Pasaule atkal stāv uz malas: kā attīstās Indijas un Pakistānas konflikts

© AP Photo / Mohammad SajjadПакистанские войска прибывают к университету Бача Хан в г.Чарсадда
Пакистанские войска прибывают к университету Бача Хан в г.Чарсадда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divu kodolvalstu pretestība vienmēr rada globāla starptautiska konflikta draudus, sevišķi kad tas notiek vienlaikus ar reliģiskām domstarpībām, kā tas notiek Indijas un Pakistānas teritoriālā strīda gadījumā.

RĪGA, 3. marts – Sputnik. Katru jaunu dienu pieaug upuru skaits jaunākajā militārajā konfliktā starp Ņūdeli un Islamabadu. Pēc abpusējas notriekto militāro lidmašīnu "apmaiņas" sākās mierīgo iedzīvotāju nakts apšaudes strīdīgajā Kašmirā.

Kas apšauda mierīgos iedzīvotājus

Sestdien, 2. martā, saskaņā ar RIA Novosti paziņojumu, Indija un Pakistāna uzstājās ar abpusējām apsūdzībām apšaudēs pie kontroles līnijas Kašmirā. Ņūdeli vēsta par trīs mierīgo iedzīvotāju bojāeju, Islamabada – par vienu bojāgājušo.

Saskaņā ar Indijas policijas versiju, naktī Pakistānas karavīri atklāja uguni Džammu un Kašmiras štatā Punčas rajona ciemā, kā rezultātā viena no mīnām pilnībā iznīcināja dzīvojamo māju. Bijā gāja māte un divi bērni, kuri atradās mājā.

Savukārt Pakistānas varasiestādes paziņoja par "haotisku apšaudi" no Indijas puses. Saskaņā ar viņu datiem, bojā gājis viens bērns, vēl daži cilvēki ir ievainoti, nopostītas vairākas mājas.

Krievija cenšas "nomierināt" abas konflikta puses

Krievijas aizsardzības ministrs armijas ģenerālis Sergejs Šoigu, saskaņā ar Aizsardzības ministrijas preses dienesta paziņojumu, veica telefona pārrunas ar savu Indijas kolēģi Nirmalu Sitharamanu, kurās izteica līdzjūtību saistībā ar Indijas militārpersonu bojāeju terorakta rezultātā 14. februārī Džammu un Kašmiras štata Pulvama apgabalā.

© Sputnik / Ramil SitdikovKF aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu
Pasaule atkal stāv uz malas: kā attīstās Indijas un Pakistānas konflikts - Sputnik Latvija
KF aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu

Telefonsarunas laikā Krievijas un Indijas aizsardzības ministri atzīmēja mijiedarbības palielināšanas svarīgumu cīņā pret terorisma draudiem. Tāpat aizsardzības iestāžu vadītāji apsprieda Krievijas un Indijas militārās un militāri-tehniskās nozares sadarbības esošo stāvokli un attīstības perspektīvas.

Вице-спикер Госдумы РФ Франц Клинцевич - Sputnik Latvija
Klincēvičs: ASV sāka apmācīt teroristus jau Afganistānā

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs savukārt apsprieda ar savu Pakistānas kolēģi Šahu Mahmudu Kureiši attiecību saasināšanos starp Ņūdeli un Islamabadu, izsakot gatavību veicināt spriedzes deeskalāciju.

Telefonsaruna, pēc KF ĀM preses dienesta paziņojuma, notika pēc Pakistānas iniciatīvas. Sarunas laikā ministri apsprieda situāciju Dienvidāzijā sakarā ar Pakistānas un Indijas attiecību saasināšanos. Lavrovs uzsvēra nepieciešamību abām valstīm ievērot universālo pretterorisma konvenciju statūtus un sadarboties to ievērošanā. ĀM vadītāji apsprieda iespēju izmantot šiem nolūkiem ŠSO (Šanhajas Sadarbības organizācijas) Reģionālās pretterorisma struktūras mehānismu, kurā ietilpst abas konflikta puses.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Pasaule atkal stāv uz malas: kā attīstās Indijas un Pakistānas konflikts - Sputnik Latvija
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs

Arī Lavrovs pauda Maskavas gatavību veicināt spriedzes un bez alternatīvu jebkādu Islamabadas un Ņūdeli domstarpību noregulēšanas deeskalāciju ar politiski-diplomātiskiem līdzekļiem. Pakistānas ĀM vadītājs pieņēma Krievijas piedāvājumu un nosauca Maskavas pozīciju par "konstruktīvu". Ministri vienojās turpināt konsultācijas miera un stabilitātes nodrošināšanai reģionā.

Pilota atgriešanās kā solis pretī mieram

Pakistānas varasiestādes atbrīvoja Indijas GKS aviācijas komandieri Abhinandanu Varthamanu, kura lidmašīna tika notriekta virs Kašmiras, un nodeva viņu dzimtenei. Notriektā pilota nodošana notika vakarā pierobežas apdzīvotās vietas Vagaha rajonā, Kašmirā.

Американские солдаты - Sputnik Latvija
Krievijas AM: ASV radījušas Sīrijā "teroristu rezervātu"

Pakistānas premjerministrs Imrans Hans pasludināja pilota nodošanu Indijas varasiestādēm par "miera žestu". Uzstājoties Pakistānas Federālā parlamenta deputātu priekšā, viņš paziņoja, ka neredz militāra risinājuma iespēju izveidotajām Indijas un Pakistānas attiecību problēmām.

Tāpat Hans paziņoja, ka centās piezvanīt savam Indijas kolēģim Narendre Modi, lai paziņotu viņam par Islamabadas tieksmi spriedzes deeskalācijai, taču Indija ignorēja viņa centienus. Sākumā Ņūdeli vēlējās nosūtīt pakaļ Varthamanam speciālo lidmašīnu, taču Islamabada atteica šādā iespējā.

"Paldies" britiem

Iepriekš stāstīts par to, ka domstarpības starp Ņūdeli un Islamabadu sākotnēji izraisīja Lielbritānija, veicot kādreiz vienotas valsts sadalīšanu, kura tika ieņemta un pārvērsta britu kolonijā, esošajās Indijā un Pakistānā. Abu pušu starpā ir politiski, vēsturiski un teritoriāli strīdi, tostarp par Kašmiras apgabala statusu, kuras sadalīšana netika nostiprināta.

Kašmirā aktīvi uzdarbojas separātisti, kuri iestājas par neatkarību vai pievienošanos Pakistānai. Ņūdeli apsūdz Pakistānas varasiestādes bruņotu separātistu atbalstīšanā, savukārt Islamabada noliedz šīs apsūdzības.

Политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Viedoklis
Politologs par ASV raķešu aizsardzības jauno stratēģiju: Tramps grib noķert divus zaķus

Krīze Indijas un Pakistānas attiecībās strauji saasinājās pēc 14. februāra, kad pašnāvnieks uzspridzināja sevi blakus militārās policijas kolonnai Indijas ziemeļu Džammu un Kašmiras štatā. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās grupējums "Jaish-e-Mohammed", kuras vadītājs Masuds Azhars, saskaņā ar Ņūdeli informāciju, atrodas Pakistānā. Par terorakta upuriem kļuva 45 cilvēki.

Indija apsūdzēja Pakistānu teroristisku grupējumu atbalstīšanā, Islamabada noliedza šīs apsūdzības kā "nepierādītas", piedāvājot Ņūdeli veikt savstarpēju notikušā izmeklēšanu.

Incidents sarežģīja jau tā saspringtās attiecības starp Ņūdeli un Islamabadu, atkal nostādot reģionu uz militārā konflikta robežas. Par incidenta sekām kļuva Indijas GKS bumbu triecienuzbrukums grupējuma bāzei Pakistānas Kašmiras daļā un Pakistānas GKS atbildes rīcība, kuru rezultātā tika notriekts Pakistānas GKS iznīcinātājs F-16, savukārt Indija pazaudēja savu MiG-21.

Ziņu lente
0