Limbažu novadā arī paaugstinās nodokli neapdzīvotai dzīvesvietai

© Sputnik / Sergey MelkonovДверь заброшенного дома
Дверь заброшенного дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Taču pašvaldība uzsver, ka jaunieviesuma būtība nav saistīta ar to, lai cilvēki maksātu paaugstinātu likmi.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Limbažu novads grasās paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamām telpās, kurās neviens nav deklarēts, vēsta Vidzemes televīzija.

Jauno kārtību grasās ieviest jau no 1. janvāra, nekustamā īpašuma nodoklis, kurā neviens nav deklarēts, sastādīs 1,5%. Novada dome cer, ka tādā veidā deklarēto nodokļu maksātāju skaits pieaugs par aptuveni 2 tūkstošiem, taču skaidro, ka jaunieviesuma būtība nav tajā, lai cilvēki maksātu lielāku nodokli.

"Akcents ir uz tā, lai cilvēki deklarētos dzīvojamos namos, dzīvokļos, kuros viņi dzīvo. Mazie dārzu namiņi līdz 40 kvadrātmetriem netiek aplikti ar nodokli, neatkarīgi no tā, vai tajā ir vai nav deklarēts cilvēks," - paziņoja Līga Viļčinska, novada domes pārstāve.

Skultes pagastā šobrīd ar paaugstinātu nodokli varētu aplikt 2 154 mājas.

"Tām kļūst aktuāla ūdens padeve, atkritumu izvešana, infrastruktūra, ceļi. Tas prasa daudz līdzekļu, un, salīdzinot ar citiem pagastiem, kur samazinās iedzīvotāju skaits, Skulte aug," paskaidroja Viļčinska.

Jānis Zande deklarēts dzīvesvietā, Skultē, taču vēl Limbažu novadā viņa īpašumā ir no vectēva palicis zemesgabals, kur viņš apstrādā zemi. Tur stāvošā māja, pēc Zandes sacītā, dzīvošanai nav piemērota, un to vieglāk ir nojaukt.

Дорожный знак Валка на въезде в город - Sputnik Latvija
Bez dotācijām neiztikt: Valkas iedzīvotāji masveidā reģistrējas Igaunijā

"Ja viņi (pašvaldība – red.) ar kaut kādiem ekonomiskiem kloķiem, tā nosauksim šos nodokļus, spiež mani fiktīvi deklarēties, es domāju, tās ir pretlikumīgas darbības, es to nedarīšu nekādā gadījumā, man tas nav vajadzīgs," - pateica viņš.

Izņemot mājas ar platību līdz 40 kvadrātmetriem, ar paaugstinātu nodokli netiks apliktas jaunbūves un ēkas, kuru īpašnieks nav zināms, kā arī celtnes, kuras reģistrētas kā saimniecības ēkas.

No jaunā gada tukšajām dzīvesvietām Salaspilī nodoklis paaugstināsies no 0,2% no kadastrālās vērtības līdz 1,5%. Aizkrauklē analoģiskas izmaiņas tiks ieviestas no 2020. gada. Paaugstinātu nodokļa likmi jau ir ieviesuši Rīgā, Carnikavā, Saulkrastos un citās pašvaldībās, turklāt galvaspilsētā tā sastāda 3% no kadastrālās vērtības.

Ziņu lente
0