Aiziet no Gazprom: Kariņš uzstāda uzdevumus Latvijas enerģijas nozarei

CC0 / pixabay / Газовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krišjāņa Kariņa valdība uzstāda sev mērķi atrast alternatīvu Krievijas gāzei un panākt konkurētspējīgas cenas iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Premjera kandidāta Krišjāņa Kariņa ("Jaunā Vienotība") Ministru Kabinets plāno palielināt Latvijā vietējo energoresursu izmantošanu un paaugstināt energoefektivitāti, lai samazinātu atkarību no importa, teikts valdības deklarācijas projektā, vēsta Latvijas Avīze.

Dokumentā tiek uzsvērts, ka jaunā valdība plāno rosināt videi draudzīgu politiku, samazinot izmešu daudzumu, likvidēt elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK), palielināt vietējo energoresursu izmantošanu, panākt konkurētspējīgas energoresursu cenas, sinhronizēt enerģijas tīklus ar ES valstu tīkliem, veicināt alternatīvu dabasgāzes piegādātāju attīstību, samazinot Krievijas piegādes.

Газовая плита - Sputnik Latvija
Krievija garantējusi gāzes piegādes Eiropai arī bez Kijevas starpniecības

Valdības veidošanas pārrunās piedalās "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "Attīstībai/Par!", KPV LV, "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. Pēc Krišjāņa Kariņa sacītā, topošās koalīcijas partneri panākuši vienošanos par valdības deklarāciju, un jaunās valdības apstiprināšanas balsojums paredzēts trešdien, 23. janvārī.

Latvija joprojām iepērk lielāko daļu gāzes no Krievijas Gazprom holdinga, agrāk to pa tiešo darīja "Latvijas Gāze", taču līdz ar Latvijas gāzes tirgus atvēršanu parādījušies daži desmiti jaunu spēlētāju. Taču vairums no tiem vienkārši atkārtoti pārdod Krievijas gāzi, kuru iegādājušās piecas galvenās kompānijas Baltijas tirgū, kurām ir tiešie līgumi ar Gazprom.

Jau dažus gadus alternatīvās degvielas – sašķidrinātās dabasgāzes – piegādes piedāvā Lietuva, kura īrē no Norvēģijas peldošo regazifikācijas termināli Independence, taču tā kā SDG ir apmēram par 30% dārgāka, nekā cauruļvadu gāze, Krievijas gāze ir un paliek galvenais degvielas veids Latvijā.

Ziņu lente
0