Bezmaksas transports: Brisele nolēmusi sekot Tallinas piemēram

© Sputnik / Sergey MelkonovТрамвай в Брюсселе
Трамвай в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Janvāra nogalē Beļģijas galvaspilsētā bija grūti elpot gaisā vērojamā augstā putekļu satura dēļ, tādēļ vietējās varasiestādes sāka nopietni runāt par bezmaksas sabiedrisko pilsētas transportu.

RĪGA, 3. februāris — Sputnik. Eiropas Savienības neoficiālā galvaspilsēta Brisele ir gatava sekot Tallinas piemēram un ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu pilsētas iedzīvotājiem, portālā Sputnik Igaunija pastāstīja autors Aleksejs Toms.

Латвийские пенсионеры - Sputnik Latvija
Jelgavas pensionāri lūdz piešķirt viņiem bezmaksas braucienus sabiedriskajā transportā

Jāpiebilst, ka Tallinā maksa sabiedriskajā transportā tika atcelta citu iemeslu dēļ – to paveica Igaunijas galvaspilsētas kreisi centriskā vadība, lai atslogotu ielas no personīgajām automašīnām, pamudinātu piepilsētu iedzīvotājus reģistrēt dzīvesvietu pilsētā un palielinātu nodokļu ieņēmumus, kā arī atvieglotu dzīvi mazturīgajiem pilsētniekiem.

Briselei vienkārši nav citas izejas – izputēs gāzu piesārņojums pilsētā sasniedzis tādu līmeni, ka Beļģijas galvaspilsētai nav ne mazāko izredžu panākt atbilstību ES prasībām no ekoloģijas viedokļa, izvairīties no soda naudām un iedzīvotāju neapmierinātības.

Beļģu un ES iestāžu daudzo darbinieku masveida atteikšanās no automašīnām un lēmums izvēlēties metro varētu palīdzēt daļēji atrisināt piesārņotā gaisa problēmu, janvāra beigās vietējie ekologi vairākas dienas reģistrēja suspendēto daļiņu paaugstinātu līmeni atmosfērā – aptuveni 70 mikrogramus kubikmetrā (salīdzinājumam: Igaunijā šis rādītājs sasniedz apmēram 10 mikrogramus).

Nākas braukt ar atvērtām durvīm

Saskaņā ar Briseles mērijas jaunajiem noteikumiem, vēsta britu izdevums Guardian tāda gaisa piesārņojuma apstākļos privātajām automašīnām jāpārvietojas lēnām, malkas kamīnu un krāšņu lietošana ir aizliegta, visiem virszemes sabiedriskā transporta līdzekļiem jāpārvietojas ar atvērtām durvīm, lai veicinātu salona ventilāciju.

Protams, Briselē ziemā ir siltāk nekā Tallinā, taču braukt autobusā ar atvērtām durvīm janvārī nav īpaši komfortabli.

Troleibuss Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Trešās grupas invalīdi cīnās par bezmaksas transportu

Jāpiebilst, ka beļģu jaunieši aktīvi piedalās sabiedriskajā dzīvē, piemēram, organizē masveida protesta akcijas pret apkārtējās vides piesārņošanu. Janvāra nogalē Briseles ielās izgāja (tik un tā autobusos un tramvajos sasildīties neizdevās) aptuveni 35 tūkstoši skolēnu un studentu – viņi protestēja pret varasiestāžu, viņuprāt, nepietiekami aktīvo cīņu ar klimata pārmaiņu sekām. Tā nebija vienīgā masveida protesta akcija, ko "zaļie" organizējuši šoziem.

Visu šo apstākļu un notikumu rezultātā nesen Briseles sabiedriskā transporta pašvaldības uzņēmuma (STIB) padomes viceprezidents Lotfijs Mostefa ierosināja atcelt maksu par biļetēm visiem galvaspilsētas iedzīvotājiem. Tamlīdzīgi ierosinājumi izskanējuši arī iepriekš, taču līdz šim tie neieguva konkrētas aprises.

"Mēs esam nokļuvuši situācijā, ko diktē apkārtējās vides piesārņojuma problēmu augošā nozīme," – norādīja Mostefa.

Iepriekš Brisele dāvāja bezmaksas braucienus sabiedriskajā transportā iedzīvotājiem vai atsevišķām to kategorijām brīvdienās vai vakaros. Taču tas bagātajai pilsētai ar augstajām cenām neizmaksāja īpaši dārgi. Provizoriskas aplēses liecina, ka bezmaksas braucieni gandrīz visa veida transportā tai izmaksās aptuveni 200 miljonus eiro gadā. Šo summu pilsēta nespēs segt pilnībā, un tai būs nepieciešama palīdzība no valsts budžeta, ko tā, domājams, saņems.

Ziņu lente
0