Igaunijas tieslietu ministrs pieprasījis no Krievijas kompensāciju par "padomju okupāciju"

© Фото JustiitsministeeriumУрмас Рейнсалу
Урмас Рейнсалу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu ir pārliecināts, ka Krievija pārkāpusi 1920. gadā noslēgto miera līgumu un tai jākompensē nodarītie zaudējumi.

RĪGA, 3. februāris — Sputnik. Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu no jauna cilā jautājumu par tā saucamās "padomju okupācijas" kompensācijas pieprasījumu no Krievijas, vēsta RIA Novosti.

Sestdien Igaunija atzīmēja Tartu miera līguma 99. gadadienu, kas tika noslēgts ar KPSFR 1920. gadā un pielika punktu Brīvības karam 1918.-1920. gg. Saskaņā ar vienošanos Padomju Krievija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas atzina Igaunijas neatkarību. Tāpat līgumā tika noteikta robeža starp abām valstīm.

Urmass Reinsalu paziņoja, ka Krievija pārkāpusi Tartu līgumu un tai ir jākompensē nodarītie zaudējumi.

"Tiem, kuri šodien saka svētku runas par Tartu miera nozīmi, jāpatur prātā, ka nav pieļaujama izlases tiesiskā pārmantojamība. Padomju Savienība okupēja Igauniju, pārkāpjos Tartu mieru. PSRS tiesību mantiniecei Krievijai tas jāatzīst, un faktiski tai, ņemot vērā starptautiskās tiesības, ir jākompensē nodarītie zaudējumi," – apgalvoja ministrs intervijā izdevumam Eesti Paevaleht.

Iepriekš Igaunijas Tieslietu ministrijas paspārnē izveidotā komisija aplēsa, ka tā saucamās "padomju okupācijas" nodarītie zaudējumi vērtējami vairāk nekā 90 miljardu rubļu apmērā (saskaņā ar pašreizējo kursu – aptuveni 1,2 miljardi eiro).

Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija
Lavrovs: kompensācijas prasītāju psihi labot neizdosies

Krievijas valdība jau vairākkārt ir paskaidrojusi, ka par Baltijas valstu okupāciju 1940. gadā no Padomju Savienības puses nevar but ne runas. Valsts Ārlietu ministrija informēja, ka Baltijas valstu iekļaušanos PSRS vērtē kā tālaika starptautisko tiesību normām atbilstošu.

Krievijas ĀM uzsvēra, ka termina "okupācija" lietojums nav pieļaujams, jo starp Padomju Savienību un Baltijas valstīm nav notikusi karadarbība, bruņotie spēki tika ievesti saskaņā ar līgumiem un republiku valdību piekrišanu. Pie tam Latvijā, Lietuvā un Igaunijā visā laika periodā, kad tās bija Padomju Savienības sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu Lielā Tēvijas kara gados) strādāja nacionālās varas iestādes.

Ziņu lente
0