Rietumi veic sistemātisku darbu attiecībā pret Minsku, uzskata KF vēstnieks Baltkrievijā

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasВид города Минска
Вид города Минска - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēstnieks uzskata, ka rietumvalstu darbs pret Minsku rit ar mērķi saraut gadsimtiem ilgās saiknes starp Krievijas un Baltkrievijas tautām, vispirms sēt neuzticību, pēc tam – novest attiecības līdz naidam.

RĪGA, 11. februāris - Sputnik. Savienotās Valstis un Eiropas Savienība veic pret Baltkrieviju "labi izplānotu" un sistemātisku darbu ar mērķi sēt neuzticību starp Minsku un Maskavu, uzskata KF vēstnieks Baltkrievijā Mihails Babičs, vēsta RIA Novosti.

Министр обороны Андрей Равков  - Sputnik Latvija
Baltkrievija uzskata par militāru apdraudējumu ASV bāzi Polijā

"Tas pat nav spiediens (pret Baltkrieviju – red.), bet labi izplānots, organizēts, sistemātisks un ilggadīgs darbs. Tam atvēlēti desmitiem, simtiem miljonu dolāru un eiro caur dažādām nevalstiskajām organizācijām izglītības, kultūras, humanitāro projektu jomā. Rit liels ideoloģisks darbs un cilvēku, it īpaši jaunās paaudzes apstrāde. Notiek darbs pie absolūti acīmredzamu, neapšaubāmu vēstures faktu izkropļošanas," – Babičs pastāstīja intervijā RT, kuras teksts svētdien bija publicēts telekanāla vietnē.

Vēstnieks uzskata, ka rietumvalstu darbs pret Minsku rit ar mērķi saraut gadsimtiem ilgās saiknes starp Krievijas un Baltkrievijas tautām, vispirms sēt neuzticību, pēc tam – novest attiecības līdz naidam, atraut šo teritoriju no Krievijas humānā, ideoloģiskā un ekonomiskā aspektā. "Tā mērķis ir nākotnē izmantot šo teritoriju kā placdarmu spiedienam pret Krieviju," – ir pārliecināts diplomātiskās misijas vadītājs.

ES karogi pie Eiropas Padomes ēkas Briselē - Sputnik Latvija
Politika
Minhenes konference notiks Minskā – ģeopolitiskās platformas lūzuma vietā

Jautājumā par Baltkrievijas iespējamo kursu pretī eirointegrācijai vēstnieks paskaidroja, ka nevar "modelēt apstākļus".

"Krievijas viedokli šajā aspektā vairākkārt paudis, pirmkārt, prezidents Vladimirs Vladimirovičs Putins. Tas paredz, ka kursu pretī savai tālākajai attīstībai, tam, kāda būs valsts, kā tā attīstīsies, kā tiks īstenota politika attiecībās ar kaimiņiem un partneriem, nosaka tikai baltkrievu tauta. Kā cilvēki nolems, tā jābūt. Šeit nav iespējams nekāds spiediens un pretspars," – uzsvēra Babičs.

Pēdējā laikā Baltkrievijas un rietumvalstu attiecības ir uzlabojušās, ņemot vērā Minskas lomu konflikta noregulēšanā Ukrainas austrumos. No Baltkrievijas, kas aptuveni 20 gadus izjuta Rietumu politisko un ekonomisko spiedienu, ES atcēlusi gandrīz visas sankcijas, izņemot dažus ierobežojošos pasākumus. Tostarp atcelti personīgie ierobežojumi pret valsts prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas neļāva apmeklēt ES valstis.

Stryker - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ģenētiskais kods nedod mieru: NATO meklē lielu ienaidnieku austrumos

Turklāt Baltkrievijas un rietumvalstu attiecību uzlabošanās rezultātā paplašinājies ASV vēstniecības Minskā štats. Iepriekš, 2006. gadā ASV ieviesa sankcijas pret vairākiem Baltkrievijas pilsoņiem un organizācijām, apsūdzot tās par "cilvēktiesību pārkāpumiem" un "demokrātisko institūtu graušanu". Vēlāk puses savstarpēji samazināja vēstniecību darbinieku skaitu, un patlaban misijas abās valstīs vada pagaidu pilnvarotās personas.

Ziņu lente
0