Arī tevi paskaitīs: CSP saņems piekļuvi mobilo telefonu datiem

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasiPhone X
iPhone X  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas statistiķi cer uzzināt daudz jauna par tūrismu, migrāciju un līdzpilsoņu uzvedību.

RĪGA, 28. novembris – Sputnik. Centrālā statistikas pārvalde var iegūt piekļuvi mobilo operatoru datiem, raksta Smartlatvia.lv.

Igaunijā mobilo operatoru dati statistikas vajadzībām tiek izmantoti jau gandrīz desmit gadus – kopš 2009. gada, pateicoties kam tūrisma datu vākšana valstī kļuvusi vairākas reizes ātrākā un lētāka, savukārt atlase pieaugusi vēl vairāk. Latvijā šādi likuma grozījumi par elektroniskajiem sakariem parādījās tikai šī gada vidū.

Ezers Latgalē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas lauku tūrismu bremzē pašvaldības

Kad tiks pieņemti apakšlikumu noteikumi, kuri nosaka, ko tieši un kā CSP drīkst nodot mobilais operators, statistiķi uzzinās daudz jauna par dažām darbības nozarēm, piemēram par tūrismu. Mobilo operatoru ziņas palīdzēs ātrāk un precīzāk izvērtēt no ārvalstīm Latvijā ieceļojošo cilvēku skaitu un viņu pārvietošanos valstī.

Šobrīd informāciju par ieceļojošiem ārzemniekiem statistikas pārvalde saņem lielākoties no viesnīcu, hosteļu, kempingu un citu reģistrēto viesmīlības nozares komersantu atskaitēm, no austrumu robežkontroles punktiem, starptautisko vilcienu pārvadājumu atskaitēm, Rīgas lidostā, ar aptauju palīdzību un tā tālāk. Taču ārpus redzesloka paliek tie, kuri atrod naktsmājas privātmājās un dzīvokļos ar Airbnb līdzīgiem servisiem, vai tie, kas ceļo ar mājām uz riteņiem vai nakšņo teltīs.

Nesen CSP pētīja iedzīvotāju mobilitāti, kā nolūkos vairāki tūkstoši respondentu centās pēc iespējas detalizētāk aprakstīt savu pārvietošanos konkrētas dienas laikā – mērķis (uz darbu, iepirkšanās un tā tālāk), izmantotais transporta veids, brauciena vai iešanas ilgums vai attālums. Tagad šādus pētījumus būs vieglāk rīkot, tie ietvers lielāku cilvēku skaitu, un rezultāti būs daudz precīzāki.

Mobilo operatoru ziņas nebūtu liekas arī iedzīvotāju skaita un ilgtermiņa migrācijas izvērtēšanai: šobrīd tās nolūkos tiek izmantoti lielākoties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati, savukārt tā ir atkarīga no tā, cik lielā mērā latvieši godprātīgi pārcelšanās gadījumā uz dzīvi ārzemēs paziņo par savu jauno dzīvesvietu.

Kā skaidro CSP, runa ir par anonīma rakstura datiem: pārvaldes darbinieki no tiem neko neuzzinās par konkrētu cilvēku.

Ziņu lente
0