Par uzbrukumu Latvijas armijas helikopterim vainīgās personas terorizē arī vietējos

© Sputnik / Sergey MelkonovВертолет Ми-17 латвийских ВВС
Вертолет Ми-17 латвийских ВВС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzbrukumā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku helikopterim tiek turēti aizdomās vietējie jaunieši; vainīgajiem draud liels naudas sods.

RĪGA, 26. februāris — Sputnik. Policija meklē vainīgos, kuri nedēļas nogalē ar lāzera staru apžilbināja Bruņoto spēku helikoptera pilotus. Civilajā aviācijā šādi uzbrukumi nav nekas jauns, bet militārā aviācija ar šādu incidentu saskārusies pirmo reizi, vēsta LNT.

Piektdien, 22. februāri Latvijas NBS helikopters divas reizes lidoja uz Daugavpils slimnīcu, lai pārvestu uz Rīgu pacientus smagā stāvoklī: ap plkst. 20.00 un ap pusnakti. Abas reizes maršruta vidū – Jaunjelgavas novada Sunākstes pagastā – pilotus centās apžilbināt ar lāzeru.

"Cik noprotams, cilvēks, intereses vadīts, vai savu spēju pētīšanas nolūkos, nomērķēja uz objektu un papriecājās," – par notikušo stāstīja NBS Gaisa spēku vadības grupas lidojumu drošības pārvaldes priekšnieks Ainārs Ērglis.

Tamlīdzīga izklaide ir ļoti bīstama, jo lāzers pat lielā attālumā var apžilbināt pilotu, un viņš zaudēs spēju kontrolēt lidaparātu.

Наручники - Sputnik Latvija
Rekordlielās kokaīna kontrabandas lietā aizturēts bijušais policists

"Paveicās, ka šis bojājums acī nebija paliekošs un piloti varēja turpināt lidojumu. Bet neveiksmīgā gadījumā var sanākt, ka šis apžilbinājums un redzes zudums var būt ilglaicīgs un palikt pat uz mūžu," - norādīja Ērglis.

Vainīgie vēl nav atrasti, taču izrādījies, ka viņi terorizē arī apkārtējo ciemu iedzīvotājus ar lāzeru.

"Pēc tam, kad izskanējusi informācija par lāzera stara raidīšanu helikoptera virzienā, vairāki iedzīvotāji ir ziņojuši, ka šis lāzera stars tiek raidīts gan māju logos, mašīnu logos," – konstatēja Jaunjelgavas novada domes deputāte un sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Vectirāne.

Vietējā iedzīvotāja Aina pastāstīja, ka aptuveni astoņos vai deviņos vakarā arī viņas dzīvokļa logā bija redzams lāzera stars. Viņa uzskata, ka vainojami jaunieši.

Pašvaldībā viņas domām piekrita.

"Jaunieši izklaidējas. Vietējie arī un arī iebraucēji redzēti, bet vietējie (visticamāk – red.) Protams,” pārliecināta ir Jaunjelgavas novada domes deputāte.

Par lāzeruzbrukumu lidaparātiem paredzēts naudas sods: privātpersonām no 300 līdz 700 eiro apmērā, bet juridiskām no 1500 līdz 7000 eiro apmērā.

Ziņu lente
0