Politika

Trampam pārmesta "Ziemassvētku dāvana" Putinam

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasВстреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки
Встреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV senators uzskata, ka prezidenta Donalda Trampa nesenais lēmums izvest bruņotos spēkus no Sīrijas ir īsta Ziemassvētku dāvana Vladimiram Putinam.

RĪGA, 25. decembris — Sputnik. ASV senators Kriss Kūns uzskata, ka ar savu lēmumu izvest bruņotos spēkus no Sīrijas Baltā nama saimnieks pasniedzis Ziemassvētku dāvanu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu InoTV.

Savu viedokli politiķis paudis telekanāla CBS NEWS ēterā.

Солдат армии США - Sputnik Latvija
ASV izved karaspēkus no Sīrijas: kur tagad jāgaida nelūgtie viesi

"Manuprāt, ar bruņoto spēku pēkšņo izvešanu no Sīrijas prezidents Tramps pasniedz lielisku Ziemassvētku dāvanu Krievijas līderim Vladimiram Putinam un Irānas ajatollam Ali Hamenei," – Kūna teikto citēja InoTV.

Viņš atzīmēja, ka visi ārpolitiskie lēmumi, ko Vladimirs Putins uztver atzinīgi, ir jāuzskata par "šausmīgiem".

"Senāta locekļi no abāļm partijām aicina Trampu pārskatīt (lēmumu – red.) un padomāt, ka, iespējams, viņa augstākstāvošajiem ģenerāliem un pieredzējušākajiem militārajiem vadītājiem, iespējams, ir taisnība. Mēs nevaram zaudēt iniciatīvu, kad beigas ir tik tuvu," – piebilda senators.

Kūns ir pārliecināts, ka Trampa lēmums izvest spēkus no arābu republikas radīs ASV vadītās starptautiskās koalīcijas locekļu dezorientāciju, kuri sākuši cīņu pret ISIS (Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs aizliegts teroristiskais grupējums – red.) "kopā ar mums, bet tagad neviens ar viņiem nav konsultējies un ne par ko nav brīdinājis".

"Mani satrauc, kādu signālu tas viss sūta par to, cik uzticams sabiedrotais ir ASV, ko tas viss liecina par mūsu prasmi novest lietu līdz uzvarai," – skaidroja senators.

Iepriekš vēstīts, ka 2018. gada 19. decembrī ASV prezidents Donalds Tramps pauda nodomu pamest Sīriju. Šo ieceri viņš pamatoja ar to, ka Amerika savu mērķi esot sasniegusi – ISIS (Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums – red.) ir uzvarēts. Baltā nama līderis apgalvoja, ka ASV bruņotie spēki Sīrijā cīnījušies ar terorismu.

"Mēs uzvarējām ISIS. Mēs viņus sakāvām, ļoti spēcīgi sakāvām, atņēmām teritoriju, un mūsu spēkiem pienācis laiks atgriezties mājās," – Baltā nama saimnieks paziņoja video ierakstā, kas publicēts Twitter.

Donalda Trampa paziņojums izraisīja asus protestus militārpersonu aprindās un Valsts departamentā. ASV aizsardzības ministrs un vairāki ģenerāļi pauda pārliecību, ka ASV spēkiem ir jāpaliek Sīrijā valsts stratēģisko interešu dēļ, kas saistītas ar šo reģionu.

Дислокация американской военной техники возле деревни Дарбасия в Сирии - Sputnik Latvija
ASV sākušas karaspēka izvešanu no Sīrijas

Džeimss Metiss atkāpās no aizsardzības ministra posteņa, un 23. decembrī izskanēja paziņojums, ka no 2019. gada 1. janvāra Savienoto Valstu aizsardzības ministra pienākumus pildīs tagadējais ministra vietnieks Patriks Šanahans.

Informācija par ASV karavīru izvešanu no Sīrijas Maskavā tika uztverta savaldīgi.

"Es piekrītu Donalda Trampa vārdiem par uzvaru pār ISIS Sīrijā, taču pastāv risks, ka teroristi varētu aizplūst uz kaimiņu valstīm un reģioniem," – Krievijas prezidents Vladimirs Putins atklāja 20. decembrī savas lielās preses konferences ietvaros.

Ziņu lente
0