Politika

Lietuvā saņemtas sūdzības par telekanālu "Rossija 24" mežabrāļu jautājumā

© Sputnik / Андрей БогдановЗдание сейма Литвы
Здание сейма Литвы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konservatori pieprasījuši sankcijas par, viņuprāt, "nepatiesu" Brīvības prēmijas pasniegšanas ceremonijas atspoguļojumu.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Lietuvas partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti" deputāti Laurīns Kasčūns un Audronis Ažubalis iesnieguši sūdzības par Krievijas telekanālu "Rossija 24" – pēc viņu domām, tas sniedzot "nepatiesu" informāciju par lietuviešu "partizāniem", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Seimas kancelejas preses dienestu.

Politiķu iesniegumā norādīts, ka, atspoguļojot Brīvības prēmijas pasniegšanas ceremoniju, telekanāls informējis, ka "mežabrāļi" bija noziedznieki un civiliedzīvotāju slepkavas. Tāpat deputāti norādīja, ka esot sniegti kļūdaini statistikas dati par "mežabrāļu" upuru skaitu.

Adolfa Ramanauska-Vanaga mirstīgo atlieku pārapbedīšana Viļņā  - Sputnik Latvija
Lietuvas "mežabrāļi" saņems Brīvības prēmiju

"Rit informācijas karš un tiek izplatīta naidīga propaganda, nepatiesas ziņas, Krievija cenšas provocēt sabiedrisko spriedzi un lietuviešu tautas neuzticību pret savu valsti," – apgalvoja Kasčūns.

Deputāti vērsušies Lietuvas Radio un televīzijas komisijā ar lūgumu ieviest sankcijas pret telekanālu.

Laurīns Kasčūns ir pazīstams ar savām Krievijai naidīgajām iniciatīvām un uzbrukumiem valdošajai partijai "Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība". Piemēram, viņš ieteica Lietuvas ārlietu ministram Linam Linkēvičam paplašināt kritēriju sarakstu, saskaņā ar kuriem ārvalstniekam var aizliegt iebraukšanu Lietuvā.

Iepriekš konservatori lūdza pārbaudīt Ķīnas kompānijas Huawei tehnoloģiju drošību – tā izstrādā valstī 5G tīklu. Konservatoriem radās aizdomas, ka kompānijas iekārtas potenciāli var apdraudēt nacionālo drošību.

Kas ir "mežabrāļi"

Iepriekš septiņi lietuviešu "partizāni" saņēma Brīvības prēmiju, kas tiek piešķirta par nopelniem "cīņā par brīvību, demokrātiju un cilvēktiesībām". Svinīgā ceremonija notika Seimā 13. janvārī, Brīvības aizstāvju dienā.

Vēsturnieks Oļegs Hlobustovs - Sputnik Latvija
Vēsturnieks: Mežabrāļu glorifikāciju īsteno Baltijas politiskās aprindas

Ziņots, ka visi apbalvotie ir "Lietuvas atbrīvošanas cīnītāju savienības" biedri. Šī organizācija vadīja "mežabrāļu" kustību.

"Mežabrāļi" ir nacionālistiski noskaņotu bruņotu grupējumu locekļi, kuri darbojās Lietuvas teritorijā XX gs. 40.-50. gados. Otrā pasaules kara gados daudzi "partizāni" cīnījās fašistiskās Vācijas pusē. Viņi piedalījās ebreju kopienas iznīcināšanā republikā un civiliedzīvotāju, kā arī padomju partijas darbinieku slepkavībās.

Tomēr Lietuvas valdība oficiāli slavē "mežabrāļus" un noliedz viņu noziegumus, neskatoties uz aculiecinieku stāstiem un vēsturiskiem dokumentiem.

Iepriekš intervijā  Sputnik Lietuva Maskavas valsts universitātes Informatīvi analītiskā centra eksperts Baltijas valstu lietās Sergejs Rekeda pastāstīja, ka "mežabrāļu" ideoloģiskā pārliecība bija maksimāli tāla no brīvības, taču pats jēdziens "brīvība" Lietuvā tiek traktēts visai interesanti. Piemēram, norādīja Rekeda, "par brīvu tiek uzskatīts viss, kas nesakrīt ar Krievijas ārpolitikas un iekšpolitikas kursu".

Arī Krievijas Ārlietu ministrija vairākkārt pievērsusi pasaules valstu uzmanību tam, ka Viļņa glorificē cilvēkus, kuri nogalināja civiliedzīvotājus un kļuva par kolaboracionistiem Otrā pasaules kara gados.

Bijušais padomju virsnieks Edmunds Kasperavičus uzskata, ka daži "mežabrāļi" savus noziegumus nožēloja, kad saprata, ka piedalās vājprātā, nogalinot savus līdzpilsoņus.

Ziņu lente
0