Nikolass Maduro ierosinājis organizēt parlamenta ārkārtas vēlēšanas

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Венесуэлы Николас Мадуро, архивное фото
Президент Венесуэлы Николас Мадуро, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Venecuēlas prezidents ierosināja līdz gada beigām organizēt parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

RĪGA, 3. februāris — Sputnik. Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, uzrunājot savus piekritējus mītiņā, publiski apstiprināja iepriekš intervijā RIA Novosti pausto vēlmi organizēt Nacionālās asamblejas ārkārtas vēlēšanas.

Patlaban parlamentu kontrolē opozīcija.

"Nacionālās sapulces dienas kārtībā iesniegts ierosinājums šogad organizēt parlamenta ārkārtas vēlēšanas," – informēja Venecuēlas prezidents.

Nikolass Maduro ierosināja ārkārtas vēlēšanas valstī notiekošo protesta akciju fonā. Vakar Karakasas ielās izgāja gan N.Maduro piekritēji, gan arī viņa pretinieki, kuri atbalsta opozicionāru – parlamenta priekšsēdētāju Huanu Gvaido.

Ģenerālis - nodevējs

Venecuēlas Gaisa kara spēku ģenerālis Francisko Estebans Janess Rodrigess atzinis opozicionāru līderi Huanu Gvaido par valsts "pagaidu prezidentu". Savu viedokli viņš paziņoja sociālajā tīklā Twitter.

Лидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо выступил на митинге в Каракасе  - Sputnik Latvija
Wall Street Journal stāsta par ASV "slepeno plānu" Venecuēlā

Publicētajā video ierakstā redzams vīrietis ar uzšuvi "Francisko Janess Rodrigess", viņš stādās priekšā kā ģenerālis. Ierakstu izplatījusi virkne Venecuēlas mediju.

"Šodien ar patriota un demokrāta lepnumu paziņoju, ka (..) atzīstu deputātu Huanu Gvaido par Venecuēlas Bolivāra Republikas prezidenta pienākumu izpildītāju," – viņš paziņoja video uzrunā.

Pie tam vīrietis apliecināja, ka ir gatavs izpildīt "jaunā prezidenta" pavēles.

Venecuēlas karavīri ģenerāļa paziņojumu uztvēra kā nodevību.

"Mēs Bruņotajos spēkos nesamierināsimies ar tādu rīcību, (..) mēs uzvarēsim, neskatoties uz tādiem nodevējiem," – teikts karavīru publikācijā Twitter.

Viņi publicēja ģenerāļa Rodrigesa fotogrāfiju ar uzrakstu "nodevējs".

Savienotās Valstis atbalstīja GKS ģenerāli, kurš pārkāpis savu zvērestu. ASV prezidenta padomnieks Džons Boltons aicināja Venecuēlas Banku un armiju pāriet pašpasludinātā "prezidenta" pusē.

Amerikas jaunā kolonizācija

Venecuēlas pastāvīgais pārstāvis ANO Samuels Monkada pauda viedokli, ka ASV gatavo Venecuēlas kolonizāciju ar militāra apvērsuma palīdzību.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Venecuēla dāvājusi Donaldam Trampam "cirka direktora" titulu

"Tramps vēlas ar kareivju palīdzību iebrukt mūsu svētajā nacionālajā teritorijā. Mēs nevaram pieļaut, lai Venecuēla dāvātu ieganstu Trampam sākt karu, ko viņš meklē, lai saglābtu savu ādu prezidenta postenī," – viņš uzsvēra.

Bolīvijas prezidents Evo Moraless kritizēja Vašingtonas darbības un aicināja Latīņamerikas valstis apvienoties Venecuēlas atbalstam.

"Pret Venecuēlu vērstās ASV sankcijas ir ne tikai nelikumīgas, bet arī necilvēcīgas un amorālas. Šo sankciju galvenais upuris ir Venecuēlas tauta," – viņš uzskata.

Savukārt Krievijas pastāvīgais pārstāvis ES Vladimirs Čižovs aicināja abas puses Venecuēlā sākt dialogu.

"Galvenais – lai notikumi Venecuēlā nepārvērstos par pilsoņu karu," – uzsvēra politiķis.

Valsts apvērsuma mēģinājums Venecuēlā

21. janvārī Venecuēlā sākās masveida protesti pret valsts prezidentu Nikolasu Maduro. Politisko nekārtību laikā opozīcijas līderis Huans Gvaido pasludināja sevi par valsts vadītāja pienākumu izpildītāju "pagaidu valdības" darbības periodā. Armija palika likumīgā prezidenta pusē.

Лидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо выступил на митинге в Каракасе  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jauns apvērsums: Venecuēla liesmās

Gandrīz nekavējoties pēc H.Gvaido deklarācijas ASV atzina viņu par valsts "pagaidu prezidentu".

Kanāda, Argentīna, Brazīlija, Čīle, Kolumbija, Hondurasa, Paragvaja, Peru, Gruzija un vairākas citas valstis sekoja Vašingtonas piemēram un pauda atbalstu H.Gvaido.

Nikolass Maduro nosauca parlamenta spīkeri par "amerikāņu marioneti" un paziņoja, ka Savienotās Valstis cenšas organizēt valsts apvērsumu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pauda atbalstu likumīgajam prezidentam N.Maduro Venecuēlā valdošās krīzes eskalācijas apstākļos. Arī citas valstis, piemēram, Ķīna, Turcija, Baltkrievija, Indonēzija, Irāna un Itālija atteicās atzīt H.Gvaido.

Ziņu lente
0