CSP pastāstīja, kad saņems mobilo operatoru datus par iedzīvotājiem

CC BY-SA 2.0 / reynermedia / Datacenter WorkСерверная центра обработки данных
Серверная центра обработки данных - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas CSP vēl nav pieprasījusi mobilo operatoru datus par iedzīvotāju pārvietošanos – nav izstrādāti noteikumi, kuri regulētu datu sniegšanas biežumu.

RĪGA, 27. februāris — Sputnik. Centrālā statistikas pārvalde (CSP) cenšas izkliedēt iedzīvotāju bažas par pārvietošanās izsekošanu saskaņā ar mobilo operatoru datiem, kuriem tie jāiesniedz saskaņā ar jaunajām izmaiņām likumā. CSP Informācijas un komunikācijas departamenta direktors Uldis Ainārs apgalvoja, ka informācija būšot bezpersoniska un pārvalde nezinās konkrētus vārdus un uzvārdus, stāsta Baltkom.

iPhone X  - Sputnik Latvija
Arī tevi paskaitīs: CSP saņems piekļuvi mobilo telefonu datiem

Šī gada janvārī stājās spēkā Elektronisko sakaru likuma grozījumi, kas dāvā valstij tiesības statistikas mērķiem izmantot mobilo operatoru datus. Tos CSP plāno izmantot Latvijas iedzīvotāju precīzāka skaita, tūristu skaita aplēsēm, sastrēgumstundu un cirkulārās migrācijas utt. reģistrācijai.

Sabiedrībā tomēr radušās šaubas par personas datu konfidencialitāti – iedzīvotāji ir noraizējušies par to, ka ar mobilo operatoru sniegtās informācijas palīdzību valsts vienkārši visus izsekos.

SP Informācijas un komunikācijas departamenta direktors Uldis Ainārs centās attaisnot datu vākšanas nepieciešamību un apgalvoja, ka neviens netikšot izsekots.

"Iedzīvotāju mobilie dati tiks apstrādāti anonīmi. Mēs nezināsim konkrētu personu pārvietošanās maršrutus. Operatori, no savas puses, pārveido datus tā, lai mēs saņemtu tikai mobilo iekārtu pseidonīmus. Līdz ar to CSP nezinās konkrētu personu pārvietošanās maršrutus, tāpēc nav pamata satraukties par savu konfidencialitāti," – norādīja U.Ainārs.

Viņš uzsvēra, ka likums paredz sniegt CSP bezpesoniskus operatoru datus.

Ainārs informēja, ka nekādi pieprasījumi operatoriem vēl nav iesniegti, jo nav izstrādāti MK noteikumi par to, cik bieži operatoriem jāiesniedz ziņas.

"Patlaban CSP strādā pie Ministru kabineta noteikumiem, kuros būs precīzi norādīts, cik bieži operatoriem jāiesniedz CSP mobilie dati. Noteikumi varētu nokļūt valdībā izskatīšanai šī gada pavasarī. Ja tie tiks apstiprināti, CSP varētu sākt saņemt datus tikai šī gada nogalē, lai dotu operatoriem iespēju ieviest jauno sistēmu," – paskaidroja U.Ainārs.

Ziņu lente
0