Naftogaz nosauca finanšu pretenziju summu pret Gazprom

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВывеска НАК "Нафтогаз Украины" на административном здании в Киеве
Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāpat kompānijas vadītājs pastāstīja par nolūkiem arestēt Krievijas uzņēmuma aktīvus Eiropā.

RĪGA, 30. decembris – Sputnik. Ukrainas koncerna Naftogaz vadītājs Andrejs Koboļevs pastāstīja par finanšu pretenziju summu Krievijai un Gazprom tiesas procesu ietvaros, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz izdevumu "Ekonomičeskaja pravda".

Pēc viņa sacītā, pēc uzvaras Stokholmas arbitrāžā Ukrainas kompānija grasās piedzīt no Gazprom 2,1 miljardu dolāru, kā arī arestēt Krievijas koncerna aktīvus Eiropā, tostarp kompāniju akcijas, kurām pieder "Ziemeļu straume", "Ziemeļu straume 2" un "Gaišzilā straume", kā kompensāciju.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
"Ziemeļu straumes 2" īstenošanas dēļ Naftogaz ķeras pie "plāna B"

Turklāt Koboļevs atgādināja, ka šogad Naftogaz uzsācis vēl vienu tiesas procesu pret Gazprom ar prasību pārskatīt gāzes tranzīta tarifus 2018.-2019. gadā un kompensēt "trūkumu" 11,6 miljardu dolāru apmērā.

Tāpat kompānija iesniegusi prasību tiesā pret Krieviju par Ukrainas gāzes monopola aktīvu "sagrābšanu" Krimā vairāk nekā piecu miljardu dolāru apmērā, paziņoja Naftogaz vadītājs. Tiek norādīts, ka pirmās klausīšanās notika 2018. gadā.

Naftogaz un Gazprom strīds

Ukrainas un Krievijas kompānijai notiek strīds par gāzes piegādes un tranzīta līgumiem. 2017. gada decembrī un 2018. gada februārī Stokholmas arbitrāža paziņoja spriedumu, ka Gazprom ir jāizmaksā Naftogaz 2,56 miljardus dolāru.

Вывеска НАК Нафтогаз Украины на административном здании в Киеве - Sputnik Latvija
Ukrainas gāzes kompānijas vadītājs sūdzējies par uzņēmuma finansiālo stāvokli

Krievijas šādu lēmumu uzskatīja par netaisnīgu un apstrīdēja to, un pēcāk pieprasīja "tranzīta" lēmuma atcelšanu. Tāpat Gazprom paziņoja līgumu laušanu ar Ukrainas kompāniju.

Maijā Naftogaz paziņoja par piespiedu līdzekļu piedziņu un Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG akciju arestu Šveicē, savukārt jūnijā – Gazprom aktīvu arestu Nīderlandē un Lielbritānijā.

Septembrī tika atcelts rīkojums, kurš bloķējis Naftogaz centienus arestēt Krievijas kompānijas aktīvus. Gazprom paziņoja, centīsies panākt lēmuma pārskatīšanu.

Turklāt Šveices tiesa aizliegusi Nord Stream AG un Nord Stream 2 AG veikt jebkādus maksājumu Gazprom. Tika nolemts, ka tie tiks novirzīti Šveices tiesu izpildītājiem.

Ziņu lente
0