Saeima grasās atcelt "rīdzinieku kartes"

© Sputnik / AlexTikhomirov"Карта рижанина"
Карта рижанина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pateicoties galvaspilsētā izmantotajai "rīdzinieka kartei", Rīgā deklarētās personas var iegūt braukšanas atvieglojumus sabiedriskajā transportā, mazāk maksāt par autostāvvietu un citus pakalpojumus.

RĪGA, 22. februāris – Sputnik. Saeimas deputāti atbalstīja piedāvājumu, kurš liek Rīgas pašvaldībai sniegt vienādus pakalpojumus visiem Latvijas iedzīvotājiem, neatkarīgi no tā, kur viņi ir deklarēti, vēsta LSM.lv.

Piedāvājumu izvirzīja Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava.

"Valsts investē miljoniem eiro Rīgas infrastruktūrā un iestādēs, kuras ir izvietotas Latvijas galvaspilsētā. Ir laiks panākt, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem neatkarīgi no to deklarētās dzīvesvietas ir vienlīdzīgas iespēja piekļūt valsts iestādēm un kultūras objektiem," - paziņoja viņš.

Карта рижанина - Sputnik Latvija
"Rīdzinieka kartes" īpašnieki saņems ievērojamas priekšrocības

Dombrava paskaidroja, ka šobrīd rīdzinieki, atšķirībā no citu pilsētu iedzīvotājiem, var saņemt atlaides braucieniem sabiedriskajā transportā, mazāk maksāt par autostāvvietām un citus pakalpojumus.

"Ušakovs un Saskaņa var ārdīties cik grib. Saeima šodien atbalstīja manu priekšlikumu, kurš novērsīs sabiedrību šķeļošo politiku, kuru Ušakovs īsteno pret Latvijas iedzīvotājiem. Pašvaldības mums ir daudz, bet Latvijas galvaspilsēta mums ir viena. Tajā tiek investēti miljoniem eiro no visas valsts iedzīvotāju maciņiem, tāpēc ir tikai loģiski, ka visi Latvijas iedzīvotāji savā galvaspilsētā var saņemt vienlīdzīgus pakalpojumus neatkarīgi no deklarētās dzīves vietas," - uzrakstīja Dombrava savā Facebook.

Deputāts Jānis Iesalnieks (Nacionālā apvienība) atzīmēja, ka Rīgā deklarētās personas "ir priviliģētā stāvoklī, salīdzinot ar citu pilsētu iedzīvotājiem" un ar šīm likuma normām to paredzēts mainīt.

Saeima vēl izskatīs šos grozījumus trešajā lasījumā, savus piedāvājumus deputāti var iesniegt līdz 28. februārim.

"Atņemt rīdziniekiem visas privilēģijas, kas tiek apmaksātas no rīdzinieku nodokļiem. Deputāta Dombravas iniciatīva. Lūk, kā Nacionālā apvienība rūpējas par rīdziniekiem," - komentēja šo piedāvājumu Rīgas mērs Nils Ušakovs savā Facebook lapā.

"Rīdzinieka karte" tika ieviesta 2014. gadā, un dāvā dažādas atlaides, tostarp arī sabiedriskā transporta lietošanai. Karti var saņemt cilvēks, kas deklarējis savu dzīves vietu Rīgā (izņemot personas, kas deklarējušas papildu adresi), no 7 gadu vecuma, kā arī personas, kam pieder nekustamais īpašums galvaspilsētā.

Tāda pati vai līdzīga sistēma tiek izmantota arī citās Latvijas pilsētās. Piemēram, Rēzeknē darbojas "rēzeknieša karte". Šāda karte maksā 4 eiro, derīga piecu gadu garumā un sniedz īpašniekam iespēju izmantot to sabiedriskajā transportā, mācību iestādēs, kā arī kā atlaižu karti.

Jūrmalā "jūrmalnieka karti" bezmaksas izsniedza pensionāriem un skolēniem, pārējie deklarētie iedzīvotāji var to saņemt vai iegādāties, ja nopirks Jūrmalā īpašumu.

Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība), būdams vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, iepriekš apsūdzēja Rīgas domi populismā maksas "rīdzinieka kartes" ieviešanas dēļ.

Ziņu lente
0