ASV GKS lidmašīna nolidoja virs Krievijas teritorijas

© WikipediaРазведывательный самолет Boeing OC-135B
Разведывательный самолет Boeing OC-135B  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikas militārā lidmašīna Boeing OC-135B veica novērošanas lidojumu virs Krievijas teritorijas.

RĪGA, 23. februāris – Sputnik. Kartes ekrānbildi, kurā redzama Boeing ar borta numuru 61-2670 atrašanās debesīs virs Aizbaikāla novada, Twitter publicēja monitoringa portāls PlaneRadar, vēsta RIA Novosti.

Amerikāņu militārās lidmašīnas novērošanas lidojums tika veikts saskaņā ar Atvērto debesu līgumu (The Treaty on Open Skies/TOS).

​Atvērto debesu līgums (TOS) tika parakstīts 1992. gadā un kļuva par vienu no uzticības stiprināšanas pasākumiem Eiropas kontinentā pēc aukstā kara. Saskaņā ar šo vienošanos, 34 to parakstījušās valstis ir tiesīgas atklāti apkopot informāciju par viens otra bruņotajiem spēkiem un pasākumiem noteikto kvotu ietvaros.

Беспилотный летательный аппарат НАТО RQ-4 Global Hawk - Sputnik Latvija
ASV bezpilota lidaparāts veicis izlūkošanu pie Krimas krastiem

Līgumā piedalās vairums NATO valstu, Krievija, Baltkrievija, Ukraina, Gruzija, Bosnija un Hercegovina, kā arī neitrālās Zviedrija un Somija. Vislielākās kvotas līguma ietvaros piemīt ASV, Krievijai un Baltkrievijai – tās drīkst ik gadu veikt 42 lidojumus virs pārējo dalībvalstu teritorijām.

Krievijas un NATO valstu lidojumi parasti notiek uz savstarpēja pamata.

Pērn ASV prezidents Donalds Tramps samazināja finansējumu vairākiem darbiem TOS līguma izpildīšanai un ierobežoja novērošanas lidojumus virs ASV teritorijas. Ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs nosauca Amerikas līdera lēmumu par "ceļu uz turpmāku starptautisko attiecību intoksikāciju ar vienpusīgiem piegājieniem".

Ziņu lente
0