Latvijas pensionārei par policijas izrautajām kaņepēm piedāvā 27 eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovПоле посевной конопли в Айзпуте
Поле посевной конопли в Айзпуте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzidra Bruzgule sašutusi par prokuratūras atbildi un grasās vērsties tiesā.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Latvijas pensionāre Dzidra Bruzgule, kurai policija izrāvusi 363 kaņepju krūmus sakarā ar aizdomām, ka tās ir narkotiskas, pieprasīja 4089 eiro kompensāciju, taču prokuratūrā viņas prasību noraidīja, piedāvājot vien 27 eiro, raksta Latvijas Avīze.

Viļānu novada Dekšāru pagasta iedzīvotāja aprēķināja, ka viņai jāatlīdzina trīs tūkstoši eiro par morālo kaitējumu un 1089 eiro par neiegūtajām kaņepju sēklām. Pensionāre aprēķināja, ka no viena krūma var iegūt 30 gramus sēklu, kas kopumā sastādītu 10,89 kilogramus sēklu. Viens kilograms sēklu maksā 3 eiro, tātad to kopējā vērtība sastādītu 32,67 eiro. no šīm sēklām Bruzgule varētu pagatavot sviestu 1089 eiro vērtībā. Novembrī viņa vērsās ar prasību Ģenerālprokuratūrā ar prasību atlīdzināt 4089 eiro.

Kaņepes - Sputnik Latvija
Latvijas pensionāre: policisti manā kaņepju dobē "nostrādājās kā zemnieki īsti"

Savukārt prokuratūra veikusi savus aprēķinus. Pēc tās datiem, viens kilograms kaņepju sēklu maksā ap 2 eiro. prokurors noteica gala cenu par kilogramu 2,5 eiro apmērā – aritmētiski vidējais starp tirgus cenu un to, kuru nosaukusi pensionāre. Tādējādi iespējamās kompensācijas summa sastādīja 27,23 eiro.

Prokurors pamatoja šo lēmumu ar to, ka policisti nav pārkāpuši Kriminālprocesuālo likumu un citus normatīvos aktus, taču, ņemot vērā faktu, ka kaņepju konfiscēšana nebija pamatota, pensionārei izmaksās kompensāciju par neiegūtajām sēklām. Par sviestu, kuru pensionāre neizgatavoja no konfiscētajām sēklām, likumā nav paredzēta zaudējumu atlīdzināšana. Prokuratūrā atzīmēja, ka kratīšana tika veikta uz likumīga pamata. Turklāt sievietei pats personīgi atvainojies Valsts policijas Latgales reģionālās pārvaldes priekšnieks, un izrautos krūmus atveda paši policisti.

Dzintra Bruzgule jau iepriekš teikusi, ka turpinās kultivēt kaņepes: "Kā man viņas augušas, tā man viņas augs, es nekur nebēgšu, neslēpšos." Tagad viņa grasās vērsties tiesā.

Ziņu lente
0