Pusotrs miljards eiro: par ko Eiropas Komisija sodījusi Google

© Kyle MurrayНовогодняя хлопушка-розыгрыш Google
Новогодняя хлопушка-розыгрыш Google - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele secinājusi, ka amerikāņu korporācija ieņēmusi pārlieku privileģētu stāvokli interneta reklāmas tirgū un tas neatbilst ne Eiropas noteikumiem, ne arī godīgas konkurences principiem.

RĪGA, 22. marts — Sputnik. Eiropas Komisija piespriedusi sodu ASV korporācijai Google 1,49 miljardu eiro apmērā par Eiropas Savienības antimonopola noteikumu pārkāpumu, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz EK preses relīzi.

Komisijas lēmumā uzsvērts, ka Google ļaunprātīgi izmantojusi savu dominējošo stāvokli tirgū. Piemēram, korporācija iekļāvusi ierobežojumus līgumos ar visiem klientiem, kuri neļāva to konkurentiem izvietot savus meklējumu sludinājumus Google klientu tīmekļa vietnēs vai izvietot tos ar ierobežojumiem.

EK konkurences komisāre Margrēta Vestagere paziņoja: "Google aizsargā sevi no konkurences spiediena, ieviešot pret konkurentiem vērstus ierobežojumus attiecībā uz nepiederošām tīmekļa vietnēm. Tā ir nelikumīga rīcība saskaņā ar ES antimonopola noteikumiem."

Viņa konstatēja, ka ES noteikumu pārkāpumi ilguši vairāk nekā 10 gadus un atņēmuši iespējas citām kompānijām konkurēt pēc būtības, bet patērētājiem atņemtas priekšrocības, ko dāvā interneta kompāniju godīga konkurence.

EK atzina, ka laika posmā no 2006. līdz 2016. gadam Google meklēšanas sistēmai piederēja 70% reklāmas tirgus Eiropas ekonomiskās telpas internetā, turklāt atsevišķos ES dalībvalstu interneta laukumos tā daļa pat pieaugusi līdz 90%.

Sodīta arī iepriekš

Šis ir jau trešais sods, ko Eiropas Komisija piespriedusi amerikāņu korporācijai.

2018. gada jūlijā Google tika sodīta par 4,34 miljardiem eiro par nelikumīgiem ierobežojumiem Android iekārtu ražotājiem un mobilo sakaru operatoriem.

2017. gadā EK sodīja Google par 2,42 miljardiem eiro par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu – meklēšanas sistēma deva priekšroku savam servisam Google Shopping, meklējot preces tīmeklī.

Google поиск - Sputnik Latvija
Google un Facebook "okupēja" Latvijas reklāmas tirgu, bet vai tie maksā nodokļus

Google ar tās meklēšanas sistēmu veido holdinga Alphabet daļu.

Tā ietver arī Android un YouTube, Google Life Sciences, Calico, Sidewalk Labs, Nest, Google Ventures, Google Capital un Google X.

Saskaņā ar 2018. gada rezultātiem, Alphabet Inc. tīrā peļņa pieaugusi 2,4 reizes, līdz 30,7 miljardiem dolāru, ienākumi pieauguši par 23,4%, līdz 136,8 miljardiem dolāru.

Iepriekš vēstīts, ka soda nauda, ko EK piespriež korporācijai Google, sasniedz rekordus. Kopumā tie sastāda 8,25 miljardus eiro.

2004. gadā ASV korporācijai Microsoft tika piespriesta soda nauda 497 miljonu eiro apmērā par konkurentu tiesību ierobežošanu, pēc tam – vēl par 860 milj. eiro par atteikšanos nomaksāt sodu. Rezultātā korporācijai piespriestais sods sasniedza kopsummu 2 miljardus eiro. 2009. gadā EK sodīja ASV kompāniju Intel par 1,06 miljardiem eiro par negodīgu praksi – klientu "uzpirkšanu", kaitējot konkurentiem čipu ražošanas nozarē.

Ziņu lente
0