Streiks būs: valdības pārrunas ar pedagogiem ir izgāzušās

© Sputnik / Anton Unitsyn / Pāriet pie mediju bankasПустые парты в школе
Пустые парты в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdībai nav izdevies pārliecināt pedagogu arodbiedrību intensīvi īstenot reformas un cerēt uz algu palielināšanu septembrī.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Valdībai nav izdevies vienoties ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), vēsta pārraide "Šovakar" LTV7.

Pirmdien pēc koalīcijas sēdes premjerministrs Krišjānis Kariņš aizcināja LIZDA sadarboties un aicināja arodbiedrības pārstāvjus Ministru kabinetā apspriest vienošanos.

Учитель в классе математики - Sputnik Latvija
Koalīcija var palielināt skolotāju algu

Valdības noteikumi bija vienkārši – arodbiedrība atsakās no ieplānotās protesta akcijas pie Saeimas apmaiņā pret solījumiem palielināt pedagogu algas jau septembrī ar noteikumu, ka skolās turpināsies reformas un Latvijā atradīsies nauda.

Arodbiedrības pārstāvji ierosinājumu vērtēja skeptiski: pirmkārt, tas pārlieku atgādināja ultimātu, otrkārt, nebija saprotams, par kādām reformām ir runa.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga intervijā LTV pastāstīja, ka arodbiedrība izanalizējusi teikto un secinājusi, ka patlaban dienaskārtībā ir aptuveni 15 reformas, kas skar pedagogu darba apjoma pieaugumu.

Saruna turpinājās gandrīz pusotru stundu un ar panākumiem nevainagojās.

"Konkrēti mēs piedāvājam, ka no valdības puses mēs varētu budžeta otrajā lasījumā ierakstīt to arī budžeta likumā, ka, ja īstenosies šīs jau apsolītās un iecerētās reformas izglītības sistēmā, un valsts budžets pildās tā, kā tas ir iecerēts, mēs darīsim visu, lai atrastu nepieciešamos līdzekļus, lai varētu paaugstināt pedagogu algas jau no pirmā septembra," – apgalvoja premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Проект бюджета Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Latvijas pedagogi sūdzas par savām algām Eiropas Komisijā

Inga Vanaga pēc tikšanās pavēstīja: valdība vēlētos redzēt aktīvāku arodbiedrības darbu skolu optimizācijā un pēc tam paskatīties, kā tas dod papildu naudu grafikam, taču arodbiedrības pārstāvji norādīja, ka ar šo informāciju viņiem nepietiek.

Premjerministrs neparptotami nebija iecerējis tādu pārrunu iznākumu – saruna ar presi pēc tām ilga nepilnas 3 minūtes.

Politiķis apliecināja, ka valdība turpinās darbu neatkarīgi no arodbiedrības lēmuma – sadarboties vai ne. Kariņš ir apņēmies savest kārtībā sistēmu, nodrošināt bērniem kvalitatīvu izglītību un pedagogiem – labāku algu.

Šodien arodbiedrība, valdības un parlamenta pārstāvji tiksies atkārtoti, taču vienlaikus pie Saeimas notiks pedagogu darbinieku protests, kurā sola ierasties aptuveni 2500 skolotāju. Arodbiedrība neizslēdza iespēju rīkot arī streiku.

Ziņu lente
0