Ukrainas kompānija "Naftogaz": pastāv risks zaudēt visu gāzes tranzītu

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВывеска НАК "Нафтогаз Украины" на административном здании в Киеве
Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koncerna vadītājs ieteicis piesaistīt ārvalstu kompānijas Ukrainas gāzes transporta sistēmas pārvaldei apmaiņā pret investīcijām.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Ukrainas koncerna "Naftogaz" vadītājs Andrejs Koboļevs paziņojis, ka gāzesvads "Ziemeļu straume 2" padarīs Ukrainas gāzes transporta sistēmu (GTS) lieku, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Mēs zaudēsim visu tranzītu, jo vēl ir arī "Turcijas straume", ko, ļoti iespējams, uzbūvēs un sāks ekspluatēt 2019. gada beigās," – pastāstīja A.Koboļevs telekanāla ēterā, vēsta ziņu aģentūra.

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Vācijas ĀM izvērtēja ASV vēstnieka vēstules saistībā ar "Ziemeļu straumi 2"

Koboļevs piebilda, ka "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma gadījumā varot pieaugt militāra konflikta risks, jo Ukraina zaudēšot faktoru, kas tai palīdzot savaldīt "Krievijas agresiju". Koncerna vadītājs aicināja analizēt gāzesvadu nevis no naudas zaudējumu, bet gan no militārā riska viedokļa.

Pēc Koboļeva domām, "drošības aspekts" neattur Eiropas valstis no investīcijām projektā. Tāpēc Ukrainai vajag veidot "klasiskas partnerattiecības" ar Eiropu, ko jau praktizē Krievijas gāzes koncerns "Gazprom".

Koncerna vadītājs ieteica piesaistīt ārvalstu kompānijas Ukrainas gāzes transporta sistēmas pārvaldei apmaiņā pret investīcijām un atbalstu Rietumos.

"Ziemeļu straume 2"

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gazes gadā. Jaunais cauruļvads tiks izbūvēts līdzās esošajam - "Ziemeļu straume". Tas vedīs pa Baltijas jūras dibenu un šķērsos Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālos ūdeņus vai ekskluzīvās ekonomiskās zonas.

Газовая плита - Sputnik Latvija
Krievija garantējusi gāzes piegādes Eiropai arī bez Kijevas starpniecības

Kopš projekta sākuma tas saskāries ar vairāku rietumvalstu kritiku un pretsparu. Īpaši asi pret projektu iebilst ASV – tās cer piegādāt Eiropas tirgū savu SDG.

Gāzesvada izbūvi neatbalsta arī Lietuva, Latvija un Polija, kas to uzskata par politisku projektu.

Maskava ne vienu reizi vien aicinājusi pārtraukt gāzesvada politizāciju, kā arī uzsvērusi, ka Krievija to uzskata tikai par ekonomisku projektu. Līdzīgu viedokli pauž arī Vācija.

Krievijas Valsts domes priekšsēdētāja vietnieks Pjotrs Tolstojs paziņoja, ka Baltijas un Ukrainas centieni atspoguļot gāzesvada būvdarbus kā politisku projektu, rada citu EDSO loceklu pārsteigumu un iebildumus.

Ziņu lente
0