"Nebrīnos, ka pie Rīgas domes piebrauca KNAB "busiņš": Ķirsis par korupciju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis, kuru Rīgas mērs Nils Ušakovs iepriekš jau apsūdzējis apmelošanā, atkal sācis runāt par masveida korupciju Rīgas dome.

RĪGA, 13. decembris – Sputnik. Pēc Rīgas domes opozīcijas deputāta Viļņa Ķirša sacītā, Rīgas pašvaldībā notiek sistemātiska korupcija, vēsta TVnet.lv.

Ķirsis norādīja, ka šajā sakarā nebūt nav izbrīnīts, ka "vienreiz pie domes vadības atrauca KNAB baltais "busiņš".

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
KNAB veica kratīšanas Rīgas domē un "Rīgas Satiksmē"

Runa ir par kratīšanām, kuras otrdien, 11. decembrī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvie darbinieki veica Rīgas domes telpās. Paralēli kratīšanas notika arī uzņēmumā "Rīgas Satiksme".

Turklāt tika aizturēts "Rīgas Satiksme" Infrastruktūras un attīstības departamenta vadītājs Igors Volkinšteins. Tāpat otrdien, 11. decembrī, tiesa paziņoja lēmumu par uzņēmēja Māra Martinsona arestu, kurš tika iepriekš aizturēts. Vai starp šīm aizturēšanām pastāv kaut kāda saikne, pagaidām nav skaidrs.

Bet ir zināms, ka savstarpējas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros, kuru veic Polijas antikorupcijas dienests un KNAB, Rīgā aizturēti cilvēki, kuri palīdzējuši slēpt kukuli 800 tūkstošu eiro apmērā.

Polijas antikorupcijas dienesta paziņojumā norādīts, ka kukulis tika saņemts saistībā ar gandrīz 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. To piegādes konkursus 2013.-2016. gadā rīkoja "Rīgas Satiksme". Krimināllietas ietvaros, kura saistīta ar šiem iepirkumiem, tika aizturēti astoņi cilvēki – seši Latvijā un divi Polijā.

Татьяна Жданок, лидер Русского союза Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas Krievu savienība nesaņems finansiālo atbalstu no valsts

Rīgas mērs Nils Ušakovs jau atstādinājis no amata "Rīgas Satiksme" vadītāju Leonu Bemhenu.

Komentējot "Rīgas Satiksme" lietu, Ķirsis uzsvēra, ka tas nav pirmais korupcijas skandāls uzņēmumā. Ķirsis pastāstīja, ka pirms tam bijis 16 miljonu eiro vērts aizdomīgs ūdeņraža uzpildes stacijas celtniecības projekts, kurš tā arī netika īstenots, kā arī bija "nanoūdeņa lieta".

Turklāt, pēc Ķirša domām, Bemhena atstādināšana no amata neko neatrisinās un neizmainīs, jo viņš netika izslēgts no uzņēmuma valdes. Par opozīcijas nākamo soli varētu būt prasība visai galvaspilsētas domes vadībai atbildēt par notikušo.

Monako un neslavas celšana

Iepriekš Ķirsis, Rīgas domes sēdes laikā, komentējot ne visai veiksmīgo apkures sezonas sākumu Rīgā, paziņoja, ka rīdzinieki korupcijas dēļ ir spiesti salt, kamēr galvaspilsētas varasiestādes "sauļojas savās jahtās un villās Monako".

Šāds Ķirša paziņojums aizvainoja Ušakovu, un viņš apsūdzēja opozīcijas deputātu neslavas celšanā. Ušakovs norādīja, ka visā savā dzīvē Monako bijis divarpus reizes, un Ķirsis viņu vienkārši ir apmelojis.

Ķirsi uzaicināja Valsts policijā uz skaidrošanos, un tiesībsargi uzsāka pārbaudi. Taču pats Ķirsis vispār neuzskata, ka šis jautājums būtu jāizskata policijai, kurai ir svarīgākas lietas darāmas, nekā izšķirt politiskos strīdus.

Ziņu lente
0