Politika

Maskava aicina opozīciju Venecuēlā nekļūt par "bandiniekiem" svešā spēlē

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasМинистерство иностранных дел России
Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava norādīja, ka notikumi Venecuēlā ir mēģinājums īstenot citās valstīs jau izmēģināto scenāriju – gāzt valdību, kas neapmierina Vašingtonu.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Maskava nosodīja valsts apvērsuma mēģinājumu Venecuēlā un aicināja likumīgajam prezidentam opozīcijā esošos politiķus nekļūt par "bandiniekiem" svešā spēlē, vēsta Sputnik Igaunija.

Krievijas ĀM paziņojumā atzīmēts, ka vairāku valstu lēmums atzīt Huanu Gvaido par "Venecuēlas pagaidu prezidentu" ir vērsts uz šķelšanās padziļināšanu Venecuēlas sabiedrībā, iekšpolitiskās situācijas kardinālu destabilizāciju un konflikta tālāku eskalāciju.

Президент Венесуэлы Николас Мадуро, архивное фото - Sputnik Latvija
Venecuēla informējusi par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar ASV

Krievijas ĀM uzskata, ka mēģinājums ieviest valstī "divvaldību" nebija iespējams bez ASV atbalsta.

"Vašingtonas nekautrīgajās darbībās saskatām jaunu demonstrāciju, kas apliecina starptautisko tiesību normu un principu totālu ignorēšanu, mēģinājumu tēlot citu tautu likteņa patvaļīgu lēmēju lomu. Nepārprotama ir vēlme Venecuēlā īstenot nepatīkamas valdības maiņas aprobēto scenāriju," – apliecināja Krievijas Ārlietu ministrija.

Resors pievērsa uzmanību arī paziņojumiem "no vairākām galvaspilsētām", kuros minēta iespējama bruņota iejaukšanās no ārienes.

Krievijas ĀM tādus signālus uzskata par visai satraucošiem un iesaka atturēties no tamlīdzīgām avantūrām, kas var novest pie katastrofālām sekām.

Paziņojumā uzsvērts, ka politiskajiem spēkiem jāņem vērā konstitūcija un nacionālās likumdošanas normas.

"Vēršamies pie saprātīgi domājošiem Venecuēlas politiķiem, kuri atrodas opozīcijā likumīgajai N.Maduro valdībai, ar aicinājumu nekļūt par bandiniekiem svešā šaha spēlē," – aicināja Krievijas ĀM.

Iepriekš vēstīts, ka 23. janvārī Venecuēlas parlamenta spīkers Huans Gvaido opozīcijas mītiņā Karakasā pasludināja sevi par valsts pagaidu vadītāju. Gandrīz nekavējoties ASV valdība informēja, ka atzīst H.Gvaido pilnvaras. Vašingtona pieprasīja no Venecuēlas likumīgā prezidenta Nikolasa Maduro atteikties no vardarbības pret opozīciju.

Африка  - Sputnik Latvija
Franču Āfrika jauno gadu sagaidījusi ar masu slepkavībām

N.Maduro savā uzrunā nosauca Gvaido par ASV marioneti un paziņoja, ka sarauj diplomātiskās attiecības ar Savienotajām Valstīm. Viņš paziņoja, ka ASV diplomātiem ir 72 stundu laikā jāpamet valsts.

Krievija situāciju Venecuēlā uzskata par nelikumīgu varas sagrābšanas mēģinājumu. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka Venecuēlas valsts vadītāja pretinieku rīcību Kremlis uzskata par starptautisko tiesību pamatu un principu pārkāpumu".

Ziņu lente
0