Politika

Tas ir nekorekti, un jāpadomā arī par naudu: problēmas ar Rīgas domes atlaišanu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы на Ратушной площади
Здание Рижской думы на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tieslietu ministrija atklājusi virkni nepilnību Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotajā likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Tieslietu ministrija atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, taču saskata tajā virkni nepilnību, vēsta Mixnews.lv.

Iepriekš vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) iesniedzis valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Politika
Kučinskis: Ušakovam derētu aiziet, taču domi neatlaidīsim bez juristu slēdziena

Ja tomēr nonāks līdz Rīgas domes atlaišanai, piedāvāts iecelt pagaidu administrāciju ar VARAM valsts sekretāru pašvaldību jautājumos Aivaru Mičuli priekšgalā. Tās sastāvā ierosināts iekļaut arī Gerharda padomnieku Daini Rijkuri, kā arī Finanšu, Tieslietu un Satiksmes ministriju pārstāvjus.

Likumprojekta mērķis – novērst situāciju, kurā Rīgas dome pieļauj nelikumīgas darbības un nenodrošina likumā paredzēto pašvaldības funkciju izpildi. Runa ir par korupcijas skandālu sabiedriskā transporta uzņēmumā Rīgas satiksme, kurā, pēc Korpucijas novēršanas un apkarošanas biroja domām, iejauktas arī Rīgas domes amatpersonas.

Nepilnības likumprojektā

Tieslietu ministrija norādīja, ka pašreizējā sasaukuma Rīgas domes atlaišana likumprojektā motivēta ar iepriekšējā sasaukuma domes darbībām un tas ir nekorekti.

Turklāt TM pievērsa uzmanību tam, ka nepieciešamība atlaist Rīgas domi likumprojektā pamatota ar to, ka tā nenodrošina likumā paredzēto pašvaldības funkciju izpildi un pieļauj nelikumīgas darbības.

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Ušakova atlaišanas mēģinājumu dēļ pret Latviju tiks iesniegta sūdzība ES Reģionu komitejā

Taču likumprojekta anotācijā nav minēti fakti, kas ļautu secināt: Rīgas dome nepilda likumā paredzētās pašvaldības funkcijas. Atskaite par Rīgas domes "nelikumīgajām darbībām" arī ir jāpapildina un jāprecizē, jo patlaban likumprojekts pamatots ar atsaucēm uz VARAM korespondenci ar citām valsts iestādēm.

Tieslietu ministrijai nepatīk arī likumprojekta anotācijā iekļautā informācija par pašvaldības pagaidu administrācijas sastāvu. Tāpat resors uzsvēra, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām nepieciešami finansiālie resursi, tāpēc jāaizpilda arī šī likumprojekta daļa.

Savukārt Finanšu ministrija slēdzienā atzīmēja tikai to, ka neiebilst pret dokumenta izskatīšanu valdībā. FM uzskata, ka VARAM ir pietiekams skaits kompetentu ekspertu, kuri var strādāt pilsētas pagaidu administrācijā.

Ušakovs sūdzēsies

Likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu ierosināts ieplānot vēlēšanas 2019. gada 25. maijā un domes jauno sastāvu ievēlēt uz laiku līdz 2021. gadam.

Rīgas mērs Nils Ušakovs likumprojektu izvērtēja kritiski. Viņš uzsvēra: ja Saeima atlaidīs domi, šis lēmums tiks apstrīdēts Latvijas Satversmes tiesā.

Ziņu lente
0