Latvijas pensionāre: policisti manā kaņepju dobē "nostrādājās kā zemnieki īsti"

© Sputnik / Sergey MelkonovKaņepes
Kaņepes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policija atvainojusies Latvijas pensionārei, kurai tika izrauti 363 industriālie kaņepju stādi, taču zaudējumu neviens nekompensēja.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Latvijas pensionāre Dzidra Bruzgule no Viļānu novada, kurai policisti izrāvuši 363 kaņepju krūmus un iesāka krimināllietu pret sievieti, pastāstīja, kā viss notika, un pateica: kaņepes viņa arī turpmāk audzēšot, vēsta LTV raidījumā "4. studija".

Latvijā likums atļauj industriālo kaņepju audzēšanu ar nosacījumu, ka sējā tiek izmantotas sertificētas sēklas, tetrahidrokanabinola (THC) līmenis augos nedrīkst pārsniegt 0,2% (marihuānā parasti 4-20% THC).

Ассортимент товаров из конопли с каждым годом растет - Sputnik Latvija
Kādus pārsteigumus gatavo Riga Food 2018

Septiņdesmit divus gadus vecā Viļānu novada Dekšāres pagasta iedzīvotāja Dzidra Bruzgule jau vairākus gadus pie mājām audzē kaņepes: no tām var iegūt augu eļļu un pat gatavot sviestu, turklāt tiek uzskatīts, ka vietās, kura aug kaņepes, nemīt Kolorado vabole – liels kartupeļu stādu kaitēklis.

Taču šogad pie Bruzgules ieradās policisti, kuri izrāva visus kaņepju krūmus, paziņojot, ka pret viņu uzsākta krimināllieta.

Kā tagad stāsta pensionāre, sākumā policistu pretenzijas viņai likās kā joks. "Saka - jūs audzējat kaņepes. Es saku, protams, audzēju – redz, kur viņas ir," atceras Bruzgule.

Taču, izlasot dokumentus, viņa pārliecinājās, ka pret viņu tiešām uzsākta lieta, savukārt visi krūmi nodoti konfiskācijai un ekspertīzes veikšanai.

"Viņiem tāds likums esot - jārauj nost. Es saku, ka nav pareizs tas likums, ka es nepiekrītu tam. Bet ko tad es skandalēšu, tad jau būs huligānisms, bet tad sāka raut nost," stāsta pensionāre.

Марихуана - Sputnik Latvija
Medicīniskās marihuānas legalizācija: Valsts policija - par, Veselības ministrija - pret

Pēc viņas sacītā, viņa centās noskaidrot, kāpēc jārauj ārā visi 363 krūmi, kad ekspertīzei var paņemt vien dažus, un ja jau noskaidrosies, ka THC saturs labās un stumbros izrādīsies augstāks par normu, – izravēt visu. Pēc Bruzgules sacītā, policisti viņai atbildēja, ka kaņepju dobi nebūšot kam apsargāt.

Pensionāre sašutusi, ka policisti, kuri nodarbojas ar narkotiku tirdzniecības apkarošanas lietām, ir tik slikti informēti šajā jautājumā. Ir zināms, ka uz lauka Latvijas klimatā narkotiskās kaņepes nevar izaudzēt, turklāt narkotiskās un industriālās kaņepes atšķiras vizuāli – viņiem ir dažāda lapu forma.

"Kā policisti varēja atbraukt bez kādām priekšzināšanām? Nu, kā var bez priekšzināšanām kaut kādām šitādus brīnumus darīt? Policijai! Kur jābūt drošībai, tā kā tādi teroristi - iebrauca, izdemolēja, izrāva…" sūdzas pensionāre.

Šodien, atceroties, kā policisti rāva ārā simtiem krūmu viņas dārzā, viņa smejas – bija īstens cirks.

"Tie policijas darbinieki kā zemnieki, kā vergi. Es viņiem teicu – tā kā mocekļi. Nosvīduši, kā viņi te nabagi stiepa, aiz kūts lielu gabalu. Bija, ko stiept. Nostrādājās kā zemnieki īsti," saka Bruzgule.

Taču tobrīd, atzīst pensionāre, smiekli nenāca viss, sievietei pat nācās izsaukt ārstus.

"Bezpalīdzīgs tas stāvoklis. Tad es kādas trīs “miera pogas”, kā es saku, apēdu. Tad vēl bērni atbrauca un izsauca ātros. Man tāds asinsspiediens, meitenes pamērīja, bija 150," pastāstīja kaņepju lauka īpašniece.

Veicot ekspertīzi, policisti vien apstiprināja to, kas no paša sākuma Bruzgulei bija acīmredzams: kaņepes nebija narkotiskas. Lietu slēdza, un viņas priekšā atvainojās Latgales reģionālās Valsts policijas vadība.

Cannabis - Sputnik Latvija
IeM vēlas apspriest medicīniskās marihuānas legalizāciju Latvijā

Taču Bruzgulei par atvainošanos ir daudz svarīgāk, lai viņai kompensē nodarīto zaudējumu, jo pat izrautos krūmus policija viņai neatveda atpakaļ – maisus ar kaņepēm viņai piedāvāja izvest pašai.

"Es saku, nu kā? Jūs aizvedāt, jūs vediet atpakaļ. Viņiem nav tādu līdzekļu. Es saku, kur man ir līdzekļi? Es saku, kas man atlīdzinās to skādi, segs tos zaudējumus? Nav nekāda zaudējuma!" pastāstīja pensionāre par dialogu ar policiju.

Tagad policijā atzīst: Rēzeknes nodaļā pāršāva pār strīpu, taču tālāk par atvainošanos lieta pagaidām nekust.

Bruzgule saka, ka nejūtas vainīga.

"Vainīga nejūtos. Nu, kā cirka varonis. Es jau smejos, ka nav laiks vairs dzīvot, ko tik satiec, tā prasa, katram jāpaskaidro," noslēgumā pateica pensionāre.

Ziņu lente
0