Pat nepamanīsi kā nobruks: "hruščovku" balkoni Latvijā ir dzīvībai bīstami

CC0 / PxHere / Жилой дом в Риге
Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzu Hruščova laiku māju balkoni Rīgā, Jelgavā un Rēzeknē ir tik stipri nolietojušies, ka tie ir jāizjauc.

RĪGA, 13. janvāris – Sputnik. Celtniecības speciālisti pēc Ekonomikas ministrijas pasūtījuma veica Hruščova laiku daudzstāvu māju balkonu izpēti, vēsta Mixnews.lv.

Saskaņā ar Rīgā, Jelgavā un Rēzeknē inženieru veiktā pētījuma rezultātiem, noskaidrojās, ka daudzi "hruščovku" balkoni ir būtiski nolietojušies, tie atrodas kritiskā stāvoklī vai tie pat ir jāizjauc.

Inženieri nonākuši pie secinājuma, ka remonts ir nepieciešams lielākajai daļai no diviem tūkstošiem balkonu, kurus viņi ir apskatījuši. Apjomīgi darbi ir nepieciešami mazākai apskatīto balkonu daļai, bet ir arī tādi, kurus vispār vairs nedrīkst izmantot.

Pēc Ekonomikas ministrijas pārstāvja Edmunda Valanta sacītā, izdevumi vienam balkonam, saskaņā ar aprēķiniem, sastāda vairāk nekā 200 eiro, savukārt atsevišķos gadījumos – līdz 1000 eiro.

"Piemēram, esoša balkona demontāža un jauna uzstādīšana tipveida risinājumā ir piedāvāta par 4000 eiro. Pastāv dažādi varianti: balkonu var nostiprināt, demontēt veco un uzlikt jaunu, vai arī noņemt balkonu vispār," - paskaidroja Valantis.

Pašvaldības uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks" paziņoja, ka viņiem ir zināms par balkonu bēdīgo stāvokli, un viņi ir gatavi pieņemt attiecīgus lēmumus šajā jautājumā.

Pļavnieki - Sputnik Latvija
Rīgā uzsāks dzīvojamā fonda piespiedu renovāciju

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Rīgā ir daudz pirms 50 gadiem uzbūvēto māju. Pirmajām piecu stāvu mājām Āgenskalna priedēs, saskaņā ar dokumentiem, nākošgad ir jāpārvēršas drupās, taču patiesībā tās izskatās pietiekami labi. Padomju laikos uzbūvētās daudzstāvu mājas ne vienmēr bija vienādi sliktas kvalitātes.

Saskaņā ar dokumentiem 2018. gadā šīm ēkām iestāsies 100% nolietojums un tās ir jānoraksta, tātad jānojauc kā Maskavā un jāuzbūvē jaunas. Taču Āgenskalnā, kā arī citos Rīgas mikrorajonos ar padomju apbūvi nekas tāds nenotiks.

Vēl 2006. gadā Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments pasūtīja pētījumu. Saskaņā ar tā rezultātiem tika izdarīts secinājums, ka reālai galvaspilsētas dzīvojamā fonda revitalizācijai ir nepieciešama plaša valsts un pašvaldības programma.

2017. gada Rīgas pašvaldība plānoja uzsākt savu palīdzības programmu daudzdzīvokļu māju atjaunošanai.

Ziņu lente
0