Krievija atteicās atzīt Hāgas tiesas lēmumu Naftogaz prasībai

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВывеска НАК "Нафтогаз Украины" на административном здании в Киеве
Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieslietu ministrijā atzīmēja, ka Maskava nepiedalījās izskatīšanā, jo Hāgas tiesas jurisdikcija neattiecas uz Ukrainas kompānijas prasību.

RĪGA, 3. marts – Sputnik. Krievija atteicās atzīt daļēju Hāgas tiesas lēmumu Naftogaz prasībai, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Tieslietu ministrijas preses dienestu.

Iestādē atzīmē, ka Krievija nepiedalījās lietas izskatīšanā, jo arbitrāžai nav jurisdikcijas uz Ukrainas kompānijas prasības izskatīšanu.

Газопровод - Sputnik Latvija
Ukrainā piedāvā piegādāt gāzi Eiropai Krievijas vietā

Tiek norādīts, ka Tieslietu ministrija veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai Krievijas interese tiktu pārstāvētas un aizstāvētas.

Iepriekš kompānijas "Ukrainas Naftogaz" vadītājs Andrejs Koboļevs paziņoja, ka strīdā ar Krieviju par Krimas aktīviem ir uzvarēts. Pēc kompānijas vadītāja sacītā, šādu lēmumu viņš saņēmis no Hāgas arbitrāžas.

Tāpat viņš atzīmēja, ka zaudējumu summa tiks apspriesta nākošajā sēdē, taču Naftogaz to vērtē 5 miljardos dolāru.

Naftogaz un Gazprom strīds

2016. gadā Naftogaz un seši meitasuzņēmumi iesniedza prasību tiesā. Toreiz kompānija vērsās Hāgas šķīrējtiesas Pastāvīgās palātas tribunālā un pieprasīja no Krievijas zaudējumu atlīdzināšanu 2,6 miljardu dolāru apmērā. Ukrainas kompānija norādīja, ka Krimā tai bijusi "vesela virkne enerģētikas aktīvu".

Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Brīnumainais blakus. Naftogaz kārtējo reizi uzvar Gazprom

2017. gada augustā Šķīrējtiesas Pastāvīgā palāta ķērās klāt prasības izskatīšanai. Rezultātā Stokholmas arbitrāža paziņoja spriedumu gāzes piegādes un tranzīta līgumu lietās, liekot Krievijas kompānijai izmaksāt Ukrainas kompānijai 2,56 miljardus dolāru.

Krievija apstrīdēja šo lēmumu, taču Kijeva centās piedzīt līdzekļus piespiedu kārtā.

Vēlāk Ukrainas kompānija iesāka vēl vienu tiesas procesu pret Gazprom, pieprasot pārskatīt gāzes tranzīta tarifus 2018.-2019. gadā un kompensēt "nepaņemto gāzi" 11,6 miljardu dolāru apmērā.

Ziņu lente
0