Vēsturnieks: Mežabrāļu glorifikāciju īsteno Baltijas politiskās aprindas

© Фото из архива автораVēsturnieks Oļegs Hlobustovs
Vēsturnieks Oļegs Hlobustovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Mežabrāļu" glorifikāciju īsteno Baltijas valstu politiskās aprindas, lai parādītu savas šķietami varonīgās cīņas pagātnē, taču prātā būtu jāpatur tas, kas šo bruņoto vienību locekļu vainas dēļ triju republiku teritorijā gāja bojā aptuveni 40 tūkstoši cilvēku, atgādina vēsturnieks Oļegs Hlobustovs.

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. "Mežabrāļu" vienības Baltijas valstu teritorijā organizēja aptuveni 30 tukstošus teroraktu — uzbrukumus garnizotiem, atsevišķām apdzīvotajām vietām, aktīvistiem laukos un pilsētās — skolotājiem, komjauniešu organizāciju vadītājiem. šajos uzbrukumos dzīvības zaudēja aptuveni 40 tūkstoši cilvēku, radio Sputnik ēterā pastāstīja Nacionālās un starptautiskās drošības fonda eksperts, tieslietu zinātņu kandidāts, specdienestu vēstures speciālists Oļegs Hlobustovs.

Baltijas valstu elite cenšas glorificēt "mežabrāļus", jo vēlas parādīt savas šķietami varonīgās cīņas pagātnē, uzskata eksperts. Taču šī "varonīgā" cīņa noraidīja Baltijas valstu valdību lēmumus, kas tika pieņemti 1940. gadā (par Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iekļaušanos Padomju Savienības sastāvā — red.), atzīmēja Hlobustovs.

Krievijas kara vēstures biedrības direktors Mihails Mjagkovs - Sputnik Latvija
Eksperts: "mežabrāļi" nogalinājuši 80% ebreju Baltijas valstīs

Speciālists uzsvēŗa, ka ievērojamu daļu "mežabrāļu" visās Baltijas valstīs apbruņojuši un apgādājuši vācieši. Šo partizānu vidū bija liels skaits igauņu un latviešu Waffen SS divizīju karavīru, kuri pēc sakāves atradās nelegālā stāvoklī.

Nesen ziņots, ka NATO publicēja astoņas minūtes ilgu dokumentālo video ierakstu, kurā "mežabrāļi" parādīti  kā varoņi un cīnītāji par savu valstu neatkarību no Padomju Savienības. Video ieraksta autori atzīmējuši, ka "mežabrāļu" gars dzīvo triju Baltijas valstu bruņoto spēku speciālo uzdevumu vienībās.

Šo ierakstu asi kritizēja Krievijas politiķi. Piemēram, Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova savā lapā Facebook uzsvēra: "Atceros, kā pirms pusgada pasaules sabiedrība, tostarp centrālie mediji, apsprieda, vai iespējams iestudēt dejas par Holokausta tēmu. Ļoti ceru, ka šie cilvēki, kuriem, pēc viņu vārdiem, nav vienaldzīga saudzīga attieksme pret vēstures traģiskajām lappusēm, novērtēs NATO atbaidošo akciju. Ceru, ka nevienam nav jāatgādina par masu slepkavībām, kurās bija iesaistīti tie, kas vēlāk sāka sevi dēvēt par "mežabrāļiem"," — savā lapā Facebook uzsvēŗa Zaharova.

Ziņu lente
0