Politika

Minhenes konference notiks Minskā – ģeopolitiskās platformas lūzuma vietā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasES karogi pie Eiropas Padomes ēkas Briselē
ES karogi pie Eiropas Padomes ēkas Briselē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konferencē piedalīsies aptuveni 70 delegāti, kuru vidū ir Baltkrievijas un Armēnijas prezidenti, Maķedonijas, Mongolijas un Polijas ārlietu ministri.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Ekonomiskās sankcijas, bruņošanās sacīkstes un lokālo konfliktu atrisināšana pēcpadomju teritorijā – galvenās tēmas Minhenes drošības konferencē Minskā. Šādu viedokli pauda eksperti videotilta "Minska-Erevāna-Kišiņeva" laikā, kas pirmdien notika Sputnik Baltkrievija preses centrā.

Minhenes konference aizritēs Baltkrievijas galvaspilsētā 30. oktobrī – 1. novembrī. Forums notiks Minskā pirmo reizi. Plānots, ka tajā piedalīsies vairāku Eiropas valstu vadītāji, valdību vadītāji un ārlietu ministri.

"Minhenes konference pirmo reizi notiks ģeopolitiskās platformas lūzuma vietā. Iepriekš tā notikusi svarīgākajās ģeopolitiskajās platformās – Vašingtonā, Pekinā," – videotilta laikā pastāstīja ekspertu iniciatīvas "Minskas dialogs" vadītājs Jevgeņijs Preigermans.

Viņš konstatēja, ka Minska aizvien biežāk kļūst par komfortablu platformu, kurā ērti paust dažādus viedokļus.

Jautājumā par to, kādas tēmas tiks apspriestas Minhenes konferencē Minskā, Preigermans atzīmēja, ka, iespējams tiks izskatīta tēma par ASV prezidenta Donalda Trampa nesenajiem paziņojumiem, kā arī ASV jaunā stratēģija Austrumeiropā.

Kā ieroči labāki?

Savukārt eksperte no Erevānas, Armēnijas drošības iestāžu veterāne Marina Mkrtčjana uzskata, ka Minskā augsta līmeņa ierēdņi un eksperti apspriedīs jautājumu par ASV izstāšanos no līguma par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju.

Šajā kontekstā eksperte atgādināja par ASV prezidenta padomnieka nacionālās drošības jautājumos Džona Boltona vizīti Erevānā. Viņa piezīmēja, ka tāda līmeņa amatpersona no ASV Armēniju apmeklējusi pirmo reizi pēc 27 gadu pārtraukuma.

"Tas liecina, ka ASV vērīgi seko, kā veidojas notikumi Erevānā. Bet Boltons uzvedās kā vanags un izteicās skarbi," – teica Mkrtčjana.

Eksperte atzīmēja, ka Baltā nama pārstāvja paziņojumi Erevānā radījuši sašutumu noteiktās aprindās. Cita starpā viņš apgalvojis, ka ASV ieroči ir labāki nekā Krievijā ražotie, un Armēnijai bruņojums jāpērk ASV.

Pie tam viņa uzsvēra, ka Krievijā ražotā dubultās nozīmes produkcija ir jauna, ienāk tieši no rūpnīcas, bet "amerikāņu ieroči ir lietoti un ļoti dārgi".

Irānas sankcijas skars Armēniju?

Marina Mkrtčjana uzskata, ka Minskā, iespējams, tiks skarta sankciju tēma.

Lielbritānijas premjerministra Nevila Čemberlena vizīte Vācijā 1938. gadā - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Miers veselai paaudzei": Minhenes konference – Rietumeiropas ilūzija

"ASV sankcijas pret Irānu var smagi skart arī Armēniju," – apliecināja eksperte. Vienlaikus, viņasprāt, šī situācija var nest arī labumu – tā pamudinās Armēniju meklēt jaunus ekonomiskos sakarus.

Mkrtčjana uzsvēra, ka, pēc viņas domām, jebkuros apstākļos Krievija būs Armēnijas galvenais partneris ekonomiskajos un kolektīvās drošības jomā.

Armēņu eksperte uzskata, ka Minskā iespējams izskatīt jautājumu arī par iesaldētajiem lokālajiem konfliktiem, piemēram, Kalnu Karabahā, kā arī Sīrijas tēmu.

Sīrijas bēgļi Armēnijā

Mkrtčjana pastāstīja, ka pēdējo trīs gadu laikā Armēnija uzņēmusi 22 tūkstošus armēņu izcelsmes bēgļu no Sīrijas. Patiesībā mazā Armēnija ieņem trešo vietu pasaulē uzņemto Sīrijas bēgļu skaita ziņā uz vienu iedzīvotāju, atzīmēja eksperte.

Viņa pastāstīja, ka bēgļu vidū ir liels skaits amatnieku, juvelieru, kuri Armēnijā sāks biznesu un pozitīvi ietekmēs valsts ekonomiku.

Moldovas interese

Eksperts no Kišiņevas, Moldovas tiesībsargājošo iestāžu darbinieku arodbiedrību priekšsēdētājs, pulkvedis rezervē Jurijs Čofu uzskata, ka Minskā ir jāapspriež jautājums par drošību reģionā. Viņš prognozēja, ka Moldovas delegācija apspriedīs Moldovas attīstības vektoru uz rietumiem.

Minhenes ikgadējās drošības konferences vadītājs Volfgangs Išingers - Sputnik Latvija
Minhenes drošības konferencē skan satraukums

Domājams, Minhenes konferencē Kišiņevu pārstāvēs premjerministrs Pāvels Filips.

Konferencē piedalīsies aptuveni 70 delegāti, kuru vidū ir Baltkrievijas un Armēnijas prezidenti, Maķedonijas, Mongolijas un Polijas ārlietu ministri, EDSO ģenerālsekretārs Tomass Gremingers, ES komisārs drošības jautājumos Johanness Hāns un NATO pārstāvji.

Detalizēta informācija par konferences norisi – Sputnik Baltkrievija YouTube kanālā.

Ziņu lente
0