Būt vai nebūt karam – Venecuēlas karaspēki izvietoti uz robežas ar Kolumbiju

© AFP 2023 / Federico ParraПолицейские во время акции протеста против президента Николаса Мадуро в в Каракасе, Венесуэла
Полицейские во время акции протеста против президента Николаса Мадуро в в Каракасе, Венесуэла - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Venecuēlas karavīri ir kaujas gatavības stāvoklī ar mērķi novērst provokācijas no kaimiņu Kolumbijas puses, kura atklāti atbalstījusi valsts apvērsuma mēģinājumu valstī.

RĪGA, 24. februāris – Sputnik. Venecuēlas armija saņēmusi pavēli no sava galvenā komandiera Remihjo Sebaljosas izvietot karaspēkus uz robežas ar Kolumbiju, lai aizsargātu tautas mieru un drošību, slēdzot valsts robežu, vēsta Sputnik Igaunija.

Saskaņā ar Kolumbijas komandas centra paziņojumu, pavēle tika saņemta Venecuēlas virspavēlnieka Nikolasa Maduro instrukciju izpildīšanai. "Šeit neviens nepadodas, šeit neviens nenogurst, padoties – tā ir nodevība," paziņoja republikas Bruņotajos spēkos.

Venecuēlas vadība sagaida provokācijas uz robežas ar Kolumbiju sakarā ar tur ieradušos Amerikas humanitārās palīdzības konvoju. Maduro valdība jau paziņojusi, ka negrasās to ielaist valsts teritorijā, ko cītīgi cenšas panākt opozicionāri ar Huanu Gvaido to vadībā.

Viltus palīdzība

Pēc Venecuēlas varasiestāžu domām, Amerikas palīdzība pārvērtusies "viltus šovā" uz tā fona, ka ASV bloķējušas Venecuēlas valsts naftas kompānijas PDVSA aktīvus un aizliegušas darījumu veikšanu ar to, atņemot Venecuēlai vairāk nekā desmit miljardus dolāru. Turklāt Anglijas banka atteikusies atgriezt Venecuēlai tās zelta rezerves, kuras glabājas Lielbritānijā.

Капитолий (1929 г.) в исторической части Гаваны - Sputnik Latvija
Ne tikai Venecuēla: ASV ir gatavas mainīt varu vēl divās valstīs

Patlaban jau ir slēgta sauszemes robeža ar Brazīliju un jūras robeža ar Mazajām Antiļu salām. Savukārt ASV turpina iejaukties Venecuēlas iekšlietās, "nosodot" tās karavīru darbības pie robežas ar Brazīliju.

"Rupja cilvēktiesību pārkāpšana no Maduro un to, kas seko viņa pavēlēm, puses nepaliks nesodīta. Savienotās Valstis uzstājīgi aicina Venecuēlas karavīrus izpildīt savus konstitucionālos pienākumus Venecuēlas pilsoņu aizsardzībai. Venecuēlas karavīriem jāļauj humanitārajai palīdzībai mierīgi iebraukt valstī," paziņoja Baltajā namā.

Ar Venecuēlu vien Vašingtonai ir par maz

Kā jau iepriekš ziņots, 2019. gada 23. janvārī Venecuēlas parlamenta spīkers Huans Gvaido pasludināja sevi par pagaidu valsts prezidentu. Viņu atzina ASV un vairākas citas valstis, kategoriskā formā pieprasot no esošā likumīgā Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro nepiemērot spēku pret opozīciju.

Гуманитарная помощь из России прибыла в Венесуэлу - видео - Sputnik Latvija
Video
Venecuēlā ieradusies lidmašīna ar humanitāro palīdzību no Krievijas

Savukārt Maduro nosauca Gvaido par ASV marioneti un veica virkni pasākumu likumīgas varas nostiprināšanai valstī. Krievija, Ķīna un dažas citas valstis atbalstīja Nikolasu Maduro kā leģitīmu Venecuēlas prezidentu.

Negūstot gandarījumu no valsts apvērsuma mēģinājuma atbalsta Venecuēlā, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo publiski pauda cerību, ka ne tikai Venecuēlas, bet arī Nikaragvas un Kubas iedzīvotāji apzināsies politisko pārmaiņu nepieciešamību savās valstīs un "pieliks spēkus labākas politiskas situācijas sasniegšanai". Savienotās Valstis, pēc viņa sacītā, ir gatavas atbalstīt šīs pārmaiņas gadījumā, ja šo valstu tautas vēlēsies dzīvot savādāk.

Ziņu lente
0