Ierosināts atļaut autovadītājiem Latvijā braukt bez dokumentiem

© pexelsВодитель за рулем
Водитель за рулем - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, drīz vien autovadītājiem Latvijā būs nepieciešama tikai ID karte.

RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Latvijas Satiksmes ministrija iesaka atbrīvot autovadītājus no nepieciešamības visur vadāt līdzi automašīnas reģistrācijas apliecību un autovadītāja apliecību, vēsta Rus.lsm.lv.

Satiksmes ministrija jau iesniegusi iniciatīvu Saeimā.

"Esam iesnieguši Saeimā ierosinājumu atteikties no prasības vadītājiem ņemt līdzi braucienos vadītāja apliecību un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību. Kā nekā ir 21.gadsimts un policija tam ir gatava. Turpmāk braucienā būtu jābūt līdzi tikai ID. Ceru uz deputātu atbalstu," – savā lapā Twitter pastāstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Patlaban autovadītājam, kurš aizmirsis automašīnas dokumentus un autovadītāja apliecību, draud sods 3 eiro apmērā. Valsts policijas Ceļu satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis atklāja, ka tāda situācija ir sastopama bieži.

Aizvadītajā gadā policisti trīs tūkstošus reižu izrakstījuši sodu par braukšanu bez tiesībām un divus tūkstošus reižu – par braukšanu bez tehniskās pases.

Krapsis atzīmēja, ka patlaban policijas rīcībā esošās tehnoloģijas ir pietiekamas, lai ļautu autovadītājiem neņemt līdzi minētos dokumentus.

Rādi, ko gribi

Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns paskaidroja, ka pienākumu vadāt līdzi tiesības un tehnisko pasi plānots atcelt visu transporta līdzekļu – arī traktoru un kravas automašīnu – vadītājiem.

Водитель за рулем - Sputnik Latvija
CSDD: ar autovadītāju tiesībām Latvijā viss ir kārtībā

Vectirāns atklāja, ka ar personas apliecību pietiks, lai pārliecinātos, ka cilvēkam ir tiesības vadīt transporta līdzekli, un pats transporta līdzeklis ir reģistrēts. Taču, ja autovadītājam būs līdzi tiesības, viņš var uzrādīt arī šo dokumentu.

Amatpersona informēja, ka jaunā kārtība varētu stāties spēkā jau martā, ja Saeima apstiprinās likuma grozījumus.

Tiesa, dodoties ārvalstu braucienos, iedzīvotājiem būs jāņem līdzi gan vadītāja apliecību, gan transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību.

Nestandarta tiesības

Iepriekš vācu izdevums Die Welt informēja, ka Latvija, Itālija, Vācija un Nīderlande saņēmušas brīdinājumu par autovadītāju apliecību neatbilstību ES standartam.

Iekārtas panelis - Sputnik Latvija
Uzturlīdzekļu nemaksātājiem liegs izmantot autovadītāja tiesības

Publikācijā norādīts, ka, saskaņā ar ES direktīvām, autovadītāja apliecībā jābūt informācijai par vadītāja redzi – sliktas redzes gadījumā viņam jālieto lēcas vai brilles. Latvijas izdotajās tiesībās tādas atzīmes nav.

Taču Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) atspēkoja šo informāciju un ziņoja, ka EK nav pretenziju pret Latvijas autovadītāja apliecību vizuālo noformējumu vai kvalitāti.

CSDD ziņoja, ka, iespējams, Latvijai nāksies tehniski pārņemt vairākus specifiskus kodus, ko paredz ES direktīva, taču šie kodi valstī agrāk nav pielietoti, un nākotnē varētu ievajadzēties tikai teorētiski.

Ziņu lente
0