Politika

Somijas prezidents Jaungada uzrunā brīdinājis somus – gaidāmas pārmaiņas uz slikto pusi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas prezidents Sauli Nīniste, uzrunājot savas valsts pilsoņus Vecgada vakarā, pieminēja sāpīgākās grūtības – migrantus, demokrātijas krīzi, novecojošās Eiropas vērtības un, protams, Krieviju.

RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Somijas valsts vadītājs, savā uzrunā nācijai aizejošā gada nogalē skāris galvenās problēmas, kas satrauc viņa līdzpilsoņus: kriminogēnās situācijas pasliktināšanos, kas saistīta ar migrantu plūsmas pieaugumu, Eiropas demokrātijas krīzi un Somijas lomu mainīgajā pasaules politiskajā sistēmā.

Saskaņā ar tradīciju, Somijas prezidenta Jaungada apsveikums televīzijas ēterā izskan divās – somu un zviedru – valodās.

Dzeltenās vestes – sabrukuma pazīme

Francija gan atrodas tālu no Somijas – otrā Eiropas malā, taču savu Jaungada uzrunu Sauli Nīniste sāka ar vārdiem par "dzelteno vestu" protesta kustību Francijā. Viņš atsauca atmiņā, kā pavisam nesen pie Triumfa arkas Parīzē dega mūžīgā samierināšanās uguns Pirmā pasaules kara noslēguma piemiņai, bet tagad tur liesmo franču sadedzinātās automašīnas.

Акция протеста автомобилистов жёлтые жилеты в Париже - Sputnik Latvija
"Dzeltenās vestes" joprojām "uguņo" un dedzina. Francijas Banku, piemēram

"Eiropa ir demokrātiskākā, no vienlīdzības viedokļa taisnīgākā un brīvākā pasaules daļa. Taču tagad to plosa strīdi par viņas pašas vērtībām. Ja labākais izskatās kā haoss, tad prognoze visai pasaulei ir vēl skumjāka," – viņš paziņoja.

Somijas prezidents pauda, ka Eiropas vērtību eksportu nomainījusi to aizsardzība pašu mājās. Viņš aicināja līdzpilsoņus būt gataviem, jo tagadējā sistēma, iespējams, nekad vairs nebūs tāda kā agrāk.

ES nespēj glābt Eiropas likteni

"Pasaule ātri kļūst aizvien daudzpolārāka, pasaules kārtība maina savas formas: Ķīna izmanto savu ekonomisko spēku, Krievija stiprina savu militāro potenciālu, bet ASV atkāpjas no sadarbības," – teica S.Nīniste un atgādināja, ka Somijai izveidoti labi sakari ar Vašingtonu, Maskavu un Pekinu.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Būt vai nebūt: ES līderus samulsinājis jautājums par eirozonas budžetu

"Šie sakari mums jāizmanto, lai īstenotu savus globālos mērķus," – Somijas valsts vadītājs vērsās pie līdzpilsoņiem. Ja sabruks aukstā kara laikā noslēgtās vienošanās par bruņojuma ierobežošanu, somiem būs jācenšas panākt, lai to vietā tiktu noslēgti jauni, viņš teica un apliecināja, ka Somija ir gatava piedāvāt savus pakalpojumus pārrunu tiltu veidošanai.

"Eiropa ir jānosēdina pie tiem galdiem, kur tiks izšķirta nākotne. Iekšēji vājā Eiropas Savienība to nespēj," – uzsvēra Nīniste. Pēc viņa domām, mūsdienu Eiropā autoritatīvajai demokrātijai līdzās stājas un tās vienā aizvien vairāk nāk tieša ātras ietekmes demokrātija.

Iespējams, labāk vairs nebūs

Somijā izstrādātā migrantu uzņemšanas sistēma ļauj to ļaunprātīgi izmantot cilvēkiem, kuri ierodas valstī citu iemeslu dēļ, norādīja Somijas valsts vadītājs. "Daži no tiem, kuri lūdza un saņēma mūsu aizsardzību, paši šeit mazina drošības līmeni ar necilvēcīgiem darbiem. Tā ir neizturama situācija," – viņš uzsvēra.

Nelegālie migranti - Sputnik Latvija
Eiropas Savienībai draud masveida migrācijas "bumba"

"Mūsu likumiem un vērtībām neatbilstošas uzvedības dēļ, iespējams, tiks nomelnotas veselas cilvēku grupas, tā novedīs pie aizdomām, pat naida," – apliecināja Nīniste un atgādināja, ka pēdējā laikā Somijas varasiestādes aizvien biežāk ir spiestas saskarties ar necienīgu, pat agresīvu izturēšanos. "Kaut kas nepārprotami nav kārtībā, ja tas, kurš sniedz sabiedriskos pakalpojumus ir spiests baidīties no tiem, kam palīdz," – politiķis pauda neapmierinātību.

"Mūsu iedzīvotāji noveco, un dabas izturība drīz tiks izsmelta. Vairs nevaram būt droši par to, ka bērni dzīvos labāk nekā vecāki," – Somijas prezidents godīgi brīdināja līdzpilsoņus Jaungada uzrunas noslēgumā.

Ziņu lente
0