ASV sākušas karaspēka izvešanu no Sīrijas

© DELIL SOULEIMAN / AFPДислокация американской военной техники возле деревни Дарбасия в Сирии
Дислокация американской военной техники возле деревни Дарбасия в Сирии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lēmums pieņemts skandāla fonā, kas saistīts ar aizsardzības ministra atkāpšanos no amata – Džeimss Metiss iebilda pret ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumiem.

RĪGA, 24. decembris — Sputnik. ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss, kurš savu posteni saglabās līdz 2019. gada 1. janvārim parakstījis pavēli par Savienoto Valstu bruņoto spēku izvešanu no Sīrijas, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz ziņu aģentūru RIA Novosti. Informāciju par aizsardzības ministra lēmumu parakstīt attiecīgo pavēli apstiprināja arī ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs intervijā AFP.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps pauda nodomu pamest Sīriju. Šo ieceri viņš pamatoja ar to, ka Amerika savu mērķi esot sasniegusi – ISIS (Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs aizliegts teroristisks grupējums – red.) ir uzvarēts. Baltā nama līderis apgalvoja, ka ASV bruņotie spēki Sīrijā cīnījušies ar terorismu.

Солдат армии США - Sputnik Latvija
ASV izved karaspēkus no Sīrijas: kur tagad jāgaida nelūgtie viesi

Donalda Trampa paziņojums izraisīja asus protestus militārpersonu aprindās un Valsts departamentā. ASV aizsardzības ministrs un vairāki ģenerāļi pauda pārliecību, ka ASV spēkiem ir jāpaliek Sīrijā valsts stratēģisko interešu dēļ, kas saistītas ar šo reģionu.

Džeimss Metiss atkāpās no aizsardzības ministra posteņa, un 23. decembrī izskanēja paziņojums, ka no 2019. gada 1. janvāra Savienoto Valstu aizsardzības ministra pienākumus pildīs tagadējais ministra vietnieks Patriks Šanahans.

Militārais politologs Andrejs Koškins savā komentārā atgādināja, ka ASV 45. prezidents Donalds Tramps divu gadu laikā atstādinājis lielāku skaitu ministru nekā pieci iepriekšējie prezidenti kopā.

Eksperts uzskata, ka par "pēdējo pilienu" Džeimsa Metisa acīs kļuva Trampa lēmums izvest amerikāņu karavīrus no Sīrijas. "Jau oktobrī ASV līderis pārmeta Pentagona vadītājam viņa viedokļa neatbilstību valsts interesēm. Pēc tam viņu sadarbība nebija īpaši gluda, kā rezultātā ministrs iesniedza lūgumu par atkāpšanos no amata," – piebilda A.Koškins.

Ziņu lente
0