VID nevar izdalīt trūcīgajiem viltotus sporta apavus

© Hector LazoSporta apavi. Foto no arhīva
Sporta apavi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kontrabandas produkciju nedrīkst nodot labdarībai, jo nav pārliecības par tās kvalitāti.

RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Viltotus Nike sporta apavus, ko Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki atrada pārbaudes laikā Rīgas Brīvostā, neizdosies atdot trūcīgajiem, raksta Latvijas Avīze.

Šī gada martā ostā tika atklāti divi konteineri, kuros atradās 17 tūkstoši Nike zīmola apavu pāri ar viltojuma pazīmēm. Saskaņā ar VID noteikumiem, kontrabandas apaviem jābūt iznīcinātiem, taču avīzes lasītāji ir sašutuši par to, ka mantas, kas varētu nest labumu trūcīgajiem, aizies pārstrādē.

"Lai lej šņabi ārā, lai presē cigaretes, kas kaitē cilvēku veselībai, nevis likvidē vērtīgas mantas, kuras varētu atdot labdarībai," - raksta avīzei Vija no Smārdes pagasta.

Produkti - Sputnik Latvija
Produktus ar beigušos derīguma termiņu atļauts nodot labdarībai

Pēc viņas sacītā, viņa mācīja saviem bērniem un mazdēliem palīdzēt citiem, tāpēc saprast VID noteikumus viņai ir grūti.

"Tūkstošiem pāru apavu (kopumā 24 528) vienkārši tiks iznīcināti, lai gan bērniem aprūpes namos, cilvēkiem laukos kājās nav ko vilkt. Galu galā var taču šos apavus nosūtīt arī uz Ukrainu, kur kara nomocītajiem ļaudīm tā būtu liela svētība. Šie apavi taču ir viltoti, nevis saindēti," - saka Vija.

Arī rīdzinieks Vilnis Blumbergs uzskata, ka šajā situācijā var nošaut vairākus zaķus ar vienu šāvienu.

"Nevis iznīcinot vairākus tūkstošus apavu pāru, kas neatbilst standartiem, bet atdodot tos tiem, kam nav ko vilkt kājās," - saka viņš.

Kā stāsta VID pārstāve Evita Teice-Mamaja, lēmums par konfiskāciju un iznīcināšanu pieņemts sabiedrības labā.

"Jebkurš viltojums var apdraudēt cilvēka veselību. Konkrētajā gadījumā nav zināms, no kāda materiāla šie apavi izgatavoti. Kādas krāsas, kāda līme izmantota. Atdodot šādus apavus labdarībai, cilvēki, kas tos lietotu, tiktu pakļauti riskam. Un, nedod Dievs, ja kaut kas atgadītos, kurš pēc tam par to atbildētu? Jo preču viltotājus sadabūt rokā nebūtu iespējams," - paskaidroja viņa.

Ziņu lente
0