Intervija

Līgumu laušana ar Krieviju un Ušakova "cilpa": Lindermans par politiku Latvijā

© SputnikНаклейка с двумя фигурами (цвета латвийского и российского флагов)
Наклейка с двумя фигурами (цвета латвийского и российского флагов) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas jaunā valdība lolo plānus saraut attiecības ar Krieviju, vienlaikus valstī iedegas korupcijas skandāls, kurā galveno lomu vēlas piešķirt Rīgas mēram Nilam Ušakovam – viņš jau izsmēlis savu "labā krieva" lomu.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki pārmeklēja Rīgas mēra un partijas "Saskaņa" līdera Nila Ušakova kabinetu un mājokli, taču pilsētas galva nav aizdomās turamais.

Latvijas jaunā valdība ir iecelta, premjerministrs izraudzīts, taču valstī jūtams nemiers. Zināms, ka visām kopīgajām programmām un kontraktiem, kas vēl palikuši starp Krieviju un Latviju, draud gals.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakova māja: kredīti, pretizlūkošana un "latviešu Megrē"

Aizvadītās nedēļas aktuālākos notikumus apkopoja publicists un sabiedriskais darbinieks Vladimirs Lindermans  intervijā Sputnik Latvija žurnālistam Mihailam Gubinam.

Neapšaubāmi, kratīšana Rīgas mēra mājās un kabinetā bija pagājušās nedēļas spilgtākais notikums. KNAB ieradās pie Ušakova 30. janvārī. Žurnālisti novēroja, ka no Ušakova kabineta korupcijas apkarotāji iznesa vairākus portfeļus un melnus maisus.

KNAB darbinieki neatklāja, kādas lietas ietvaros notika kratīšana, taču atzīmēja, ka tā saistīta ar jau ierosinātu kriminālprocesu. Informācijas avots Rīgas domē apgalvoja, ka runa ir par korupcijas lietu uzņēmumā Rīgas satiksme.

Pats Ušakovs paziņoja, ka viņam nav tiesību neko stāstīt, taču uzsvēra, ka likuma priekšā viņš ir tīrs. KNAB viņam nav izvirzījis nekādas apsūdzības. Tiesa, valsts prezidents Raimonds Vējonis jau atklāti norādījis, ka Ušakovam būtu labāk pamest amatu brīvprātīgi.

Korupcija ir bijusi vienmēr

"Nešaubos par to, ka Rīgas satiksmes lieta nav parādījusies no skaidrām debesīm. Es nodarbojos ar žurnālistisku izmeklēšanu, un nonācu pie slēdziena par to, ka trolejbusi tika iepirkti par neticamu cenu. Protams, bija gan korupcijas elements, gan atmaksas. Neapšaubāmi, mēs nezinām, kāda ir Ušakova atbildības pakāpe," – pastāstīja Lindermans.

Pie tam viņš atzīmēja, ka kriminālais elements pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme darbībā ir bijusi vienmēr. Tikai nav skaidrs, kāpēc tieši tagad šajā jautājumā cēlies tik vētrains vajāšanas vilnis. Publicists uzsvēra, ka "tā jau ir politika".

Латвийский политик Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Korupcija un atkarība no noskaņojuma pārmaiņām ASV: Jurkāns novērtējis perspektīvu Latvijā

Lindermans konstatēja, ka arī agrāk latviešu partijas pievērsušās faktam, ka Latvijas galvaspilsētu vada cilvēks, kura uzvārds beidzas ar "-ovs", balstoties uz krievu vēlētājiem, taču viņi saskatīja arī zināmas priekšrocības, piemēram, to, ka Ušakovs tur paklausībā valsts krievvalodīgos iedzīvotājus. Bija līdzsvars.

Taču pērn, līdz ar krievu izglītības likvidāciju Latvijā līdzsvars izjuka – tika pārkāpta pēdējā robeža. Ušakovs nespēra aktīvus soļus centienos mainīt situāciju. Acīmredzot, viņš spēlēja "labā krieva" lomu, uzskata Lindermans.

Rīga būs latviska

"Ušakovs savu uzdevumu ir izpildījis un viss. Viņš vairs nav vajadzīgs. Viņu grib atstādināt no varas, man šķiet, tāpēc, ka vienkārši parādījusies tāda iespēja – Rīgas satiksmes lieta. Vairs nav politiski nepieciešams, lai Ušakovs būtu figūra, taču nedomāju, ka varasiestādes nospraudušas mērķi iesēdināt viņu cietumā, jo tur cilvēks iegūst mocekļa oreolu, taču tas nevienam nav vajadzīgs," – teica Lindermans.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Prezidents Vējonis un Juris Pūce aicina Ušakovu atkāpties no amata

Publicists pauda pārliecību, ka pret Ušakovu tiek izdarīts spiediens, lai viņš aizietu pats, pats saprastu, kā jārīkojas tādā situācijā. Iespējams, Rīgas mēram dots mājiens, ka laiks pamest posteni aiziet politiskajā pensijā uz Eiropas Parlamentu.

Pie tam pastāv vairāki leģitīmi varianti, kā varasiestādes var atbrīvoties no Ušakova. Taču jebkurā gadījumā skaidrs ir viens – spiediens pret Rīgas mēru nepazudīs, konstatēja Lindermans un piebilda, ka viņa rīcībā nav iekšējās informācijas šajā jautājumā.

"Pieņemts skaidrs politiskais lēmums: Rīga būs latviska. "Saskaņu" padzīs no Rīgas domes vadības. Varasiestādēm vēl tikai jāpadomā, kā to paveikt. Dažkārt tādos gadījumos rīkojas pakāpeniski. Tā ir kā cilpa, ko lēnām un ar baudu savelk uz kakla. Viņš nekur neizgrozīsies, un aizies līdz krimināllietai, ja viņš mēģinās pretoties," – uzskata Lindermans.

Viņš iepotējis krieviem pazemību

Publicists atgādināja, ka noteiktā brīdī "Saskaņa" un Ušakovs ir izvēlējušies kursu ar mērķi iepatikties latviešiem. Un cīņa par latviešu vēlētāju un latviešu politiķu siltu attieksmi aizēnoja visu pārējo. Tā dēļ tika atzīta okupācija, noraidīta iecere pārdēvēt Dudajeva ielu un tā tālāk.

Taču, Lindermans atzīmēja, šīs kampaņas rezultāts bija skumīgs. To var salīdzināt ar kārtību geto, kad vāciešiem bija vajadzīgs kaut kāds atbalsts no pašu gūstekņu vidus, lai pa ceļam uz gāzes kameru kāds teiktu, ka "viss būs labi". Taču vēlāk, kad resursi ir izmantoti, tie tiek vienkārši iznīcināti.

"Protams, nav ne runas par fizisku likvidāciju. Runa ir par politisko iznīcināšanu. Maurs savu ir padarījis. Viņš vairs nav vajadzīgs. Noņemu cepuri Ušakova kā politiskā tehnologa ciniskā talanta priekšā. Viņš krievu cilvēkiem iepotējis pazemību," – paziņoja Lindermans.

Viens otru apēduši

Taču arī Latvijas jaunajā valdībā turpinās kašķis. Latviešu partijas turpina iekšējos strīdus. Nesen Saeima ar balsu vairākumu atbalstīja Ģenerālprokurora ierosinājumu izdot kriminālvajāšanai deputātu Juri Jurašu, bijušo KNAB darbinieku.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš negrasās atteikties no ASV pilsonības

Iepriekš Jurašs publiski paziņoja, ka viņam piedāvāts kukulis par to, lai kriminālprocess pret Latvijas dzelzceļa bijušo vadītāju Uģi Magoni un igauņu uzņēmēju Oļegu Osinovski tiktu no kukuļošanas pārkvalificēts par ietekmes tirdzniecību.

Un deputāts tika apsūdzēts par valsts noslēpuma izpaušanu pirms izmeklēšanas noslēguma. Jurašs taisnojās, ka tiesībsargājošās iestādes uz viņa paziņojumiem nav reaģējušas, tāpēc viņš par incidentu pastāstījis medijiem.

"Šo kašķi uztveru kā zirnekļus burkā. Vilki bailēs ēd nost viens otru. Ja viņi tur viens otru aprīs, es par to tikai priecāšos. Nejūtu līdzi nevienam. Tomēr viss šis stāsts ar valsts noslēpumu ir ļoti miglains, bet no otras puses – vienkāršs politiskajā aspektā," – piezīmēja Lindermans.

Pēc viņa domām, šajā gadījumā prokuratūra rīkojas Zaļo un zemnieku savienības interesēs, kas nav uzņemta koalīcijā, - viņi pūlas sašūpot tagadējo valdību.

Mēms premjers

Daudz interesantāks jaunajā valdībā ir fakts, ka tās vadībā ir Krišjānis Kariņš – pirmais premjerministrs Latvijā, kurš nepārvalda krievu valodu un ir ASV pilsonis. Vēl vairāk, daudzi Kariņa agrākie politiskie paziņojumu vērsti uz krievu asimilāciju Latvijā.

Lindermans uzskata, ka jābūt ļoti naivam, lai no Latvijas valdības maiņas gaidītu kaut kādas nopietnas politiskas izmaiņas. Tā turpinās agrāko kursu.

"Kariņš ir dedzīgs asimilētājs, viņa viedoklis ir zināms. Taču, pēc būtības, tā ne ar ko neatšķiras no citu latviešu partiju pozīcijas. Vienkārši viņš ir tās mazliet panaivs amerikānis un deklarē to visu atklāti, nepūloties ievīstīt savus nodomus politiski korektā papīrītī," – paskaidroja publicists.

Sakaru ar Krieviju nebūs

Lindermans uzsvēra, ka Latvijā vēl joprojām nav krievu integrācijas programmas, ir asimilācijas programma. Izvēle ir vienkārša kā govs māviens – vai nu brauciet prom, vai asimilējieties. Citas izejas nav.

Ja Kariņa valdība noturēsies, nevis ies bojā iekšējos strīdos, jautājums bus par maksimālu atraušanos no Krievijas, uzskata Lindermans.

"Kariņa valdības laikā, domājams, sagraus visus iespējamos sakarus. Ne tikai politiskos, humanitāros arī. Lai cilvēki necer, ka tas skars tikai globālos projektus. Aizies arī līdz koncertiem, sporta sacensībām, biznesam, nepaies garām arī uzņēmējdarbībai. Man ir ziņas, ka pašlaik apdraudēts liels skaits līgumu ar Krieviju. Ļoti liela piekasīšanās, kādas agrāk nebija," – piezīmēja Lindermans.

Ziņu lente
0