Vai var uzticēties britiem: kur tiks glabātas Latvijas zelta rezerves pēc Brexit

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasФлаг Великобритании на фоне часов Биг Бен в Лондоне
Флаг Великобритании на фоне часов Биг Бен в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaut gan Brexit padarīs vājākas Lielbritānijas un Eiropas Savienības ekonomiskās saiknes, Latvijas Banka negrasās pārtraukt sadarbību ar britiem.

RĪGA, 21. janvāris – Sputnik. Juceklis ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības kļūst arvien lielāks, taču Latvijas zelta rezerves paliks Apvienotajā Karalistē neatkarīgi no tā, vai Brexit notiks ar vai bez vienošanās. Par to Latvijas Banka paziņoja kanālam LNT.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй выступает на саммите Европейского Союза в Брюсселе - Sputnik Latvija
Brexit bez vienošanās Latvijai izmaksās desmit miljonus – ES gatavo plānu B

Iestādē šādu lēmumu skaidro ar to, ka "briti ir pierādījuši, ka viņiem var uzticēties".

Jau vairāku gadu garumā zelta rezervju apjoms palieks nemainīgs – 7,7 tonnas, no kurām 1,1 tonna iekļauta Eiropas Centrālās Bankas rezervēs. Saskaņā ar Latvijas Bankas datiem, pērn šī zelta vērtība sastādīja 239,19 miljonus eiro.

Latvijas Republikas zelta rezerves veidojās Latvijas valstiskuma pirmajās desmitgadēs. Kaut gan šobrīd tas sastāda mazāko daļu no valsts zelta un valūtas rezervēm, tam ir politiska, psiholoģiska un emocionāla nozīme, norādīja Latvijas Bankā. Tāpēc arī Latvija negrasās no tā atteikties.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, britu parlaments noraidīja ES Brexit vienošanos, kuru sagatavoja Terēzas Mejas valdība.

Latvijas ĀM nevar pilnībā prognozēt Lielbritānijas izstāšanās sekas no Eiropas Savienības bez vienošanās, taču aicina gatavoties sliktākajam iznākumam.

Ziņu lente
0