Somijā aug interese par krievu valodas apgūšanu

CC BY-SA 2.0 / Rob Hurson / View from Uspenski CathedralВид от Успенского собора. Хельсинки
Вид от Успенского собора. Хельсинки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas Izglītības ministrijā pauž cerību, ka nākotnē lielāks skaits bērnu varēs izvēlēties krievu valodu kā obligāto vai fakultatīvo mācību priekšmetu.

RĪGA, 1. janvāris - Sputnik. Somija nav atteikusies no krievu valodas apgūšanas skolās, un interese par to pieaug, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Somijas Izglītības ministrijas Starptautisko attiecību nodaļas vadītāja Jāna Palojarvi.

Iepriekš laikraksts "Izvestija" ar atsauci uz Krievijas vēstniecību Helsinkos informēja, ka Somijā pārtraukts eksperiments, kura ietvaros krievu valoda tika apgūta zviedru valodas vietā -  tas norisinājās skolās valsts austrumu rajonos kopš 2017. gada. Lēmums esot pieņemts, jo "jūtams vietējo iedzīvotāju intereses trūkums".

Mācību grāmatas krievu un latviešu valodās - Sputnik Latvija
Krievu valoda padarījusi Baltijas valstis par ES līderiem svešvalodu prasmju jomā

"Es gribētu precizēt, ka Somija nav atteikusies no krievu valodas pilotprogrammām Somijas skolās. Izmaiņas likumdošanā (A1 līmeņa valoda, kas sākas 1. klasē) nenosaka un neierobežo valodas izvēli, tāpēc atbilstoši jaunajam likumam būs iespējams uzsākt krievu valodas, tāpat kā jebkuras citas valodas apguvi 1. klasē," - norāda Palojarvi.

Ministrija pauda cerību, ka nākotnē lielāks skaits bērnu varēs izvēlēties krievu valodu kā obligāto vai fakultatīvo mācību priekšmetu.

"Mēs jau esam atbalstījuši dažas iniciatīvas, kas paredz agrīnu valodas apgūšanu. Patiesībā gandrīz trešā daļa līdzekļu orientēta uz krievu valodu," - uzsvēra Palojarvi.

Kopš 2000. gada krievu valodu apgūst visai stabils bērnu skaits. Īpaši Austrumsomijā pieaugusi interese par krievu valodas fakultatīvu apgūšanu.

Somijas karogs - Sputnik Latvija
Krievi Somijā vēlas mācīt bērnus dzimtajā valodā

Piemēram, Lapēnrantas pilsētā 2000. gadā tikai 2,8% skolnieku izvēlējās krievu valodu, bet 2016. gadā – jau 15%. "Nobrieduma atestāta eksāmenos krievu valoda rāda sevi ļoti labi - faktiski tā ir vienīgā valoda, ko apgūst aizvien lielāks skaits skolēnu, kuri nokārto gan garo, gan īso kursu eksāmenos. Situācijā ar citām valodām skolēnu skaits parasti sarūk," - norāda ministrijā.

Gan profesionālā, gan augstākās izglītības ziņā krievu valoda ieņem trešo vietu popularitātes ziņā pēc angļu un vācu valodas, rezumēja Somijas izglītības ministrijā.

Ziņu lente
0