Lietuvas bijušais prezidents: nepieciešama Baltijas valstu demilitarizācija

© Foto : ROLANDAS PAKSASРоландас Паксас
Роландас Паксас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dialoga iespējas ar Krieviju izvērtē daudzas Eiropas Savienības valstis, taču Lietuva pieprasa ierobežojošos pasākumus, atgādināja Lietuvas bijušais prezidents Rolands Pakss.

RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Lietuvas bijušais prezidents, Eiropas Parlamenta deputāts Rolands Pakss paziņoja, ka valsts kļūst par "vidutāju jaunā starptautiskā konfliktā", norādīts politiķa oficiālajā mājaslapā publicētajā paziņojumā.

Роландас Паксас - Sputnik Latvija
Intervija
Lietuvas eksprezidents Rolands Pakss: es nebaidos runāt ar Kremli

Lietuva ir vienīgā valsts, kas ieviesusi sankcijas pret Krieviju, ņemot vērā incident Kerčas šaurumā. Viļņa iekļāvusi "melnajā sarakstā" vairākus Krievijas pilsoņus, kuri aizturēja Ukrainas jūrniekus pēc iebrukuma Krievijas teritoriālajos ūdeņos. Jāpiebilst, ka Eiropas Padome nav izteikusi ierosinājumu par jaunu ierobežojošo pasākumu ieviešanu pret Krievijas Federāciju.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova informēja, ka Krievija sagatavos simetrisku atbildi Viļņas rīcībai.

Lietuvas eksprezidents R.Pakss norādīja, ka politiskā dialoga iespējas ar Krieviju tiek izvērtētas pat Eiropas Savienības augstākajos varas ešelonos.

"Bet Lietuvas deputāti ir gājuši vēl tālāk, ar vieglu roku apstiprinājuši rezolūciju, kas piedāvā nekavējoties pieņemt visas ES līmenī visaptverošas sankcijas pret Krievijas gāzes, naftas un finanšu nozarēm, ieskaitot tās izslēgšanu no sistēmas SWIFT," – viņš uzrakstīja.

"Patlaban Lietuvu cenšas padarīt par starptautiskās politikas pierobežu, kurā nedarbojas diplomātijas un miermīlīgas līdzāspastāvēšanas principi, nedarbojas starptautiskās konvencijas un Eiropas tiesu institūciju lēmumi," – secināja Pakss.

Decembra sākumā viņš tikās ar Krievijas Valsts domes spīkeri Vjačeslavu Volodinu un Federācijas padomes priekšsēdētāju Valentīnu Matvijenko. Sarunā ar V.Matvijenko politiķis atzīmēja, ka pūlas atspēkot Eiropā izplatīto versiju par to, ka ar Krieviju jārunā no "spēka pozīcijām", bet sarunā ar V.Volodinu uzsvēra, ka nepieciešams apturēt psihozi un propagandu, kas vērojama Rietumos attiecībā pret Krieviju.

Tāpat R.Pakss ierosināja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam uzsākt demilitarizāciju Baltijas valstīs.

Ziņu lente
0