Pirmā krava: piens no Latvijas devies uz Singapūru un Honkongu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasМолочный завод
Молочный завод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piena pārstrādes uzņēmums Jaunpils pienotava cenšas apgūt jaunus tirgus pēc sāpīgās attiecību pārtraukšanas ar Krieviju.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Latvijas piena pārstrādes uzņēmuma "Jaunpils pienotava" produkcijas pirmā krava devusies uz Honlkongu un Singapūru, vēsta TVnet.lv.

"Jaunpils pienotava" valdes priekšsēdētājs Viesturs Krilovs pastāstīja, ka pagaidām no uzņēmuma nosūtīts salīdzinoši neliels produkcijas daudzums, taču tas ir tikai sākums.

Somijas piena produktu ražotājs Valio - Sputnik Latvija
Palika tūkstošiem tonnu nepieprasīta siera: Valio par Krievijas embargo ieviešanu

Krilovs konstatēja, ka Singapūras un Honkongas iedzīvotāju gaume ēdienos būtiski atšķiras no eiropiešu vēlmēm, taču situāciju glābs tas, ka šeit ir liels skaits atbraucēju, kuri patērē piena produktus. Tieši atbraucēji ir Latvijas pieninieku produkcijas pircēji.

Krilovs atklāja, ka iepriekš lielākais uzņēmuma produkcijas eksporta tirgus bija Krievija. Uz Krieviju uzņēmums piegādāja 60% preču, taču pēc embargo 2014. gadā eksporta apjoms krasi kritās – uz ārzemēm tika sūtīti aptuveni 25% produkcijas, viss pārējais palika pašu mājās.

Atzīmēts, ka 2017. gadā "Jaunpils pienotava" apgrozījums sasniedza 11,54 milj. eiro – par 5,8% vairāk nekā gadu iepriekš, taču uzņēmuma peļņa kritusies par 9% - līdz 753 660 eiro.

Trieciens ražotājiem

*2014. gada augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu, kas aizliedza dažāda veida lauksamniecības produkcijas, izejvielu un pārtikas produktu importu Krievijā no ES valstīm, ASV, Kanādas, Austrālijas un Norvēģijas – valstīm, kas iepriekš ieviesa sankcijas pret Krieviju.

Noliktava siera uzglabāšanai un nobriešanai - Sputnik Latvija
Lietuvas siernieki iztērēs 14 milj. eiro, lai izvairītos no Krievijas embargo

Aizliegts gaļas, desu, zivju un jūras produktu, dārzeņu, augļu, piena produkcijas imports. Pagarinoties rietumvalstu sankciju termiņam, arī Krievija pagarināja atbildes pasākumus. Patlaban imports aizliegts līdz 2019. gada beigām.

2015. gadā Latvijas uzņēmumu eksports uz Krieviju sarucis par 24%, visvairāk cietuši pārtikas produktu ražotāji.

Pagaidām nav izdevies atjaunot agrākos eksporta apjomus, un, cīnoties par vietu tirgū, ražotāji bija spiesti samazināt cenas. Virkne uzņēmumu nav izturējuši konkurenci un aizgājuši no tirgus.

Ziņots, ka Latvijas piena ražotāji ar cerībām skatās uz Ķīnas tirgu. Piemēram, 2016. gadā uzņēmums Food Union paziņoja, ka plāno būvēt tur jaunu fabriku. Piena produktu eksports sākts arī uz Turciju, Japānu, Kirgīziju un Gruziju.

Ziņu lente
0