Ne tikai Venecuēla: ASV ir gatavas mainīt varu vēl divās valstīs

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasКапитолий (1929 г.) в исторической части Гаваны
Капитолий (1929 г.) в исторической части Гаваны - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par Vašingtonas gatavību mainīt "nedemokrātiskos" režīmus Kubā un Nikaragvā paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

RĪGA, 23. februāris – Sputnik. Intervijā izdevumam Telemundo, kura publicēta Valsts departamenta mājaslapā, viņš pauda cerību, ka ne tikai Venecuēlas, bet arī Nikaragvas un Kubas iedzīvotāji apzināsies politisko pārmaiņu nepieciešamību savās valstīs un "pieliks spēkus labākas politiskas situācijas sasniegšanai", vēsta Sputnik Igaunija.

Savienotās Valstis, pēc viņa sacītā, ir gatavas atbalstīt šīs pārmaiņas gadījumā, ja šo valstu tautas vēlēsies dzīvot savādāk.

Президент Венесуэлы Николас Мадуро целует флаг - Sputnik Latvija
Venecuēla ir gatava atbalstīt "Montevideo mehānismu", paziņoja prezidents Nikolass Maduro

"Es ceru, ka katrā no šīm valstīm pilsoņi… saprot, ka viņiem uzspiestais autoritārisma jūgs nav nepārvarams, ka šo režīmu korupcija nav nepārvarama, ka sliktā attieksme un grūtie dzīves apstākļi, kuros šie cilvēki šodien nokļuvuši, nav nepārvarami (pastāv cerība), lai viņiem būtu cita dzīve un lai viņi ieguldītu savus spēkus, savu labo gribu un savu cilvēcīgumu labākas politiskas situācijas sasniegšanai gan Venecuēlā, gan arī Nikaragvā, gan Kubā," pateica Pompeo.

Uz žurnālista jautājumu, vai Trampa administrācija palīdzēs šiem cilvēkiem "ceļā uz demokrātiju", Pompeo atbildēja: "Jā, prezidenta Trampa administrācija to darījusi un turpinās to darīt."

© REUTERS / LEAH MILLISMaiks Pompeo
Ne tikai Venecuēla: ASV ir gatavas mainīt varu vēl divās valstīs - Sputnik Latvija
Maiks Pompeo

Pēc politologa Aleksandra Asafova domām, ASV sākuši saprast, ka Latīņamerika var aiziet no Vašingtonas ietekmes, tāpēc amerikāņi meklēs ieganstus iejaukties "nedemokrātisko" valstu iekšlietās.

"Visas darbības, kuras šobrīd veic amerikāņi, ir saistīti ar nestabilitātes radīšanu, tostarp arī ar mediju platformas palīdzību. Un, protams, bieži atceras frāzi, ka katram ASV prezidentam jābūt savam mazam uzvaru nesošam karam," pateica eksperts intervijā RT.

Женщины-полицейские охраняют общественный порядок во время демонстрации  в Каракасе, Венесуэла - Sputnik Latvija
Venecuēla pārskatīs attiecības ar Gvaido atzinušajām valstīm

Kā jau iepriekš ziņots, 2019. gada 23. janvārī opozīcijas līderis un Venecuēlas parlamenta spīkers Huans Gvaido mītiņa laikā pasludina’ja sevi par valsts "prezidenta p.v.i.". Par viņa viltvārža statusa atzīšanu praktiski uzreiz paziņoja ASV varasiestādes. Vairums Eiropas Savienības valstu, tostarp Latvija, arī paziņojušas par Gvaido leģitimitātes atzīšanu.

Krievija, Ķīna un dažas citas valstis atbalstīja Nikolasu Maduro kā leģitīmu Venecuēlas prezidentu. Pēc Krievijas prezidenta preses sekretāra Dmitrija Peskova sacītā, "jebkādu lēmumu uzspiešana vai mēģinājums leģitimēt varas uzurpācijas centienu, pēc mūsu domām, ir gan tieša, gan netieša iejaukšanās Venecuēlas iekšlietās".

Ziņu lente
0