Kijevas tiesa pasludinājusi: Viktors Janukovičs ir vainīgs valsts nodevībā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasУкраинский суд признал Януковича виновным в госизмене
Украинский суд признал Януковича виновным в госизмене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spriedums ir aizmugurisks, Ukrainas bijušā prezidenta advokāti ir pārliecināti, ka tiesas lēmumam ir politiska pasūtījuma raksturs.

RĪGA, 25. janvāris — Sputnik. Kijevas Obolonska rajoja tiesa pasludinājusi,ka Ukrainas bijušais prezidents Viktors Janukovičs ir vainīgs valsts nodevībā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Nolasītais spriedums ir aizmugurisks, ko V.Janukovičs neatrodas Ukrainā no 2014. gada februāra.

Viņš nav atzinis savu vainu, taču tiesa spriedumā norādīja, ka "apsūdzētā vaina noziegumos pierādīta ar atbilstošiem un pieļaujamiem pierādījumiem" un aizmuguriski piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem.

Apsūdzību būtība

2014.gada 22. februārī Ukrainā notika valsts apvērsums. Parlaments atstādināja no varas prezidentu Viktoru Janukoviču, un viņš bija spiests pamest valsti, bīstoties par savu dzīvību.

Отстраненный от должности президента Украины Виктор Янукович - Sputnik Latvija
Kijevas tiesa iekļāvusi Janukoviča lietā Vladimira Putina interviju

Vēlāk Ukrainas jaunā valdība ierosināja vairākas krimināllietas pret Janukoviču. Lielākā no tām – par valsts nodevību. Kijevas tiesa sāka izskatīt lietu par valsts nodevību 2017. gada jūnijā. Prokuratūra pieprasīja bijušajam prezidentam sodu – brīvības atņemšanu uz 15 gadiem.

Ukrainas bijušais prezidents tiek apsūdzēts par noziegumiem, kas minēti Ukrainas Kriminālkodeksa  27. panta 5. daļā (līdzdalība), 110. panta 3. daļā (uzbrukums Ukrainas teritoriālajai vienotībai un neaizskaramībai, kas novedis pie cilvēku bojāejas un citām smagām sekām), 111. panta 1. daļu (valsts nodevība), 437. panta 2. daļu (agresīva kara plānošana, sagatavošana, izraisīšana un sākšana).

Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko paziņoja, ka apsūdzību pamatā ir fakts, ka Janukovičs, "uzturoties Krievijas teritorijā 2014. gada martā, parakstīja Krievijas prezidentam adresētu vēstuli, kurā lūdza viņu ievest Ukrainā okupācijas karaspēku."

Janukoviča domas un aizstāvības viedoklis

Kopš pirmajām tiesas sēdēm Viktors Janukovičs noraidīja apsūdzības un paziņoja, ka nav sūtījis Krievijas valdībai vēstules ar tādiem aicinājumiem. Arī Maskava informēja, ka šāda satura vēstule nav saņemta.

Tiesa noraidīja aizstāvības pārstāvju lūgumu nopratināt vairākus ārvalstu politiķus viņu diplomātiskās neaizskaramības dēļ. Pēc advokātu domām, šo politiķu liecības būtu ļoti svarīgas, jo daži viņu vidū uzņēmās garanta lomu, parakstot vienošanos par situācijas noregulēšanu Ukrainā 2014. gadā.

Neatkarības laukums Kijevā - Sputnik Latvija
Gruzīnu snaiperis nosaucis Maidana apšaudes organizētāju vārdus

Bijušā prezidenta advokāti uzstāja: Kijevas tiesai jānosūta pieprasījums KF par Janukoviča nopratināšanu starptautiskās tiesiskās palīdzības ietvaros. Janukoviča advokāti ir pārliecināti, ka tiesas lēmuma pamatā ir politisks pasūtījums, jo tiesnešiem dota pavēle pieņemt spriedumu Maidana apšaudes piecu gadu gadadienas priekšvakarā.

Iepriekš vēstīts, ka 27. decembrī Maskavas Dorogomilovskas tiesa atzina notikumus Ukrainā 2014. gadā par valsts apvērsumu. Šo spriedumu iespējams pārsūdzēt mēneša laikā. Ar atbilstošo prasību tiesā vērsās bijušais Ukrainas Augstākās radas deputāts, nopelniem bagātais valsts jurists Vladimirs Oļeiņiks.

Prasības izskatīšanas gaitā tika nopratināts bijušais prezidents Viktors Janukovičs, vairākas bijušās Ukrainas amatpersonas, kas vadīja prezidenta administrāciju, Ģenerālprokuratūru, IeM un Drošības dienestu. Liecinieki informēja, ka notikumus Kijevā 2014. gadā nepārprotami uzskata par nekonstitucionālu valsts apvērsumu.

Ziņu lente
0