Google un Facebook "okupēja" Latvijas reklāmas tirgu, bet vai tie maksā nodokļus

© Foto : PixabayGoogle поиск
Google поиск - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstij ir grūti kontrolēt starptautiskos digitālos gigantus, tomēr daži no tiem nāk pretī Latvijas nodokļu dienestam.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Latvijas mediju tirgus pēdējos gados ir mainījies līdz nepazīšanai: arvien vairāk aģentūru izvēlas reklamēt klientu preces nevis presē, radio vai televīzijā, bet gan populārajos straumēšanas servisos un sociālajos tīklos, vēsta Skaties.lv.

Pēc reklāmas speciālistu aprēķiniem, tieši amerikāņu interneta giganti Google un Facebook ieņem ievērojamāku daļu Latvijas reklāmas tirgū. Latvijā tie nodokļus nemaksā vai veic simboliskas iemaksas.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Facebook iesūdzēs tiesā Ķīnas kompānijas sakarā ar viltus profilu pārdošanu

Valsts ieņēmumu dienests atzīst, ka jaunās digitālās platformas attīstās pārāk ātri. Tomēr vismaz simboliska sadarbība ar interneta gigantiem nodokļu jomā notiek.

Pēdējā laikā Facebook un Google uzaudzējuši muskuļus un būtiski mainījuši spēles noteikumus visā pasaulē, ne tikai Latvijā. Reklāmu sociālajos tīklos pērk gan lieli, gan mazi uzņēmumi, gan politiskās partijas, kas veic vērienīgas priekšvēlēšanu kampaņas.

Ja valsts vēl var kontrolēt tradicionālos medijus, tad starptautiskie giganti ir ārpus Latvijas jurisdikcijas. Toties tie kā magnēts pievelk reklāmas aģentūras, kas darbojas pēc principa: reklāmu vajag izvietot tur, kur vairāk lietotāju.

"Gan Facebook, gan Google ir divi lielākie – pēc ienākumiem – uzņēmumi reklāmas industrijā, tas ir ļoti nopietns spēlētājs pasaulē. Latvijā precīzi nevar pateikt, cik procenti aiziet Facebook, dati nav pieejami. Var redzēt, kā šis sadalījums aiziet pa TV, radio, bet – cik aiziet viņiem, nav zināms," - norāda jauno mediju un digitālā mārketinga speciālists Artūrs Mednis.

Ukrainas Augstākās radas sēde. Foto no arhīva  - Sputnik Latvija
"Augstākā nodevība". Google Maps nomainīts Ukrainas parlamenta nosaukums

Visskaļākais gadījums, kad uz virtuālo pakalpojumu platformas balstīts starptautiskais uzņēmums ir samaksājis naudu Valsts ieņēmumu dienestam, bija 2017. gadā. Tolaik privāto mājokļu iznomāšanas portāls AirBnB brīvprātīgi samaksāja Latvijai PVN simt tūkstošu eiro apmērā. Tagad sadarbības partneru skaits ir pieaudzis, uzsver VID.

"Man ir informācija, ka Netflix, Spotify un AirBnB maksā šobrīd, un Facebook un YouTube maksā par fiziskām personām," - norādīja VID vadītāja Ieva Jaunzeme.

Tomēr konkrētus skaitļus viņa nevarēja nosaukt.

Mobilais operators Bite Latvia ir aprēķinājis, ka pagājušajā gadā mobilo datu lietotāju vidū visvairāk pieauga Facebook popularitāte – par 11%, bet interneta patēriņa apjoms šajā sociālajā tīklā pieauga 2,7 reizes.
Google apmeklē 65% mobilo interneta lietotāju Latvijā, otro vietu ieņem Facebook, ko katru dienu apmeklē 62% lietotāju, tam seko Youtube.

Ziņu lente
0