Viedoklis

ASV jaunā kiberstratēģija: par varu visā pasaulē atklātiem vārdiem

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasВирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах
Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai retais ir lasījis ASV kiberstratēģijas tēžu strukturālo analīzi. Man šķiet, šis trūkums ir jālabo.

ASV jaunā kiberstratēģija aizpilda daudzus "baltos plankumus", saliek punktus uz "i" un atbild uz daudziem retoriskiem jautājumiem, stāsta RIA Novosti autors Igors Ašmanovs. Manuprāt, ar to noteikti jāiepazīstas visiem IT sfērā nodarbinātajiem – ierēdņiem, IT uzņēmumu vadītājiem un žurnālistiem, kuri specializējušies šajā nozarē.

No pirmavota

...ASV jaunā kiberstratēģija National Cyber Strategy of the United States of America datēta ar 2018. gada septembri, taču publicēta novembra vidū. Iepriekšējā ASV kiberstratēģija izstrādāta pirms 15 gadiem.

Kiberstratēģijas ievadā – prezidenta Trampa uzruna nācijai. Cita starpā tajā teikts:

"Mani draugi Amerikāņi!

Manas galvenās prioritātes ir Amerikas nacionālās drošības aizsardzība un Amerikas tautas labklājības celšana. Kibertelpas drošības nodrošināšanai ir fundamentāla nozīme no abu ieceru viedokļa... Amerika ir radījusi internetu un uzdāvājusi to visai pasaulei. Tagad mums ir jāsaglabā un jānostiprina kibertelpa nākamajām paaudzēm.

... Pirmo reizi pēdējo 15 gadu laikā Savienotās Valstis publisko savu kiberstratēģiju. Šī stratēģija skaidro, kā mana administrācija

  • aizsargās Dzimteni, aizsargājot tīklus, sistēmas, funkcijas un datus;
  • veicinās tālāku Amerikas uzplaukumu, pilnveidojot drošu, augošu digitālo ekonomiku un atbalstot pašmāju iniciatīvas;
  • paplašinās ASV ietekmi ārvalstīs, lai nostiprinātu atklāta, funkcionāla, uzticama un droša interneta galvenos principus.

...Mēs turpināsim vest pasauli pretī plaukstošai kibernākotnei."

"Stratēģijas" tulkojums krievu valodā publicēts šeit.

Īsumā pastāstīsim par galveno šajā dokumentā.

Valoda. Skavas

"Nacionālās kiberstratēģijas" valoda ir visai birokrātiska, kancelejiska, "ierēdniska", vispārēja un deklaratīva. Tas ir saprotams un vairāk vai mazāk pieņemams, taču grūti lasāms.

Люди на фоне американского флага - Sputnik Latvija
Viena no vecākajām ASV universitātēm ievieš Krievijas "hibrīdo draudu" mācību kursu

Interesanti ir termini, ko dokumenta autori nepārprotami pūlas iekļaut diskursā. To vidū ir "valstis-pretinieki" (adversaries), "valstis-domubiedri" (like-minded states), "sodīt" (punish), "likt samaksāt" (impose costs), "uzspiest sekas" (impose consequences), "bezatbildīga uzvedība" (reckless activity).

Tie vairākkārt atkārtojas "Stratēģijā".

Tiem, kam patīk "skavas" Putina teiktajā, iepatiksies arī "pīlāri" Trampa tekstos: kiberstratēģijas pamata punkti nodēvēti par pīlāriem (Pillars). Tie pat ir numurēti – Pirmais pīlārs, Otrais pīlārs un tā tālāk. Autori te nesaskata neko smieklīgu vai patētisku.

Tālāk – galvenās domas un tēzes.

Viedoklis par sevi kiberstratēģijā

ASV ir planētas vienīgā superlielvalsts. Tai piemīt milzīgs militārais, ekonomiskais un politiskais pārsvars. Tā ir izgudrojusi internetu. Tā visur izplata savus brīvības, vārda brīvības un uzplaukuma principus. Tā ir un arī turpmāk būs līderis uz planētas un kibertelpā.

"...Interneta parādīšanās un kibertelpas ietekmes palielināšanās visās mūsdienu pasaules dzīves jomās noritēja vienlaikus ar Amerikas Savienoto Valstu tapšanu par vienīgo superlielvalsti pasaulē."

Ja rīt sāksies kiberkarš

"…Amerikāņi bieži vien uzskatīja Savienoto Valstu pārākumu kibertelpā par pašsaprotamu parādību un domāja, ka tāds stāvoklis vienmēr būs neapstrīdams…"

Гигантский надувной цыпленок с прической Трампа установлен у Белого дома - Sputnik Latvija
Tramps, ES un teroristi: Bloomberg nosaukusi galvenos draudus 2019. gadā

Līdera vieta

ASV dominē pasaulē (un pasaule sveic šo līdera stāvokli!), ASV ir jābūt dominējošām arī kibertelpā, tagad un nākotnē. Kā līderim tām jāveicina sava ietekme pasaulē.

Amerikāņu vērtību popularizācija

Amerikāņu vērtības ir jāizplata uz Zemes. Tas ir viens no Amerikas mērķiem. Tehnoloģijas ir tā līdzeklis.

"Internets kļuvis par līdzekli, kas nes milzu priekšrocības gan valstī, gan aiz tās robežām, vēl vairāk, tas ļauj popularizēt amerikāņu vērtības: brīvību, drošību un uzplaukumu."

Atklāts internets ir amerikāņu vērtību popularizācijas principiāls noteikums. Ja autoritāras valstis, slēpjoties aiz suverenitātes un informācijas drošības jēdzieniem, ierobežos internetu savām tautām, tās jāsoda.

Sabiedrotie ("valstis-domubiedri")

Vairākas reizes dokumentā pieminēti sabiedrotie (allies) un "valstis-domubiedri" (like-minded-states). Tām ir jāpalīdz ASV, un amerikāņiem tās jāved uz priekšu.

"Amerikāņu atbalstam partneru potenciāla palielināšanai kiberdrošības jomā ir izšķiroša nozīme amerikāņu ietekmes uzturēšanai ar mērķi pretoties globālajiem konkurentiem. Kiberpotenciāla izveide ļaus starptautiskajiem partneriem īstenot politiku un veikt praktiskas darbības kā efektīviem partneriem Savienoto Valstu vadītās Kibersavaldīšanas iniciatīvas ietvaros."

Kas ir ienaidnieki?

Amerikai ir konkurenti un pretinieki (competitors and adversaries). Pārsvarā tās ir kaitīgas, bezatbildīgas valstis. Tās ir sliktas:

NATO bataljona karavīra uzšuve  - Sputnik Latvija
ASV karavīri pārliecināti – drīz sāksies karš ar Krieviju un Ķīnu

"…Kibertelpu tās uzskata par vietu, kas ļauj neitralizēt Savienoto Valstu militāro, ekonomisko un politisko pārspēku; vietu, kur Savienotās Valstis, to sabiedrotie un partneri ir ievainojami."

Tās veic kaitīgas darbības. Tās uzbrūk ASV iestādēm un privātajām amerikāņu kompānijām, zog triljoniem dolāru vērtus noslēpumus, cenšas sagraut demokrātijas principus ASV. Pēdējā laikā to uzbrukumu biežums un izsmalcinātība ir pieaugusi. Tās izmanto visas atklāta un vispārpieejama interneta priekšrocības, pie tam ierobežojot piekļuvi tām pašu tautām.

Tās bezatbildīgi slēpjas aiz jēdziena "suverenitāte", tā piesegā "pārkāpjot citu valstu likumdošanu, īstenojot ekonomiskās spiegošanas aktus un hakeru uzbrukumus, nodarot būtisku kaitējumu ekonomikām, fizisko personu interesēm, komerciāla un nekomerciāla rakstura interesēm, kā arī valdībām visā pasaulē."

Pretinieki nosaukti atklāti: tā ir Krievija un Ķīna, kā arī Irāna un Korejas Tautas Demokrātiskā Republika.

Starptautiskās militārās mācības Saber Strike Latvijā - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM par NATO mācību mērķiem Norvēģijā: skaidrības labad apskatiet karti

"Krievija, Ķīna, Irāna un Ziemeļkoreja izmanto kibertelpu kā laukumu, kurā tās var mest izaicinājumu Savienotajām Valstīm, mūsu sabiedrotajiem un partneriem. Tādiem izaicinājumiem bieži raksturīgs citās sfērās neiedomājams neprāts. Mūsu pretinieki izmanto kibertelpas instrumentus, lai grautu mūsu ekonomiku un demokrātu, zagtu mūsu intelektuālo īpašumu un kaitētu mūsu demokrātisko procesu mehānismiem.

...Ķīna izmanto kibertelpu ekonomiskajai spiegošanai un intelektuālā īpašuma objektu zādzībām, kuru vērtība mērojama triljonos dolāru."

Uzvedības noteikumi un sods par nepaklausību

ASV ieviesīs "atbildīgas uzvedības kibertelpā" noteikumus un sodīs par to nepildīšanu visiem līdzekļiem, ieskaitot militāros.

Vārdi "sodīt", "uzspiest sekas" Kiberstratēģijā ir bieži sastopami. ASV plāno sodīt (punish) savus pretiniekus par to "neprātīgo uzvedību" un atklāta interneta principu graušanu, kā arī uzspiest sekas (impose consequences), likt samaksāt par savām darbībām (pay costs).

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Stoltenbergs: NATO varētu piemērot nolikuma 5. pantu kiberuzbrukuma gadījumā

Piezīmēsim, ka ASV gatavojas "sodīt" pretiniekus gan ar kiberlīdzekļiem, gan arī parastajām metodēm – politiskajiem, ekonomiskajiem un militārajiem (gan elektroniskajiem, gan "kinētiskajiem") pasākumiem. Šādi apgalvojumi izskanējuši vairākkārt:

"Savienotās Valstis plāno sadarboties ar valstīm-domubiedriem viens par otra reaģēšanas pasākumu pielietojuma koordināciju un atbalstu, kas veikti pret nopietniem ar ļaunu nodomu veiktiem incidentiem kibertelpā, tostarp arī apmainoties izlūkošanas datiem, pamatotajiem avotiem, publiskajiem paziņojumiem par reaģēšanas pasākumu atbalstu, kā arī kopīgu reaģēšanas pasākumu pielietošanu pret ļaundariem."

Atklāts internets – ASV virsvaras instruments

Kā jau teikts, "Kiberstratēģijā" skaidri un gaiši teikts, ka internets ir instruments, ar kura palīdzību izplatīt pasaulē amerikāņu vērtības. Tas ir svarīgs arī amerikāņu kompāniju panākumiem globālajā konkurencē, tostarp arī pret valstīm stratēģiskās konkurences jomās.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu - Sputnik Latvija
Krievijas aizsardzības ministrs paskaidroja, kāpēc Krievija nedod mieru NATO

"Sliktās valstis" cenšas mazināt interneta atklātību, pārvēršot to par "autoritāru tīmekli". Taču ASV neļaus tā rīkoties.

"Mēs visiem spēkiem pretosimies autoritārajām valstīm, kas atklātu internetu uzskata par politiskajiem draudiem un mēģina pārvērst brīvu un atvērtu internetu par autoritāru tīklu ar totālu kontroli, kas slēpjas aiz drošības apsvērumiem vai cīņas ar terorismu."

ASV visiem līdzekļiem palīdzēs pilsoniskajiem aktīvistiem un izstumtajiem visās valstīs un visos līmeņos droši iziet internetā un popularizēt "interneta brīvību".

Izlūkošana un tehniķi

Stratēģijā pieminēta ne tikai "izlūku sabiedrība", bet arī "tehniskā sabiedrība". Tās vajag attīstīt. ASV uzdevums – piesaistīt kiberatlantus no visas pasaules. Šim mērķim ir jāpielāgo imigrācijas likumi.

Portondauna - Sputnik Latvija
Viedoklis
Britānija atkal aicina sodīt Krieviju. Kāpēc Maskava neatbild

"Mūsu konkurenti īsteno darba resursu sagatavošanas programmas, kas var kaitēt Savienoto Valstu konkurētspējai kiberdrošības jomā ilgtermiņa perspektīvā. Savienoto Valstu valdība turpinās finansēt un paplašināt programmas, kas rada kvalitatīvu nacionālo kadru rezervi gan sākumskolā, gan arī augstāko mācību iestāžu ietvaros. Pašreizējā administrācija ieviesīs Prezidenta ieteiktās imigrācijas reformas, kuru pamatā ir kandidātu nopelni, ar mērķi veidot Savienotajās Valstīs konkurētspējīgāko tehnoloģisko sektoru."

Sadarbība, vienošanās, partneri? Nē, neesam dzirdējuši

Faktiski "Kiberstratēģijā" nav pieminēti līdztiesīgi partneri, vienlīdzīgi ģeopolitiskie spēles dalībnieki, ar kuriem būtu nepieciešamas kaut kādas vienošanās, kam varētu būt savas intereses, ko vajadzētu ņemt vērā. Ir atklāti ienaidnieki, ir vadāmi sabiedrotie, kuri kārtojas ierindā aiz ASV muguras. Kurš nav ar viņiem, tas ir pret viņiem.

Netiek nosprausts ne uzdevums izstrādāt starptautiskos normatīvos aktus, ne starptautiskās vienošanās, bet "starptautiskie forumi" tiek minēti vien ASV "sabiedroto" lomā – kā viņu vadīti laukumi.

Nekas nav teikts par kopējiem noteikumiem, kam pakļausies arī ASV, runa ir tikai par ASV noteikumiem visiem pārējiem.

Солдаты НАТО - Sputnik Latvija
Paaugstinātas gatavības NATO: audzē spēkus un lien naudas maciņos

Nav nevienas nodeldētas frāzes par "mieru visā psaulē" un tā tālāk. Cilvēces uzplaukums pašsaprotami nozīmē ASV – un visas pārējās pasaules Savienoto Valstu gudrajā vadībā – uzplaukumu.

Interesanti ir arī tas, ka iepriekšminētā nacionālā kiberstratēģija precizēta vairākos zemāka līmeņa dokumentos, piemēram, ASV Aizsardzības ministrijas kiberstratēģijā.

"ASV Aizsardzības ministrijas Kiberstratēģija" laista klajā 2018. gadā un aptuveni atkārto un sīkāk paskaidro visu iepriekšminēto, tikai konkrētākā, tiešākā un rupjākā formā. Stratēģijā īpaši jāpiemin kāds ļoti interesants punkts par to, ka pretinieks izmanto tās pašas tehnoloģijas, ko liek lietā ASV, tāpēc kļūst no tām atkarīgs. Cita starpā tās pārsvarā ir amerikāņu tehnoloģijas.

Tātad tā ir ASV galvenā priekšrocība, kas jāizmanto cīņā ar pretinieku. Protams, jaunākās tehnoloģijas pretiniekam atdot nevar.

Salīdzinājums ar Krievijas Informācijas drošības doktrīnu

Krievijai nav dokumenta "Kiberstratēģija", taču 2016. gada decembrī tika apstiprināta Krievijas Federācijas Informācijas drošības doktrīna.

Krievijas Doktrīnas un ASV Kiberstratēģijas galvenās atšķirības:

  1. Krievija nepauž vēlmi ieņemt līdera vietu kibertelpā vai uz planētas.
  2. Krievija neizmanto terminu "pretinieks" un nevienu nesauc par pretinieku.
  3. Krievija atzīst, ka pasaulē ir pārrunu un vienošanos partneri ar atšķirīgām interesēm, līdztiesīgi pārrunās.
  4. Krievija nedod sev tiesības uz aktīvām operācijām pret "pretiniekiem" un neplāno iejaukties internetā viņu teritorijā.
  5. Krievija pauž vēlmi veidot stabilu mieru un sadarbību kibertelpā.

Krievijas stratēģijas pamatā ir aizsardzība, atšķirībā no amerikāņu dokumenta agresīvā rakstura. Vai tas ir labi, vai slikti – lemiet paši.

Secinājumi

Pēc būtības, mēs redzam ASV Kiberstratēģijā tiešu, atklātu pieteikumu uz pasaules valdnieka vietu un tiesībām pārvaldīt planētu. Tagad – arī kibertelpā.

ASV pasludina, ka kaitīgs ir pats suverenitātes jēdziens, tāpat kā informatīvās drošības jēdziens, ja vien tā nav ASV suverenitāte un drošība.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis - Sputnik Latvija
Bergmanis nosauca Latviju par pieredzējušu hibrīdo karu dalībnieku

ASV atklāti atļauj sev uzskatīt internetu visā pasaulē par savu teritoriju, iejaukties tā izmantošanā un funkcionēšanā citu valstu teritorijās. Tās atļauj sev kiberuzbrukumus un aktīvas kiberoperācijas pret "pretiniekiem".

Faktiski Amerika atver Pandoras lādi, paziņojot, ka sākusies kiberkaru ēra. Tas saskan ar ASV nevēlēšanos pievienoties jebkādām iniciatīvām, kuru mērķis ir kiberuzbrukumu un kiberkaru regulēšana, kā arī ratificēt jebkuras ANO iniciatīvas kiberdrošības jomā un tā tālāk.

Kāpēc? Tāpēc, ka viņiem tas nav vajadzīgs, viņi cer uzvarēt visus vieni paši. Kāpēc gan nākotnes uzvarētājam būtu jānosaka ierobežojumi sev pašam?

Vēl viens jautājums. Nu labi, ja viņi grib pārvaldīt pasauli, sagrābt varu, iejaukties visu valstu iekšējās lietās un pārkāpt jebkuru suverenitāti, kāpēc tad par to tik atklāti rakstīt ASV valdības vietnē.

Lieta tāda, ka ASV sarunājas tikai pašas ar sevi, tām vajadzīgs tikai iekšējais dialogs. Ja papuasi no tāliem ciemiem kaut ko izlasīs par baltā sahiba plāniem (viņi jau nemaz tik daudz nelasa), ko tas var grozīt?

ASV ir kā tas galaktiskais parlaments "Zvaigžņu karos", tajā tiek izlemts viss. Tikai tam ir nozīme. Kāds politologs rakstīja: "Ja tirgū Pakistānā organizēts terorakts, domājams, tas ir mēģinājums ietekmēt ASV Kongresa vēlēšanas."

Tātad Trampam vajadzēja paziņot fellow Americans, "izlūkošanas aprindām", "tehniķu aprindām", ka prezidents ir viņu pusē, visu saprot pareizi un izplatīs viņu intereses uz visas planētas.

Indiāņu domas šerifu neuztrauc.

Reiz kāds pazīstams baltais (nē, ne jau Kiplings. Tas bija Belloks) teica:

"Mūsu atbilde uz katru jautājumu ir viena: mums ir ložmetējs, bet jums – ne."

Ziņu lente
0