Chanel somiņa par 35 eiro: Latvijā arvien vairāk konfiscē viltotu preču

© Sputnik / Oksana DzadanПоддельная одежда и сумка от Chanel и Louis Vuitton
Поддельная одежда и сумка от Chanel и Louis Vuitton - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dāvanas arvien biežāk pasūta Internetā, taču ne visi sūtījumi nonāk pie adresātiem; ar ko ir bīstami viltojumi un kā nepalikt bez pirkuma un bez naudas.

RĪGA, 29. decembris – Sputnik. Arvien biežāk svētku dāvanas tiek meklētas Interneta veikalos, tāpēc tradicionāli decembrī asi pieaug pasta sūtījumu skaits. Lielākā daļa sūtījumu nonāk pie adresāta, taču daļu aizkavē, turot aizdomās par viltojumu, raksta Skaties.lv.

Šī gada deviņos mēnešos vien Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde aizturējusi jau vairāk nekā 63 500 viltotu preču. Tas ir par 17% vairāk, nekā tajā pašā periodā pērn.

Интернет - мошенники - Sputnik Latvija
Uzmanību, viltojums: viltojumu no orģināla nevar atšķirt 35% ES iedzīvotāju

Viltojumu tirdzniecība Latvijā jau ir radījusi zaudējumu apmēram 145 miljonu eiro apmērā.

Viltotas preces pasta sūtījumos muitnieki atrod regulāri. Speciālisti neatklāj, kāda daļa no visiem sūtījumiem tiek skenēta, taču kopumā, saskaņā ar Eiropas pētījumiem, 63% viltojumu Eiropā tiek sūtīti sīkpakās.

Pirmās aizdomas var izraisīt pat nosūtīšanas valsts, it īpaši, ja sūtījums atnācis no Ķīnas, Honkongas, Singapūras un Turcijas.

"Mēs pievēršam uzmanību preces iepakojumam, iepakojuma kvalitātei, preces cenai, jo viena no galvenajām pazīmēm, ka tas ir viltojums – tā ir zema preces cena. Piemēram, Chanel somiņa, kas pagatavošanas procesā iziet 180 etapus, nevar maksāt 35 eiro," skaidroja Lidostas "Rīga" Muitas kontroles punkta darbiniece Larisa Šalne.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem, 78% konfiscēto viltojumu – tie ir apavi, uz 18% preču bija viltotas etiķetes un iepakojums – tas attiecas uz automobiļu detaļām un galantēriju, vēl 2% viltojumu – tie bija mobilie telefoni un aksesuāri.

Aizdomīgus pirkumus aizkavē, un muitas speciālisti pārbauda to kvalitāti ar pazīmju palīdzību, kuras iespējams atrast Internetā. Nepieciešamības gadījumā preci nosūta uz ekspertīzi.

Sporta apavi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID nevar izdalīt trūcīgajiem viltotus sporta apavus

"Šī manta, ja tā ir viltota, viņa tiks konfiscēta, līdz ar to jūs būsiet pazaudējuši šos ieguldītos līdzekļus un atkarībā no lietas apstākļiem nav izslēgta arī administratīvā atbildība," brīdina Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Saskaņā ar Eiropas pētījumu datiem, apmēram 7% viltojumu tiek sūtīti apzināti un mērķtiecīgi, nepievēršot uzmanību tam, ka tie var saturēt ne vien vizuālo brāķi, bet arī var izrādīties nedroši.

Nesenais Somijas pētījums parādīja, ka no 32 precēm, kuras pasūtītas tādos portālos, kā Aliexpress, eBay un Wish, tikai viena atbilst drošības prasībām.

"Atsevišķi produkti bija ārkārtīgi bīstami, piemēram, telefonu lādētāji, viņi paši atzina, ka nekad tik nedrošus nebija redzējuši. Tur bija vesela buķete – elektrošoka risku var radīt, aizdegšanās risku var radīt.

Bija konstatēti "fīderi", kas ir bērnu barošanai paredzēti knupīši un viņi redzēja, ka tas vispār nav paredzēts saskarsmei ar pārtiku šādi produkti.

Patiesībā tas var tiešām bēdīgi beigties, sevišķi bērniem mantas noteikti nevajadzētu pirkt, jo ir pat ķīmijas riski, ko mēs uz aci nevaram redzēt," pastāstīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta direktore Linda Rinkule.

Centrs iesaka pirkt preces Internetā Eiropas Savienībā reģistrētos portālos vai kuriem ir pārstāvniecība Eiropā. Šādā gadījumā precēm tiks piemērotas visas patērētāju tiesību aizsardzības normas – tostarp tiesības atteikties no pirkuma 14 dienu laikā.

Ziņu lente
0