Bez dotācijām neiztikt: Valkas iedzīvotāji masveidā reģistrējas Igaunijā

© Sputnik / Sergey MelkonovДорожный знак Валка на въезде в город
Дорожный знак Валка на въезде в город - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valkas novada pašvaldība ceļ trauksmi: Valkas iedzīvotāji masveidā kārtā deklarējas kaimiņu Igaunijā, taču faktiski turpina dzīvot Latvijā.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Valkas novada pašvaldības pārstāvji vērsās ar vēstuli pie premjera, finanšu ministra un Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja, lai viņi palīdzētu atrisināt šo neparasto situāciju: vietējie iedzīvotāji izvēlas deklarēt savu dzīvesvietu kaimiņu Valgā, taču faktiski turpina dzīvot Valkā, raksta portāls la.lv.

2016. gadā šādu iedzīvotāju skaits bija 1019 cilvēku, 2017. gadā – jau 1152, savukārt šogad "bēdzēju" skaits palielinājies līdz 1384 cilvēkiem, kas ir vairāk nekā 10% no visa Valkas novadu iedzīvotāju skaita.

Скандинавская ходьба - Sputnik Latvija
Latvija tērē vismazāk līdzekļu sociālajai aizsardzībai Eiropas Savienībā

Šī situācija rada zaudējumus Valkas novada budžetam, un katru gadu pašvaldībai arvien grūtāk kvalitatīvi veikt savas funkcijas, jo budžeta aprēķins tiek veidots uz iedzīvotāju skaita pamata.

"Ar katru gadu šī problēma aug lielāka un Valkas pašvaldības spēkos nav šo procesu apturēt, nekur citur Latvijā līdzīga situācija nav iespējama, tāpēc vienīgais risinājums ir īpaša papildus dotācija, savulaik tādas saņēma vairākas lielās pilsētas," stāsta par savām domām Valkas novada domes priekšsēdētājs Armands Krauklis. Pēc viņa sacītā, investīcijas pilsētā ienāk aizdevumu veidā un visas iespējas faktiski jau ir izsmeltas.

Savukārt dotācijas ļaus neapturēt šo procesu. Finansējuma avots arī ir skaidrs: igauņi atnes valsts budžetā Valkā desmitiem miljonu eiro, bet pašvaldībai ir nepieciešama vien neliela daļa no tā, apgalvo novada vadītājs.

Kas attiecas uz masveida Valkas iedzīvotāju bēgšanas iemesliem, tad, izrādās, tie ir banāli: deklarēšanās Igaunijā sniedz viņiem pieejamākus medicīnas pakalpojumus, kā arī sociālo palīdzību. Valgā ir vairāk darba vakanču, un daudzi Latvijas iedzīvotāji ar prieku to izmanto, dodoties strādāt uz kaimiņu Igauniju.

Ziņu lente
0