Par virsstundu darbu ļaus maksāt pusi likmes

© Foto : pixabayФинансы
Финансы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstīja grozījumus Darba likumā, kas paredz iespēju par virsstundu darbu maksāt 50%, ja nozarē noslēgta ģenerālvienošanās nozarē par atalgojumu.

RĪGA, 14. marts — Sputnik. 13. martā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atbalstīja precizētos grozījumus Darba likumā, kas paredz iespēju par virsstundu darbu maksāt 50% likmes, ja nozarē noslēgta ģenerālvienošanās par atalgojumu, vēsta LSM. Patlaban par virsstundu darbu visos gadījumos paredzēta piemaksa 100% apmērā.

Atbilstoši Darba likumam nozares ģenerālvienošanos slēdz darba devēji, kas nodarbina vairāk nekā 50% nozares darbinieku vai kuru preču apgrozījuma vai pakalpojuma apmērs ir vairāk nekā 50% no nozares apgrozījuma. Ģenerālvienošanās ir saistoša visiem attiecīgās nozares darba devējiem un attiecas uz visiem darbiniekiem.

Работа в офисе - Sputnik Latvija
Saeimā valda skepse: Latvijas iedzīvotājiem neatļaus strādāt sešas stundas dienā

Grozījumi precizē, ka piemaksas apmēru par virsstundu darbu var noteikt ne mazāku kā 50% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes. Ja noteikta akorda alga, piemaksa nevar būt mazāka par 50% no noteiktā akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. Ģenerālvienošanās dokumentam jāparedz būtiska (vismaz 50%) valsts noteiktās minimālās darba algas vai stundas algas likmes paaugstināšana nozarē.

Par šādu vienošanos pērn vienojās, piemēram, celtniecības nozares pārstāvji. Līgums paredz, ka minimālā alga nozarē var pieaugt līdz 780 eiro – par 350 eiro vairāk nekā minimālā alga valstī. Tomēr ģenerālvienošanās celtniecības nozarē stāsies spēkā tikai gadījumā, ja tiks pieņemti Darba likuma grozījumi, kas regulē virsstundu apmaksu, - ja Saeima galīgajā lasījumā apstiprinās grozījumus, jo 13. martā atbalstīja Sociālo lietu un darba komisija.

Iepriekš vēstīts, ka aptauja, ko 2017. gadā veica portāls CV Market 470 iedzīvotāju vidū 20-55 gadu vecuma grupā, apliecināja: vairāk nekā puse strādājošo vispār nesaņem maksu par virsstundām.

Молоток судьи - Sputnik Latvija
"Es jūtos, ka būtu valsti par miljoniem apzagusi": ar ko draud nelikumīga noalgošana

Aptaujas dalībnieku vidū 30% apliecināja, ka strādā virsstundas, 25% norādīja, ka virsstundas strādā tikai par piemaksu, 19% atbildēja, ka strādā virsstudas ļoti reti, 26% paziņoja, ka nestrādā virsstudas.

Viņu starpā 55% darbinieku nesaņem piemaksu par virsstundām, 45% maksu saņem. Pie tam virsstundas pārsvarā strādā vīrieši.

Visbiežāk virsstundas tiek apmaksātas transporta, loģistikas, celtniecības un nekustamo īpašumu nozarēs, bet asistēšanas, administrēšanas, cilvēkresursu un finanšu jomās darbinieki strādā virsstundas bez maksas.

Ziņu lente
0