Zinātnieki pastāstīja, kā divu minūšu laikā novērst kāri pēc ātrās ēdināšanas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Aromātiskā" metode palīdzēs notievēt tiem cilvēkiem, kuriem trūkst gribasspēka.

RĪGA, 21. janvāris – Sputnik. Amerikāņu zinātnieki izstrādājuši cīņas veidu ar neveselīgu kāri pēc kaitīgā ēdiena, kur līderpozīcijas pārliecinoši ieņem ātrā ēdināšana, vēsta Sputnik Moldova.

Dienvidfloridas Universitātes un Luiziānas Valsts universitātes pētnieki veikuši vairākus eksperimentus ar izsalkuša cilvēka reakciju uz ēdienu. Rezultātā tika noskaidrots, ka ēdiena smaržas ieelpošana dažu minūšu garumā strauji samazina vēlmi to apēst.

Tādējādi, ja jūs nevēlaties ēst hamburgeri vai frī kartupeļus, bet nespējat atturēties, pamēģiniet vairākas reizes dziļi ieelpot ēdiena smaržu dažu minūšu garumā.

Šī metodika tagad ir zinātniski pamatota. Amerikāņu zinātnieki noskaidroja, ka, ja dziļi ieelpo ēdiena smaržu, tad izsalkuma remdēšanas centrā, kuru kontrolē hipotalāmus, nonāk milzīgs daudzums aromātisko signālu, un smadzenes saņem viltus signālu par ēdiena lietošanu.

Pirmais eksperiments notika ASV vidusskolas kafetērijā, kur mācās 900 cilvēki. Pirmajā dienā speciālisti novietoja pie kafetērijas ieejas picas smaržas izsmidzinātāju, otrajā dienā – ābolu smaržas. Trešajā eksperimenta diena bija kontroles diena (izsmidzinātāja kafetērijā nebija). Visi skolēni rindā pēc ēdiena pavadīja ne mazāk kā divas minūtes.

Zinātnieki izanalizēja ēdienu pārdošanas rādītājus kafetērijā trīs dienu garumā. Izrādījās, ka vismazāk kaitīgā ēdiena skolēni iegādājās dienā, kad ieelpoja picas smaržu vismaz divu minūšu garumā.

Английский завтрак - Sputnik Latvija
Zinātnieki pastāstīja, kāda diēta nodrošinās veselību nākotnes paaudzēm

Jānorāda, ka pie neveselīgā ēdiena speciālisti attiecināja sekojošos skolas ēdnīcas ēdienus: čipsi, frī kartupeļi, cīsiņi mīklā, cepta vista. Veselīgo ēdienu vidū skolēni pirka augļus, dārzeņus (piemēram, salāta sastāvā), pienu, ūdeni, kā arī balto gaļu (vista vai tītars).

Turklāt zinātnieki noskaidroja, ka veselīgi produkti izdala attiecīgi maz aromātisko signālu, kuri nonāk smadzeņu remdēšanas centrā. Tāpēc augļu vai dārzeņu aromāts gandrīz nekādā veidā neietekmē mūsu izvēli.

Aromātiskie signāli, kurus izdala pica vai šokolādes izstrādājumi, spēcīgāk ietekmē cilvēka ožas receptorus – un smadzenes pieprasa "apbalvojumu". Taču, ja ieelpo neveselīga ēdiena aromātu vismaz divas minūtes, norāda pētījuma autori, remdēšanas centrā nonāks tik daudz signālu, ka tas saņems viltus apmierinājuma signālu no ēdiena, it kā cilvēks būtu to apēdis.

Ziņu lente
0