Tiesības remontēt: ES aizsargās sadzīves tehnikas remontu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗабег Деда Мороза вместе со стиральной машиной
Забег Деда Мороза вместе со стиральной машиной - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES un ASV jaunā likumdošana liks ražotājiem laist klajā sadzīves tehniku, ko iespējams remontēt.

RĪGA, 10. janvāris — Sputnik. Eiropas Savienības jaunā likumdošana palīdzēs apturēt globālo sasilšanu un ietaupīt sadzīves tehnikas iegādei atvēlamos līdzekļus, vēsta BBC.

Televizori veikalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dzīvoju kastē, taču esmu laimīgs: Krievijas iedzīvotāji izsmej televizoru par 100 tūkstošiem eiro

Pazīstama situācija: tiklīdz beidzas elektroiekārtas garantijas termiņš, tā nekavējoties pārstāj darboties. Neizdodas ne pašam salabot, ne izremontēt par pieņemamu cenu, - atliek izmest un nopirkt jaunu.

Tā vecais priekšmets nokļūst izgāztuvē, kur piesārņo apkārtējo vidi, bet jaunas iekārtas ražošanas rezultātā atmosfērā nokļūst jauni siltumnīcas gāzu izmeši.

Pētījumi liecina, ka laika posmā no 2004. līdz 2012. gadam lielās sadzīves tehnikas apjoms, kas negrozāmi salūzusi piecu gadu laikā, no 3,5% pieaudzis līdz 8,3%. Atkritumos izmesto veļas mašīnu vidū vairāk nekā 10% ražotas mazāk nekā pirms pieciem gadiem. Eiropā aizvien biežāk sastopami gaismekļi, kuros nav iespējams nomainīt lampiņu – nākas izmest visu lampu un pirkt jaunu.

Taču tuvākajā laikā ES un vairāku ASV štatu iedzīvotāji iegūs tā saucamās "remonta tiesības".

Eiropas valstu apkārtējās vides ministri iesnieguši virkni ierosinājumu, kuri liks ražotājiem laist klajā preces ar ilgāku ekspluatācijas termiņu, ko būs iespējams vienkāršāk remontēt. Runa ir par gaismekļiem, televizoriem un lielo sadzīves tehniku. Līdzīgus likumprojektus patlaban izskata arī 18 ASV štatos.

Sadzīves tehnika - Sputnik Latvija
Rudenī ES stāsies spēkā aizliegums tirgot jaudīgus putekļsūcējus

Tiesa, daudzi ir neapmierināti ar ierosinātajiem likumprojektiem: patērētāju tiesību aizstāvji ir neapmierināti, jo Eiropas Komisija ļāvusi ražotājiem ieviest prasību par to, ka remonts ir jāveic tikai ražošanas uzņēmumu uzraudzībā. Kustība "Remonta tiesības" vēlas, lai iekārtas būtu izjaucamas pilnībā un tās būtu iespējams izremontēt pašu spēkiem ar rezerves daļu un ražotāja instrukcijas palīdzību.

Taču ražotāji bīstas, ka remonts ar parocīgiem līdzekļiem var ne tikai sabojāt iekārtu, bet arī padarīt tās ekspluatāciju bīstamu.

Tiesa, kritizētas ir arī ES agrākās iniciatīvas ekoloģijas jomā. Piemēram, kad tika pausta prasība putekļu sūcēju ražotājiem samazināt to jaudu, Lielbritānijā patērētājus biedēja ar netīrām grīdām. Taču jaunie noteikumi lika ražotājiem mainīt sukas dizainu, un tagad putekļu sūcēji palīdz uzkopt grīdas tikpat labi, taču patērē mazāk enerģijas.

Ziņu lente
0