Krievijas Aizsardzības ministrija informēja par raķetes 9M729 īpašībām

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasДемонстрация ракеты 9М729 комплекса "Искандер-М" для военных атташе
Демонстрация ракеты 9М729 комплекса Искандер-М для военных атташе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Bruņoto spēku raķešu un artilērijas spēku komandieris Mihails Matvejevskis pastāstīja, ka raķetes 9M729 darbības rādiuss apstiprināts mācībās "Rietumi 2017".

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. Raķetes 9М729 maksimālais lidojuma tālums sasniedz 480 kilometrus, tāpēc tā atbilst Vidēja un maza attāluma darbības raķešu likvidācijas līguma (INF) noteikumiem, pastāstīja Krievijas Bruņoto spēku raķešu un artilērijas spēku komandieris Mihails Matvejevskis, vēsta RIA Novosti.

"Minētais lidojuma attālums tika apstiprināts stratēģiskajās un taktiskajās štāba mācībās "Rietumi 2017"," – militārpersona uzsvēra brīfingā, ko apmeklēt tika aicināti kara atašeji un mediji.

Оперативно-тактический ракетный комплекс Искандер - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Iskander M" – Krievijas drošības ķīla pret NATO draudiem Baltijā

Ģenerālis atklāja, ka 9М729, kas, pēc ASV domām, pārkāpj līgumu, ir kompleksa "Iskander M" sastāvā iekļautās raķetes 9М728 modernizēts variants. Viņš atzīmēja, ka 9М729 ir mainīts kaujas lādiņa apjoms un izvietota papildu aparatūra. Rezultātā raķetes garums palielinājies par 53 centimetriem.

Matvejevskis uzsvēra, ka raķetes 9М728 un 9М729 tiek aprīkotas ar kaujas galviņu tikai rūpnīcā. Arī degvielas uzpilde nev iespējama lauja apstākļos.

"Pie tam degvielas masa nodrošina lidojuma maksimālo konstruktīvo attālumu, ko ierobežo līguma (INF – red.) prasības. Bruņotajiem spēkiem tās tiek piegādātas speciālos konteineros. Degvielas masas grozījumi un papildu uzpilde bruņotajos spēkos nav iespējama. Bruņotie spēki veic tikai raķešu glabāšanu, uzturēšanu starta iekārtās un transporta-uzlādes mašīnās, kā arī reglamentā paredzētos darbus," -  piebilda ģenerālis.

Viņš informēja, ka 9М729 saņēmusi jaunu starta iekārtu, kas ļauj izvietot četras raķetes, nevis divas, kā agrāk.

Jāpiebilst, ka Aizsardzības ministrija pirmo reizi nodemonstrēja raķeti 9М729 ārvalstu atašejiem.

Situācija ap Līgumu INF

Līgums INF, kas tika parakstīts 1987. gadā, aizliedz sauszemes bāzes ballistiskās raķetes un spārnotās raķetes ar 500-5500 km darbības diapazonu abām pusēm. Līgumslēdzēji vienojās pilnībā iznīcināt savas vidēja (1000-5500 km) un maza (500-1000 km) darbības diapazona raķetes un to objektus.

Līdz 1991. gadam vienošanās tika īstenota. Kopš tā laika ASV militārpersonas un vadība jau vairākkārt pārmetušas Krievijai līguma pārkāpšanu.

ASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas politiķis: ASV raķetes no Baltijas sasniegs KF 10 minūšu laikā

2018. gada oktobrī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Vašingtona lauzīs INF, jo Maskava nepildot savas saistības. Pie tam ASV nav uzrādījušas nekādus pierādījumus tam, ka Krievija būtu pārkāpusi līgumu.

Vēlāk ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo deva Maskavai divus mēnešus, lai atgrieztos pie vienošanās noteikumu izpildes. Piemēram, ASV pieprasa, lai Krievija atteiktos no raķetes 9М729 (SSC-8), jo tā, pēc Vašingtonas pārliecības, pārkāpj Līguma INF noteikumus.

Maskava norādīja, ka minētās apsūdzības ir nepamatotas, un uzsvēra, ka raķete  9М729 nav izstrādāta un izmēģināta darbības attālumā, kas pārsniedz līgumā noteiktos ierobežojumus.

Ziņu lente
0