Nost ar pieklājību: igauņu deputāts skaidro, kā sarunāties ar krieviem

© Sputnik / Вадим АнцуповБаннеры на трамвайной остановке в Таллинне
Баннеры на трамвайной остановке в Таллинне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas parlamenta deputāts uzskata, ka igauņiem nevajag būt pieklājīgiem un sarunā ar krievvalodīgajiem izmantot viņu valodu.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Igaunijas parlamenta deputāts, nacionālistiskās partijas Isamaa ("Tēvzeme") pārstāvis Tarmo Krūzime aicinājis igauņus nesarunāties ar krieviem krievu valodā, raksta Sputnik Igaunija.

Deputāts ir pārliecināts, ka daudzi igauņi sarunā ar citu tautību pārstāvjiem paši pieklājības dēļ sāk runāt krieviski un tādējādi sniedz krievvalodīgajiem "lāča pakalpojumu".

"Mēs ļoti ātri pārejam pie viņiem piemērotas valodas un demonstrējam, cik inteliģenti mēs esam. Vienlaikus mēs, būdami inteliģenti, varētu saprast, ka šiem cilvēkiem vajadzīga valodas prakse ik dienas," – skaidroja Krūzime debatēs, kas bija veltītas viņa iesniegtajam likumprojektam.

Viņš atzīmēja, ka Igaunijas iedzīvotāji, nesen ieradušies valstī, gada laikā paspēj apgūt igauņu valodu, taču tie, kuri valstī dzīvo gadu desmitiem, to izdarīt nespēj. Tāpēc Krūzime uzskata, ka igauņiem nevajag pieklājības pēc sarunā ar krievvalodīgajiem runāt krieviski, citādi viņi nekad neapgūšot igauņu valodu.

Голосование на выборах президента России за рубежом - Sputnik Latvija
"Demokrātija" Banderas stilā: par krievu valodu – gāz pa seju

Interesanto ideju deputāts izteica parlamenta debatēs, kas bija veltītas viņa iniciētajam likumprojektam. Tas paredz desmitkārt palielināt naudas sodu par valodas prasību neizpildīšanu – no 640 līdz 5120 eiro. likumprojekts izskatīts pirmajā lasījumā.

Komentējot iniciatīvu, ar saviem publiskajiem Krievijai naidīgajiem izteikumiem pazīstamais politiķis atsaucās uz problēmām, kas it kā regulāri rodoties ar apkalpošanu igauņu valodā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, sabiedriskajā transportā, pakalpojumu uzņēmumos un vietās, kur igauņi ir mazākumā.

Krūzime uzskata, ka nopietna naudas soda draudiem vajadzētu motivēt iestāžu un uzņēmumu vadītājus aktīvāk mācīt igauņu valodu darbiniekiem. Turklāt, saskaņā ar ieceri, likumprojekts palielināšot Valodas inspekcijas darba efektivitāti.

Вид от Успенского собора. Хельсинки - Sputnik Latvija
Somijā aug interese par krievu valodas apgūšanu

Tieslietu ministrija atbalstīja soda sankciju palielināšanu, taču Izglītības ministrija ieteica neatbalstīt projektu. Rīgikogu Kultūras komisija arī neatbalstīja likumprojektu un ieteica to noraidīt. Pirmajā lasījumā parlaments to noraidīja aizvadītā gada 25. oktobrī. Taču Krūzime nav padevies un novembrī no jauna iesniedzis parlamentā atbilstošu likumprojektu.

Iedzīvotāju skaitīšanas jaunākie dati liecina, ka krievu valodā mājās sarunājas vairāk nekā 350 tūkstoši cilvēku – vairāk nekā 25% valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0