Kols: INF neesamība kaitē visas pasaules stabilitātei

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasДемонстрация ракеты 9М729 комплекса "Искандер-М" для военных атташе
Демонстрация ракеты 9М729 комплекса Искандер-М для военных атташе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā nedēļā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par izstāšanos no Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma, Krievija nolēma atbildēt ar to pašu.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma (INF/INFT) neesamība slikti ietekmē ne vien Baltijas, bet arī visas pasaules stabilitāti un drošību, paziņoja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

"Ja viena puse atklāti ignorē šo vienošanos, tad kāda jēga šādam līgumam?! Nedomāju, ka ASV izstājās no INFT ar mērķi sākt jaunu raķešu sistēmu attīstību un izvietošanu pasaulē. ASV izstāšanās no līguma ir likumsakarīga un neko nevar pārmest," citē Kola vārdus BNN.

Начальник РВиА ВС РФ генерал-лейтенант Михаил Матвеевский и фрагмент ракеты 9М729 комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
ASV vēstniecība Krievijā kritiski izvērtēja AM brīfingu par raķeti 9M729

INF līgumu 1987. gada decembrī Vašingtonā parakstīja ASV un PSRS prezidenti Ronalds Reigans un Mihails Gorbačovs. Tas aizliedz sauszemes bāzējuma raķetes ar darbības rādiusu no 500 līdz 5,5 tūkstošiem kilometru.

ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš paziņoja, ka Vašingtona 2. februārī uzsāks izstāšanās procedūru no INF līguma ar Krieviju. Valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka "ja Krievija neatgriezīsies pie pilnas un pārbaudāmas līguma ievērošanas sešu mēnešu periodā", līgums tiks lauzts.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2. februārī paziņoja, ka Krievija aptur līgumu par maza un vidēja darbības attāluma raķešu likvidāciju – tā ir simetriska atbilde ASV rīcībai, kuras iepriekš informēja par atkāpšanos no līguma. Valsts vadītājs atzīmēja, ka Krievijai nevajag un tā neiesaistīsies Maskavai dārgajā ieroču sacīkstēs. Taču Putins piebilda, ka visi KF atbruņošanās piedāvājumi "paliek stāvam uz galda un durvis ir atvērtas", taču pieprasīja turpmāk neiniciēt nekādas pārrunas par šo problēmu.

Maskava pieņems izsmeļošus pasākumus savas drošības nodrošināšanai ASV izstāšanās gadījumā no INF, paziņoja šodien Krievijas ĀM vadītāja vietnieks Sergejs Rjabkovs, raksta RIA Novosti.

Политолог Ростислав Ищенко - Sputnik Latvija
Viedoklis
Politologs par ASV raķešu aizsardzības jauno stratēģiju: Tramps grib noķert divus zaķus

"Vašingtonas veidoto jauno draudu apstākļos mēs, protams, veiksim izsmeļošus pasākumus savas drošības nodrošināšanai. Taču, ja ASV tomēr pārskatīs savu destruktīvo līniju un atgriezīsies pie INF ievērošanas, Krievija ir atvērta saturīgam dialogam līguma tematikā un visos citos stratēģiskās stabilitātes jautājumos balstoties uz savstarpēju cieņu un abpusēji interešu vērā ņemšanu," paziņoja Rjabkovs.

Viņš piebilda, ka Krievija izdarījusi maksimāli iespējamo līguma glābšanai.

"Izrādot labo gribu, mēs veicām nebijušas caurskatāmības pasākumus, kuri iziet ārpus šīs vienošanās rāmjiem," pateica Rjabkovs.

Tostarp, atgādināja viņš, 23. janvārī parkā "Patriots" sarīkoja ārvalstu militārajiem atašejiem Krievijas raķetes 9M729 skati un brīfingu. "Taču visi mūsu pūliņi tika ignorēti un bloķēti no ASV puses," konstatēja diplomāts.

Ziņu lente
0