Viedoklis

Divdomīga atklātība: zviedru eksperts nācis klajā ar "spriedumu" Krievijai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varbūt gribēja aizvainot, varbūt, gluži pretēji, pūlējās paskaidrot, ka baidīties nevajag. Pēc būtības, ar saviem centieniem mazināt Krievijas potenciālu, zviedru eksperts iestājas par mieru visā pasaulē un savas valsts neitralitāti.

Krievijas Federācija nespēj "iet kopsolī ar Rietumu militāro tehnoloģiju attīstību", uzskata Zviedrijas Aizsardzības pētījumu institūta eksperts Jonass Kjellens. Pēc viņa domām, Maskava jau cietusi sakāvi.

Учения спецназа Чеченской Республики в районе Северного полюса - Sputnik Latvija
Zviedru analītiķi: Krievija gatavojas lielam karam

Militārais eksperts skaidro, ka Krievija cenšas kļūt par militāro superlielvalsti, taču PSRS tehnoloģiskie panākumi, uz kuru pamatiem tā kaļ savus plānus, ir gandrīz izsmelti. Te nu viņš ir putro divas ļoti atšķirīgas lietas. Nevienam nekad ne prātā nav nācis atteikties no padomju sasniegumiem, turklāt tie bija ļoti iespaidīgi. Taču Krievijas mūsdienu aizsardzības tehnoloģijās tiek sekmīgi apgūti arī jaunākie vietējie sasniegumi. Elementāra pārmantojamība, kas raksturīga daudzām valstīm, atgādināja radio Sputnik autors Sergejs Iļjins.

"Cirko", "Avangard", "Kinžal", "Jars", "Topoļ", "Kalibr" un tā tālāk. Visi šie nosaukumi ir labi pazīstami Rietumos un citviet pasaulē. Tomēr galvenais: vadošo lielvalstu militārpersonas un politiķi ļoti nopietni uztver visu, kas ar tiem saistīts. Vašingtona un Brisele periodiski nāk klajā ar paziņojumiem par to, kādus draudus rada Krievija militārajā jomā, par tās aizsardzības spēju straujo paplašināšanos. Neizskatās, ka tie būtu tukši vārdi. Vēl vairāk, gadu pēc gada Krievijas Bruņotie spēki līdz ar ASV un Ķīnu veido līderu trijnieku. Tātad zviedru eksperts, kā mēdz tautā teikt, "grābstās pa tukšo". Taču tas ir tikai paviršs iespaids.

Labi zināms, ka daudzas NATO valstis vēlas, lai Zviedrija atteiktos no sava neitrālā statusa un iestātos aliansē. Pirms dažiem gadiem Jenss Stoltenbergs pat fantazēja, ka trešo pasaules karu Maskava sākšot nevis ar Latvijas ieņemšanu, bet gan ar kodoluzbrukumu Zviedrijai, tāpēc Stokholmai nāktos steigšus nostāties zem rietumu bloka militārā "lietussarga", kas gan paglābs, gan sasildīs, ja kaut kas atgadīsies. Taču daudzi Zviedrijā pret to iebilst. Šķiet, arī Jonass Kjellens ir viens no tiem, kuri iebilst pret iestāšanos NATO.

Флаг Организации Североатлантического договора (НАТО) - Sputnik Latvija
Zviedru eksperti aprēķinājuši, ka Krievija ieņems Latviju divu dienu laikā

Pilnīgi iespējams, ka viņš pat ir Krievijas pusē. Tā sakot, krievu slepenais aģents. Piektās kolonnas pārstāvis. Lieta tāda, ka tiem, kuri vēlas panākt Zviedrijas iestāšanos aliansē, vajag parādīt, ka Krievija ir militārs monstrs, kam jāstājas pretī saliedētās rindās. Taču Zviedrijas Aizsardzības pētījumu institūta darbinieks formāli, pat rupji cenšas nivelēt Krievijas potenciālu. Pēc būtības viņš iestājas par mieru visā pasaulē un Zviedrijas neitralitāti. Viss ir gluži vienkārši: ja Krievijas Federācija ir vāja, kāpēc tad celt ap to tādu traci un spert liekus soļus? Jāsaka, ka tas ir visai asprātīgi. Kjellena kungs ir perspektīvs pacifists. Būtu labi, ja tādu, kā viņš, būtu vairāk Vašingtonā.

Ziņu lente
0